Gintaro ieškotojų rankas Šventojoje apdegino fosforas

Šventosios paplūdimyje gintarą renkantys poilsiautojai gali patirti skaudžių nemalonumų. Per savaitę nuo gintarą primenančio fosforo rankas nusidegino mažiausiai penki žmonės.

Lietuvos pajūryje poilsiautojai mėgsta ieškoti gintaro gabalėlių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos pajūryje poilsiautojai mėgsta ieškoti gintaro gabalėlių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tarp paplūdimyje aptinkamo gintaro gali būti ir panašios spalvos fosforo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tarp paplūdimyje aptinkamo gintaro gali būti ir panašios spalvos fosforo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Jul 17, 2015, 9:44 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 6:20 PM

Klastingas fosforas po ilgokos pertraukos vėl pasirodė Lietuvos paplūdimyje.

Anksčiau karo pramonėje naudota cheminė medžiaga iki šiol dažniau buvo aptinkama Latvijos pakrantėje. Tačiau praėjusią savaitę audros metu kartu su dumbliais nuo jūros dugno pakilusių fosforo gabaliukų buvo išmesta ir į Šventosios paplūdimį.

Fosforas apdegino ir vaiką

Pirmasis nukentėjęs poilsiautojas į Šventosios gelbėtojus kreipėsi praėjusio sekmadienį pavakare.

40 metų vyras pasakojo, kad paplūdimyje netoli vandens pamatęs į gintarą panašų kelių centimetrų skersmens gelsvą akmenuką. Pakeltą radinį jis apžiūrinėjo, tačiau staiga pajuto, kad svyla pirštai.

Akmenuką vyras iš karto numetė, tačiau ant piršto spėjo iššokti pūslė. Poilsiautojas medicinos pagalbos neprašė, tik teiravosi gelbėtojų, kas čia galėjo būti.

Netrukus į gelbėjimo stotį atėjo dar du vyrai. Vienam jų pakeltas ir rankoje palaikytas paslaptingas akmenukas sukėlė plaštakos odos peršėjimą.

Kitą dieną nuo pakelto gintaro gabalėlio delnus nusidegino dar du vyrai.

Antradienį nukentėjo septynmetė mergaitė, jai nuo palaikyto akmenuko paraudo visas delnas. Gelbėtojai vaikui odą patepė tepalu, tačiau medikų pagalbos motina atsisakė.

Kiek yra degančių akmenukų?

Paplūdimyje surastas fosforas būdavo kur nors numetamas, todėl taip ir liko neaišku, ar visi poilsiautojai nusidegino tuo pačiu akmenuku, ar jūra jų yra išmetusi ir daugiau.

Į Šventąją iškviesta aplinkosaugininkė tą pačią dieną apžiūrėjo nurodytą paplūdimio vietą, tačiau jokių į krantą išmestų teršalų nepastebėjo.

Ieškojo, bet nieko nerado

Šventosios paplūdimių vyriausiasis gelbėtojas Kęstutis Kazlauskas jau buvo girdėjęs apie gintarą primenantį ir nuo kūno temperatūros užsidegantį fosforą.

Prieš šešerius metus už molo vienas poilsiautojas juo stipriai buvo nusideginęs plaštaką.

Pakrantėje prisirinktus gintarą primenančius akmenukus jis numetė ant paklodės ir atsigulęs prispaudė juos delnu.

Po kiek laiko jis pajuto aštrų skausmą delne. Fosforas vyrui spėjo nudeginti odą iki atviros žaizdos. Tuomet teko kviesti net greitosios medicinos pagalbos brigadą.

„Visų šią savaitę į gelbėjimo stotį atėjusių žmonių nudegimai buvo nežymūs, tačiau neaišku, ar nuo fosforo nenukentėjo daugiau žmonių.

Poilsiautojų nurodytą vietą apžiūrėjome ir mes, tačiau nieko panašaus neradome. Gal bangos nuplovė atgal į jūrą, gal smėliu užnešė“, – svarstė K.Kazlauskas.

Latvijoje yra nukentėję ir lietuvių

* Kaimyninėje Liepojoje nuo rankų šilumos galintys užsiliepsnoti fosforo gabalėliai – jokia naujiena.

* Apie tokį poilsiautojų tykantį pavojų informuoja net prie Liepojos paplūdimio centrinės gelbėjimo stoties kabantis įspėjimas latvių, rusų ir anglų kalbomis.

* Bet prieš 10 metų ir jis nepadėjo Liepojoje poilsiavusiam 46 metų Belgijos piliečiui.

* Rugpjūčio pradžioje vaikščiodamas paplūdimiu belgas nuo smėlio pakėlė nuo gintaro niekuo nesiskiriantį fosforo gabalėlį. Nuo kūno temperatūros jis iš karto užsidegė.

* Belgui apdegė 12 procentų kūno. Iš pradžių jis buvo paguldytas į Liepojos centrinę ligoninę, tačiau sveikatos būklei pablogėjus buvo pervežtas į Rygos nudegimų kliniką.

* Nuo fosforo nudegusio belgo sveikatos būklę medikai vertino kaip kritinę.

* Dar anksčiau Liepojoje vienam žmogui tariamą gintarą įsidėjus į kelnių kišenę išdegė tarpkojis.

* Prieš 13 metų liepą fosforu buvo smarkiai nusideginusi Papės paplūdimyje gintarą rinkusi 43 metų kaunietė Laurencija K.

* Paėmusi paplūdimyje rastą akmenuką, kuris buvo panašus į gintarą, moteris stipriai nudegė kairę plaštaką. Rankoje laikomas akmenukas staiga virto pusmetrio aukščio ugnies fakelu.

* „Liepsna buvo pusės metro aukščio, kibirkščiavo į šalis kelių metrų spinduliu. Ji buvo panaši į šaltąją ugnelę“, – teigė kaunietė. Į gintarą panašus akmenukas trenkė siera, tačiau moteris pamanė, kad tai naftos teršalų kvapas.

* Kaunietei užsiliepsnojo striukės kišenė, į kurią ji buvo įsidėjusi tariamą gintarą. Nuo užtiškusios žiežirbos striukė užsidegė krūtinės srityje. Užsiliepsnojusi moteris puolė gesintis į jūrą.

* Skubiai nuvykusiai į Palangos ligoninę kaunietei buvo nustatytas visų pirštų ir plaštakos antrojo laipsnio nudegimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.