Kikboksininko vaikų varduose – egiptiečių mitologija: ką tik gimusią dukrą pavadino išskirtinai

Žinomas kikbokso kovotojas Sergejus Maslobojevas (33 m.) su žmona Airine (29 m.) jau sūpuoja dukrą Rają, gimusią rugsėjo 24-osios rytą. Trečios atžalos, kaip ir dviejų sūnų, vardai prasideda panašiai. Grįžusią namo sesutę džiugiai pasitiko broliai Ramiras (6 m.) ir Raonas (1 m.). Tėvų sugalvoti vardai turi neįprastą reikšmę, susietą su egiptiečių mitologija.

Gimus trečiam vaikui kikboksininkas žmonai juokais užsiminė, kad reikėtų pagalvoti apie dar vieną kūdikį.<br> lrytas.lt koliažas
Gimus trečiam vaikui kikboksininkas žmonai juokais užsiminė, kad reikėtų pagalvoti apie dar vieną kūdikį.<br> lrytas.lt koliažas
Maslobojevai sūnums išrinko neįprastus vardus: vyresnėlis Ramiras, o jaunėlis – Raonas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Maslobojevai sūnums išrinko neįprastus vardus: vyresnėlis Ramiras, o jaunėlis – Raonas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Airinė neseniai pagimdė trečią kūdikį – dukrą Rają.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Airinė neseniai pagimdė trečią kūdikį – dukrą Rają.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
S.Maslobojevui dalyvauti gimdyme nebuvo nauja patirtis – vyras anksčiau yra stebėjęs, kaip į pasaulį atėjo sūnūs.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
S.Maslobojevui dalyvauti gimdyme nebuvo nauja patirtis – vyras anksčiau yra stebėjęs, kaip į pasaulį atėjo sūnūs.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-10-06 07:12

Gimdymas – sklandesnis

Trečioji atžala gimė greičiau nei pirmieji sūnūs. Kikbokso kovotojo žmona į gimdymo namus atvyko tą pačią dieną, kurią gimė dukra.

S.Maslobojevui dalyvauti gimdyme nebuvo nauja patirtis – vyras anksčiau yra stebėjęs, kaip į pasaulį atėjo sūnūs. Tokios tradicijos, nors šįkart gyvenimą kausto koronaviruso pandemija, Sergejus laikėsi ir šįkart. Paryčiais, ketvirtą valandą, žmona pažadino vyrą.

Apie penktą ryto sutuoktiniai atvyko į ligoninę, jiems buvo atliktas COVID-19 testas. Šeštą valandą ryto gimė Raja.

„Per pirmą ir antrą gimdymą žmonai reikėjo ilgiau pasikankinti. O dukra gimė mažesnė nei sūnūs, todėl gimdymas vyko greitai, sklandžiai“, – pasakojo trečios atžalos gimimą dėvėdamas apsauginę kaukę stebėjęs tėvas. Naujagimė svėrė 3,77 kilogramo, jos ūgis – 57 centimetrai.

Kai žmona su dukrele buvo vežamos į palatą, kikboksininkas turėjo palikti ligoninę, nes pacientų lankymas gydymo įstaigose draudžiamas. Tik po gimdymo tėvai sužinojo atsakymą, kad nėra užsikrėtę virusu. Tai šiuo metu svarbiausia, nes pandemijos akivaizdoje gali būti pažeidžiami tiek tėvai, tiek naujagimiai.

Vardus sugalvoja patys

Gimus dukrai Maslobojevai tapo daugiavaikiais tėvais.

„Visą laiką norėjau turėti kelis vaikus, pagaliau mano svajonė išsipildė“, – sakė vienas geriausių Lietuvos kikbokso kovotojų.

Sutuoktiniai iš anksto dukrai buvo išrinkę Rajos vardą, todėl kitų variantų net nesvarstė. Šeima laikosi tradicijos duoti vaikams vardus, kurie prasideda skiemeniu „Ra“.

„Vaikams patys vardus sugalvojome, todėl jie labai reti. Bet, pasirodo, Ramiro vardas žinomas pasaulyje, net Lietuvoje yra keturi. O Raonų daugiau Lietuvoje nėra, mūsų sūnus – vienintelis“, – apie šeimos vaikų vardų tradiciją užsiminė S.Maslobojevas.

Kikboksininkas šių vardų reikšmes sieja su saule, šviesa, amžinybe, gyvenimu. Egiptiečių mitologijoje Ra – saulės dievas, vienas svarbiausių. Jis simbolizuoja dvasinę šviesą ir intelektą.

„Baltų kultūroje taip pat vaizduojamas saulės ratas – kaip amžinybės ratas, niekada nenustojantis suktis“, – pažymėjo S.Maslobojevas.

Registruodami antrą vaiką tėvai išgirdo prašymą pasvarstyti, kaip sūnui reikės augti turint tokį retą vardą, bandė atkalbėti nuo jo teikimo. Tačiau Sergejus buvo atkaklus, nesvarstė kito varianto, ir vardas buvo užregistruotas, juolab kad jame nėra nelietuviškų raidžių.

„Šis vardas nieko nežeidžia, mums jis normalus, kodėl jo negalėtų turėti sūnus?“ – retoriškai klausė kikboksininkas.

Turi vardą ir ketvirtai atžalai

Pirmą vardą sūnui sugalvojo tėvas, o kai rinko vardą antram vaikui, į galvą atėjo ir mergaitės vardas. Antrą atžalą pavadinti Raonu buvo Airinės sumanymas, o Rajos vardas tuo metu kilo Sergejui.

Vyras turi dar vieną vardą, prasidedantį „Ra“, todėl neabejoja, kad jei ateityje šeima turėtų dar vieną sūnų, pavadintų jį Ramu.

„Su tuo skiemeniu galima sugalvoti labai daug vardų“, – nusijuokė Sergejus.

Gimus trečiam vaikui kikboksininkas žmonai juokais užsiminė, kad reikėtų pagalvoti apie dar vieną kūdikį.

„Ji mane jau keikia, sako, truputį apsiramink. Bet į šulinį mes nespjauname. Jeigu Dievas duos, norėtume ateityje dar vieno vaiko“, – kalbėjo vyras. Bet sutuoktiniai kol kas apsiribos trimis atžalomis.

Nėra prisirišę prie tikėjimo

Rinkdami vaikams vardus ir krikštydami juos tėvai kuria savitas tradicijas.

Nors Airinė ir Sergejus katalikai, pirmagimį pakrikštijo stačiatikių cerkvėje. Antras sūnus dar nekrikštytas, tad sunku pasakyti, kur ir kaip vyktų Raono ir Rajos krikštynos.

Vyriausią sūnų tėvai krikštijo tam, kad jis turėtų krikštatėvius.

„Mes nesame prisirišę prie tikėjimo, neturime nusistatymų, jeigu ateityje sūnus norės persikrikštyti, palaikysime. Mano pareiga – palaikyti vaiką“, – tikino pagal stačiatikių apeigas pirmagimį pakrikštijęs kikboksininkas.

S.Maslobojevas įsitikinęs, jog nesvarbu, kokiuose maldos namuose meldiesi arba krikštiji vaikus, svarbu, kad esi tikintis.

„Lankomės stačiatikių cerkvėje, todėl sūnų krikštijome ten. Tiesa, retai einame į maldos namus, nors esame tikintys. Mes tikime tam tikra galia – nebūtina melstis ikonoms Dievo namuose. Mums ne bažnyčia suteikia įkvėpimo, mums pats tikėjimas jį duoda“, – patikino vyras.

Kadangi didžioji dalis giminių yra katalikai, Maslobojevai kartu su jais švenčia katalikiškas šventes.

Nors kikboksininko vardas ir pavardė slaviškos kilmės, jis gimęs Klaipėdoje. S.Maslobojevo motina – žemaitė, tėvas taip pat gimęs Lietuvoje, tačiau tėvo protėviai – iš Lenkijos, Suvalkų stačiatikių bendruomenės.

Nors Maslobojevai gimę Lietuvoje, neslėpė, kad pirmagimiui ieškojo pagoniško vardo. Pora peržiūrėjo daugybę lietuviškų senovinių vardų, bet nė vienas jų nelipo prie širdies, nes buvo ilgas ir sudėtingas.

Vaikais rūpinasi žmona

Vilniečių sutuoktinių gyvenimas sukasi ne vien apie vaikų vardus ir jų gimimą – S.Maslobojevas siekia sportinės karjeros, žmona įkūrusi du grožio salonus.

Plaukų specialistė Airinė dirbo kone iki gimdymo – kasdien bent 2–4 keturias valandas praleisdavo darbe. Ramiras lanko vaikų darželį, prižiūrėti Raoną padeda auklė. Tėvai nemažai laiko paskiria atžaloms, kurių susilaukti buvo didelė svajonė.

Sergejus su Airine susipažino, kai jai buvo keturiolika, jam – aštuoniolika metų. Draugauti juodu pradėjo vėliau.

„Aštuntus metus kartu gyvename, susituokėme pernai, prieš antro vaiko gimimą“, – pasakojo S.Maslobojevas. Sutuoktiniai, auginantys tris atžalas, įsitikino, kad sunku skirti daug kokybiško laiko darbui ir poilsiui, bet jie žino, ką pasirinko.

„Norime, kad vaikai būtų laimingi ir augtų su mumis. Stengiamės derinti savo poreikius ir siekius su tėvyste, tačiau mano karjera – visos šeimos pagrindinis tikslas“, – neslėpė S.Maslobojevas.

Airinė dabar labiau aukojasi dėl vyro karjeros, nors visada pirmiausia norėjo būti gera mama, stengiasi dėl šeimos.

„Nebuvo naktų, kad man reikėtų keltis rūpintis vaikais. Airinė naktį keliasi, maitina, gydo, slaugo. Ji – tobula mama, pavyzdys daugeliui kitų moterų. Be viso to, ji sukūrė verslą ir pati dirba“, – žmoną gyrė S.Maslobojevas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.