Kaunas virsta gaiviu miestu: išvardijo, kur ir kiek trykš fontanų, tekės dirbtinis upelis ir veiks lauko gertuvės

Pavasarį mieste skelbia vienas po kito atgyjantys fontanai. Šią vasarą po ilgos pertraukos vėl pradės veikti ir Steigiamojo Seimo aikštėje esantis gaivą teikiantis įrenginys, atsiras nauja geriamojo vandens stotelė.

Kaunas virsta gaiviu miestu.<br>R.Vilkelio nuotr.
Kaunas virsta gaiviu miestu.<br>R.Vilkelio nuotr.
Draugystės parke įrengti fontanai ir seklus baseinas. Gyventojai įspėjami, kad lipti į jį negalima.<br>R.Vilkelio nuotr.
Draugystės parke įrengti fontanai ir seklus baseinas. Gyventojai įspėjami, kad lipti į jį negalima.<br>R.Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 3, 2024, 10:53 AM

Kauniečiai turbūt pritartų, kad garsiausias mieste – Laisvės alėjoje esantis fontanas. Vandens čiurkšlės iš po grindinio trykšta ir Vienybės aikštėje. Šią vasarą vėl džiugins ir šioje aikštėje įrengtas kauniečių pamėgtas dirbtinis upelis.

Veiks fontanai, įrengti Rotušės aikštėje, miesto sode prie Muzikinio teatro. Gaivą skleis ir Dainavos, Draugystės bei Kalniečių parkų fontanai.

Visi fontanai vienas po kito apžiūrimi, jei reikia, remontuojami ir bus įjungti iki gegužės 1 dienos.

Iki vasaros turėtų atgyti ir fontanas Senamiestyje, Steigiamojo Seimo aikštėje. Šis fontanas neveikė ne vienus metus, kauniečių ir taip nelabai lankoma erdvė buvo visai apmirusi. Šiemet fontaną pagaliau nuspręsta suremontuoti.

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis pranešė, kad po atnaujinimo Steigiamojo Seimo aikštės fontanas liks tokios pat išvaizdos, kaip buvo.

Atliekamas paprastas remontas – iš naujo įrengiama hidroizoliacija, atnaujinamos baseino plokštės, techniniai įrenginiai. Fontanui remontuoti numatyta apie 10 tūkst. eurų.

Jau vykstančius Steigiamojo Seimo aikštės fontano atnaujinimo darbus pastebėjęs kaunietis istorikas Vytautas Kačerauskas pasakojo, kad nuo XIX amžiaus iki pat 1976 metų šioje vietoje veikė miesto turgus.

Sovietmečiu jis buvo panaikintas, vietoj turgaus suformuota aikštė, o 1978 metais buvo įrengtas fontanas.

„Jaunesni kauniečiai turbūt jau nežino, bet tuomet čia dar buvo pastatytas ir KGB įkūrėjo Felikso Dzeržinskio biustas. Šį paminklą okupantui 1990 metais nuvertė Kauno jaunalietuviai“, – pasakojo istorikas.

Kaunietis pastebėjo, kad ne vienoje miesto vietoje, ten, kur anksčiau stovėjo paminklai sovietiniams veikėjams, dabar kyla naujos skulptūros ir obeliskai.

„Galima būtų pagalvoti, kas tiktų ir Steigiamojo Seimo aikštėje. Įdomus meno kūrinys pritrauktų daugiau žmonių, erdvė taptų gyvesnė. Bet džiugu, kad bent jau fontanas bus suremontuotas“, – svarstė V.Kačerauskas.

Galės nemokamai atsigaivinti vandeniu

Ramūnas Šulskus

Bendrovės „Kauno vandenys“ direktorius

„Kaune pradėtas ir lauko gertuvių sezonas. Šiais metais kauniečiai ir miesto svečiai nemokamai atsigaivinti geriamuoju vandeniu kviečiami iš aštuonių skirtingose miesto vietose įrengtų geriamojo vandens stotelių.

Gertuvės veikia Aukštaičių gatvėje, Rotušės aikštėje, prie Kauno pilies, Studentų skvere, šalia Lampėdžių paplūdimio, Draugystės ir Kalniečių parkuose. Nuo šio sezono geriamojo vandens stotelė pradeda veikti ir prie neseniai atnaujinto Trijų mergelių tilto.

Po žiemos visos gertuvės yra kruopščiai išplautos, dezinfekuotos, vandens kokybė ištirta laboratorijoje. Vandens gertuvėse bėga kokybiškas ir visas higienos normas atitinkantis centralizuotai iš keturių Kauno miesto vandenviečių tiekiamas vanduo.

Praėjusių metų vandens suvartojimo statistika parodė, kad kauniečiai ir miesto svečiai vis aktyviau naudojasi nemokamomis geriamojo vandens stotelėmis.

Vasarą į Laisvės alėją ir Senamiestį sugrįš ir dar vienas kauniečių jau pamėgtas atsigaivinimo šaltinis – vandens dulksna.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.