Saulės nubučiuoti: ar žinojote, kaip ir kodėl atsiranda strazdanos – ir ar jos gali būti pavojingos?

Strazdanos, kuriomis nusėta daugelio žmonių oda, dažnai vadinamos „Saulės bučiniais“ – nes jos atsiranda arba patamsėdamos išryškėja pabuvus Saulėje. Tačiau kodėl taip nutinka?

 Strazdanos, kuriomis nusėta daugelio žmonių oda, dažnai vadinamos „Saulės bučiniais“ – nes jos atsiranda arba patamsėdamos išryškėja pabuvus Saulėje. Tačiau kodėl taip nutinka?<br> 123rf nuotr.
 Strazdanos, kuriomis nusėta daugelio žmonių oda, dažnai vadinamos „Saulės bučiniais“ – nes jos atsiranda arba patamsėdamos išryškėja pabuvus Saulėje. Tačiau kodėl taip nutinka?<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2024, 9:41 AM

Strazdanos atsiranda kaip apsauginis mechanizmas nuo žalingos ultravioletinės (UV) spinduliuotės, teigia sertifikuota dermatologė, Majamio dermatologijos ir lazerių instituto (JAV) medicinos direktorė dr. Jill S. Waibel. Saulės poveikis skatina odą gaminti melaniną – pigmentą, kuris sukuria daugybę žmogaus odos atspalvių ir taip pat leidžia odai įdegti.

Melaninas išsklaido ultravioletinius spindulius, t. y. siunčia spindulius į skirtingas puses, todėl jie neprasiskverbia į odą ir nepažeidžia jos DNR. Tačiau kai kuriose odos vietose šio pigmento yra daugiau nei kitose, ir šios melanino gausios dėmės vadinamos strazdanomis, aiškina specialistė. Todėl strazdanos būna labiau matomos vasarą ir išnyksta arba pašviesėja tais mėnesiais, kai UV spinduliuotė būna ne tokia stipri.

Vis dėlto ne visos strazdanos vienodai reaguoja į sezoninį Saulės poveikį, teigia kita sertifikuota dermatologė ir klinikinių tyrimų direktorė „Icon Dermatology and Aesthetics“ dermatologijos klinikoje JAV, dr. Rebecca Kazin.

Yra du pagrindiniai strazdanų tipai: efelidės, kuriuos žmonės paprastai laiko strazdanomis, ir lentiginės dėmės, dar vadinamos kepenų dėmėmis arba senatvinėmis dėmėmis. Abiejų tipų strazdanos dažniau pasitaiko šviesios odos žmonėms ir tiems, kurie turi genetinį polinkį joms atsirasti. Tačiau lentiginės dėmės neišnyksta žiemą, kaip efelidės, pasakoja R. Kazin.

Pasak jos, dažniausiai pasitaikančios strazdanos yra mažos, šviesiai rudos spalvos ir atsiranda ant odos, kuri dažniausiai būna veikiama Saulės: veido, rankų ir pečių. Šios strazdanos paprastai patamsėja ir vėliau išnyksta, o lentiginės dėmės yra susijusios su susikaupusia Saulės žala odai ir neišnyksta.

Lentiginės dėmės paprastai būna didesnės ir tamsesnės nei efelidės, be to, jos dažniau pasitaiko vyresnio amžiaus žmonėms, sako R. Kazin. Dar vadinamos saulės dėmėmis, lentiginės dėmės atsiranda, kai UV spinduliuotė pažeidžia odos DNR ir taip pakeičia melaniną gaminančių ląstelių elgseną, rašoma 2014 m. žurnale „Pigment Cell & Melanoma Research“ paskelbtoje apžvalgoje. Šie genų veiklos pokyčiai padidina šių melanino gamintojų skaičių ir gamybos lygį, todėl atsiranda odos dėmės, kuriose kaupiasi ir susikaupia melanino pigmentas.

Lentiginės dėmės nėra vėžiniai ir jų nereikia gydyti, tačiau jie gali būti panašūs į kai kuriuos odos vėžinius susirgimus. Jei nerimaujate dėl dėmės arba pastebėjote, kad ji sparčiai keičiasi, verta pasikonsultuoti su medikais.

Na o saulės bučiniai – kai pdažnai vadinamos strazdanos – yra nepavojingi, bet galbūt tai geras priminimas tiems, kurie lengvai pasidengia strazdanomis, kasdien teptis apsauginiu kremu nuo saulės, teigia „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.