„The Times“: elitinio Ukrainos dalinio „Azov“ kovotojams smūgis iš partnerių – prabilo apie kaltinimus ir draudimus

„Azov“ pulkas – elitinis Ukrainos dalinys, kuris vadovavo Mariupolio gynybai nuo Rusijos pajėgų. Visgi jis nebuvo įtrauktas į naujausią JAV karinės pagalbos paketą dėl įtarimų sąsajomis su neonacizmu. Pasak laikraščio „The Times“, šio dalinio, kuris šiuo metu kovoja fronto linijose Serebrianskio miške netoli Limano, kovotojams taip pat neleidžiama treniruotis kartu su NATO pajėgomis Europoje.

Pulko „Azov“ kariai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pulko „Azov“ kariai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pulko „Azov“ kariai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pulko „Azov“ kariai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 2, 2024, 1:01 PM

„Skirtingai nei eiliniai Ukrainos kariai, „Azov“ kovotojai negalės gauti naujos JAV ginklų siuntos, įskaitant artilerijos sviedinius, šarvuočius ir ryšių įrangą. „Azov“ nuo 2017 m. buvo uždrausta gauti JAV ginklų dėl įtarimų ryšiais su neonacistais“, – rašo leidinys.

Be to, brigados karininkai piktinasi, kad JAV draudimas užkirto kelią vienam iš labiausiai patyrusių Ukrainos dalinių mokytis su NATO pajėgomis Europoje.

„Mums nerimą kelia ne tai, kad trūksta amerikiečių pinigų ar finansavimo, o tai, kad mums nebus leista treniruotis su NATO daliniais už Ukrainos ribų“, – sakė brigados štabo karininkas Ilja Samoylenko.

„Esame vienas iš nedaugelio dalinių Ukrainoje, kurio kariai, seržantai ir karininkai atitinka NATO standartus. Tačiau dėl draudimo mums trūksta amerikietiškos ginkluotės ir netenkame teisės dalyvauti pratybose ar mokymo programose su JAV ar NATO kariuomenėmis Europoje“, – pridūrė jis.

Tuo pat metu „Azov“ kovotojai atmeta kaltinimus neonacizmu, pabrėždami, kad savanorių brigadai dabar priklauso įvairių etninių ir religinių grupių kovotojai, įskaitant žydų tautybės karius.

„Čia, kaip ir JAV kariuomenėje, yra žmonių ir iš dešiniosios, ir iš kairiosios politinio spektro pusės. Nei rasė, nei religija, nei politinė ideologija mūsų kariams, kovojantiems šiame kare, neturi didelės reikšmės“, – sakė vienas iš kovotojų.

Parengta pagal „Unian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.