Keturių vaikų mamos laiškas mamoms: šios dienos proga bent trumpam atleiskime sau

Apie Motinos dieną pastarąją savaitę kalba visi: verslai kviečia įteikti mamoms originalias jų gamintas dovanas, užaugę ir dėkingi vaikai rašo jautrius įrašus ir organizuoja pasimatymus su mylimomis mamomis, darželiuose ir mokyklose mažieji mamytėms piešia ir gamina atvirutes. Tik pačios mamos, auginančios kūdikius, dažnai jaučia ne džiaugsmą, o... kaltę.

Motinos kaltė – visais laikais egzistavusi, bet pastaraisiais dešimtmečiais dėl itin didelio informacijos prieinamumo ir besikeičiančių visuomenės lūkesčių stipriai suaštrėjusi problema.<br>„Freepik“ asociatyvi nuotr.
Motinos kaltė – visais laikais egzistavusi, bet pastaraisiais dešimtmečiais dėl itin didelio informacijos prieinamumo ir besikeičiančių visuomenės lūkesčių stipriai suaštrėjusi problema.<br>„Freepik“ asociatyvi nuotr.
Ieva Jagminienė<br>Autorės nuotr.
Ieva Jagminienė<br>Autorės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-05-05 07:35

Savo nuomone apie tai, kaip mamos pačios baudžia save kalba lopšelio kūdikiams „Abadelė“ įkūrėja, ugdymo ekspertė, keturių vaikų mama Ieva Jagminienė:

„Motinos kaltė – visais laikais egzistavusi, bet pastaraisiais dešimtmečiais dėl itin didelio informacijos prieinamumo ir besikeičiančių visuomenės lūkesčių stipriai suaštrėjusi problema. Būdamos mamos, nesąmoningai, o kartais – net ir suvokdamos tai, keliame sau lūkesčius viską daryti tobulai. Užtikrinti savo vaikui idealią vaikystę ir pačias geriausias sąlygas visam likusiam gyvenimui.

Net ir labai stengiantis, kaltė neapleidžia: kitos vis padaro geriau, o man kažkas nepavyksta, mažylis vis tiek pravirksta ar suserga. Emociškai tai – be galo didelė, varginanti ir aplinkiniams visiškai nesuprantama kančia.

Lopšelyje kiekvieną savaitę susiduriu su dešimtimis jaunų, kūdikius auginančių mamų. Atpažįstu tą kaltę jų akyse pirmąkart apsilankius apžiūrėti lopšelio. Bet lygiai taip pat ir pastebiu energiją, ambicijas ir džiaugsmą mamų veiduose, kai jos ateina pasiimti savo mažylių, kelias valandas pažaidusių su bendraamžiais. Šis skirtumas yra pribloškiantis.

Todėl labai raginu kiekvieną: Motinos dienos proga sąmoningai, valingai bent trumpam atleiskime sau: leiskime sau atsipalaiduoti, pailsėti, pasidaryti pertrauką tobulumo vaikymesi. O jei tai pavyks, galbūt tokių Mamos dienų ilgainiui galėtų būti daugiau? Galbūt atleidimo sau diena taps bent jau kiekvienas sekmadienis?

Atleisti sau yra būtina, nes tobulumo pasiekti – tiesiog neįmanoma. Ne dėl vienos ar kitos mamos nepakankamo noro ir gebėjimų. Tobulumo tiesiog nėra: neegzistuoja joks objektyvus idealios vaikystės receptas.

Kiekvienas kūdikis ar vaikas yra unikalus, jo poreikiai ir tempas skiriasi nuo kitų. Jūsų mažylis vis dar nevaikšto, nors draugių vaikai jau bėgioja? Tai nereiškia, kad esate bloga mama. Jūsų mažylis naktį miega ne taip ramiai, kaip kiti? Ir tai nereiškia, kad esate bloga mama. Gera mama – ne ta, kuri užtikrina, kad vaikas niekada nenusibrozdintų, bet ta, kuri paguodžia jį užsigavusį ir padeda išmokti vertingą pamoką.

Gera mama taip pat yra ir laiminga, pailsėjusi, savo gyvenimu besidžiaugianti ir savo tikslų siekianti moteris. Tokia mama, kuri įkvepia sekti jos pavyzdžiu ir užkrečia meile gyvenimui. Kiekviena moteris gali būti tokia mama, jei tik neleis kaltei užgniaužti džiaugsmo.

Tad Motinos dieną atleiskime sau, mamos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.