Išsamus kalnų ir gravel dviračių palyginimas

Kalnų ir vadinamieji gravel (iš angl.k. žvyro) dviračiai yra gana skirtingi dviračių tipai, tačiau turi ir tam tikrų panašumų. Kalnų dviračiai idealiai tiks ekstremaliomis sąlygomis: važiuojant miškais, kalnuotose vietovėse ar bekele, tuo tarpu, gravel dviračiai puikiai tarnaus važiuojant mišria danga: žvyru, plentu, miško takais ir pan.

Kalnų dviratis.
Kalnų dviratis.
Gravel dviratis.
Gravel dviratis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 12, 2024, 10:21 AM

Šiame straipsnyje su Velonova dviračių specialistais aptarsime pagrindines kalnų ir gravel dviračių savybes, jų privalumus ir trūkumus, kad galėtumėte lengviau nuspręsti, koks dviratis geriausiai atitiks jūsų lūkesčius ir poreikius.

Pagrindinės kalnų dviračių savybės

Kalnų dviračiai, dar kitaip vadinami MTB dviračiai (angl. Mountain Terrain Bike), yra sukurti važiuoti itin sunkiomis kelio sąlygomis. Tai nepaprastai manevringi ir tvirti dviračiai, skirti atlaikyti didelį fizinį krūvį, užtikrinant dviratininko komfortą ir saugumą.

Kokios kalnų dviračių pagrindinės savybės:

Vairas. MTB dviračiai turi tiesų ir platesnį nei gravel ar plento dviračių vairą. Toks vairas padeda efektyviau paskirstyti svorį, užtikrina geresnį manevringumą ir kontrolę dviratininkui, ypatingai važiuojant kliūčių kupina trasa.

Amortizacija. Tai viena svarbiausių kalnų dviračių savybių, pagal kurią MTB dviračiai skirstomi į Hardtail (priekinę amortizaciją) ir Full Suspension (pilną – priekinę ir užpakalinę amortizaciją). Nuo amortizacijos sistemos priklauso ir važiavimo komfortas bei dviračio kontrolė, ypatingai sudėtingo reljefo keliuose.

Rėmas. Paprastai kalnų dviračių rėmai būna aliuminiai arba karboniniai (anglies pluošto). Aliuminis rėmas pasižymi lengvumu, o karboninis užtikrina ne tik rėmo lengvumą, bet ir tvirtumą, lankstumą ten, kur jo reikia.

Padangos. Kalnų dviračiai turi plačias padangas, su giliais protektoriaus grioveliais, kurie suteikia itin gerą sukibimą su nelygiais paviršiais.

Gamintojai. Lyderiaujantys kalnų dviračių gamintojai yra Specialized, Trek, BMC – Switzerland ir Cannondale. Kiekvienas gamintojas nuolat investuoja į technologijas ir inovacijas, todėl gali pasiūlyti itin kokybiškus ir kiekvieno poreikius atitinkančius dviračius.

Pagrindinės gravel dviračių savybės

Gravel dviračiai idealiai tinka žmonėms, kurie mėgsta važiuoti ilgas distancijas įvairiomis trasomis: plentu, žvyrkeliu ar netgi, iš pirmo žvilgsnio, nepravažiuojamu miško keliuku. Gravel dviratis – tai tarpinis variantas tarp kalnų ir plento dviračių.

Kokios gravel dviračių pagrindinės savybės?

Vairas. Dažniausiai gravel dviračiai turi vairą, kurių galai yra lengvai išlenkti – toks vairas leidžia keisti rankų padėtį, kad būtų išvengta nuovargio važiuojant ilgesnes distancijas.

Amortizacija. Kadangi gravel dviračiai skirti važiuoti lygesniu reljefu be staigių nusileidimų ir šuolių, tad dažniausiai jie neturi amortizacijos sistemos (išskyrus kai kuriuos naujausius modelius).

Rėmas. Gravel dviračių rėmai, taip pat kaip ir kalnų dviračių, dažniausiai yra aliuminiai arba karboniniai. Pastarieji rėmai yra lengvesni ir sugeria smūgius kur kas geriau nei aliuminio.

Padangos. Gravel dviračių padangos yra platesnės nei plento dviračių, bet ne tokios plačios kaip kalnų dviračių. Padangos sukurtos taip, kad kuo geriau sukibtų su žvyruotu keliu ir kitais nelygiais paviršiais.

Gamintojai. Vieni žinomiausių ir patikimiausių gravel dviračių gamintojų yra 3T, BH Bikes, BMC – Switzerland, Cannondale, OPEN Cycle ir Specialized. Jie siūlo aukščiausios kokybės, patikrintus ir nuolat tobulinamus pagal naujausias technologijų tendencijas, dviračius.

Gravel ir kalnų dviračių privalumai bei trūkumai

Tiek gravel dviračiai, tiek kalnų dviračiai yra skirti važiuoti bekele, tačiau skirtingais būdais ir skirtingomis sąlygomis. Abiejų tipų dviračių privalumai ir trūkumai labai priklauso nuo dviratininko poreikių, tačiau čia pateiksime bendruosius gravel ir kalnų dviračių privalumus bei trūkumus.

Kalnų dviračių privalumai:

  • Patvarumas. Jie gali atlaikyti itin sunkias reljefo sąlygas, tokias kaip duobės, statūs šlaitai, akmenys ir medžių šaknys.
  • Amortizacija. Dauguma MTB dviračių turi ir galinę, ir priekinę amortizaciją, kuri užtikrina visišką kontrolę ir maksimaliai sumažina smūgius itin sudėtingose trasose.
  • Sukibimas. Plačios padangos ir gilūs protektoriaus grioveliai užtikrina gerą sukibimą su bet kokiu nelygiu paviršiumi.
  • Važiavimo padėtis. Greitai važiuojant bekele, leidžiantis nuo kalnų žemyn, važiavimo padėtis yra statmena, todėl nepaprastai patogi. Tokioje padėtyje sėdint daug lengviau manevruoti ir valdyti dviratį.

Kalnų dviračių trūkumai:

  • Greitis. Dėl padangų pasipriešinimo kalnų dviratis yra lėtas lygiuose keliuose.
  • Svoris. Dėl savo tvirtos konstrukcijos, šie dviračiai yra sunkesni, todėl jų transportavimas gali būti komplikuotesnis.

Gravel dviračių privalumai:

  • Universalumas. Tai viena ryškiausių gravel dviračių savybių – jie tinka įvairioms reljefo sąlygoms (nuo plento, žvyro iki miško takų). Tad galima naudotis vienu dviračiu tiek važiuojant į darbą, tiek ilgesnėms kelionėms, tiek pramogoms bekelėje.
  • Svoris. Gravel dviračiai dažniausiai yra kur kas lengvesni nei kalnų dviračiai, todėl tinka net ir ilgoms distancijoms.
  • Dizainas. Gravel dviračių dizainas yra gana paprastas, todėl jų priežiūra taip pat paprasta.

Gravel dviračių trūkumai:

  • Greitis. Nors gravel dviratis tam tikromis sąlygomis greitesnis už kalnų dviratį, tačiau lygiame kelyje, jis bus lėtesnis už plento dviratį.
  • Netinka ekstremaliomis sąlygomis. Gravel dviračių padangos yra pakankamai plačios, tačiau jos neužtikrina gero sukibimo itin ekstremaliomis sąlygomis.
  • Amortizacija. Daugelis gravel dviračių neturi amortizacijos, o tai gali sukelti diskomfortą važiuojant nelygiu reljefu.

Dviračio pirkimas internetu

Tiek kalnų, tiek gravel dviračių pirkimas internetu Velonova parduotuvėje – paprastas ir itin patogus būdas, norintiems greitai įsigyti svajonių dviratį. Paieškoje nusistačius reikiamus filtrus, galite itin efektyviai ir greitai atrasti būtent tą dviratį, kurio ir ieškote. Negana to, Velonova internetinėje dviračių parduotuvėje pateikiama išsami informacija ir specifikacijos apie kiekvieną dviratį. Norintys profesionalų konsultacijos ir patarimų apie dominančius dviračius, laukiami fizinėje parduotuvėje. Geriausi gravel ir kalnų dviračiai Vilniuje – tik Velonova fizinėje parduotuvėje ir internetu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.