Šio būsto tikrai nekeistumėte į kitą: kiekviena diena jame – ypatinga

Ar verta gyventi išmaniuose namuose? Ekspertai patvirtintų: jei norisi patogumo ir mažų būsto eksploatavimo sąnaudų, išmanūs sprendimai – būtinybė. Pasak jungiklių ir protingų namų sistemų centro „JUNG Vilnius“ vadovo Raimundo Skurdenio, ne veltui šiandien išmanusis būstas – tapęs savaime suprantamu dalyku žmonėms, norintiems susikurti tvarų, prie jų poreikių prisitaikantį, buitį palengvinantį, pinigus ir energiją taupantį būstą.

Kuriant išmanųjį būstą, diegiama pasaulyje pripažinta KNX valdymo sistema.<br>lrytas.lt koliažas.
Kuriant išmanųjį būstą, diegiama pasaulyje pripažinta KNX valdymo sistema.<br>lrytas.lt koliažas.
Kuriant išmanųjį būstą, diegiama pasaulyje pripažinta KNX valdymo sistema.
Kuriant išmanųjį būstą, diegiama pasaulyje pripažinta KNX valdymo sistema.
Kuriant išmanųjį būstą, diegiama pasaulyje pripažinta KNX valdymo sistema.
Kuriant išmanųjį būstą, diegiama pasaulyje pripažinta KNX valdymo sistema.
Kuriant išmanųjį būstą, diegiama pasaulyje pripažinta KNX valdymo sistema.
Kuriant išmanųjį būstą, diegiama pasaulyje pripažinta KNX valdymo sistema.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 6, 2024, 11:00 AM

Kurti – palaipsniui

Kuriant išmanųjį būstą, diegiama pasaulyje pripažinta KNX valdymo sistema. Įdiegus ją, galima į vieną sistemą sujungti ir patogiai valdyti būsto apšvietimą, žaliuzes, vėdinimą, garso ir saugos įrangą, reguliuoti šildymą ir vėsinimą (ypač aktualu užmiesčio namuose), aktyvuoti iš anksto nustatytus scenarijus, pavyzdžiui, kurią valandą ryte atitraukti užuolaidas ar įjungti kavos aparatą.

Visas įrenginių ar sistemų funkcijas galima valdyti atskirai arba jas grupuoti: pavyzdžiui, automatiškai visame būste įjungti arba išjungti apšvietimą. Daug keliaujantiesiems patiks ir dar viena sistemos funkcija – galimybė namus stebėti išvykus – čia padės programėlė telefone.

KNX sistema ne tik reguliuoja įvairių prietaisų veiklą ar leidžia kurti įvairius scenarijus, bet ir apdoroja bei analizuoja duomenis, todėl būsto šeimininkui belieka tik pasirinkti, kokius įrenginius ar sistemas jis nori valdyti. Vieniems aktualu atidaryti duris sėdint ant sofos, naudojant balso asistentą valdyti apšvietimą, kitiems – paleisti veikti robotą siurblį, reguliuoti šildymą ar pan.

Kartais būsto savininkai renkasi įdiegti tik kelias svarbiausias funkcijas, jog gyvenimas name pastebimai palengvėtų. Laikui bėgant, jas, atsižvelgdami į poreikius, plečia. Visos sujungtų sistemų ir įrenginių funkcijos gali būti valdomos automatiškai, taip pat ir jungikliais, termostatais arba liečiamais ekranais ant sienos, programėle išmaniajame įrenginyje.

Kokias galimybes, kurios atrodė tolima ateitis, suteikia KNX protingo namo sistemos technologijos?

  • Aktyvuoti kiekvieno namų gyventojo poreikius atliepiančius iš anksto nustatytus scenarijus.
  • Visas funkcijas valdyti atskirai arba jas grupuoti – pavyzdžiui, įjungti arba išjungti visus šviestuvus.
  • Prižiūrėti namus net iš jų išvykus – tai užtikrina saugi nuotolinė prieiga per programėlę telefone.
  • Matyti, kas atėjo į svečius – prie vartelių įsirengus išmaniąją telefonspynę.
  • Gyventi konceptualių dizaino sprendimų apsuptyje – kiekvienas JUNG jungiklis tampa ilgaamžiu, stilingu, kokybišku interjero akcentu.

KNX sistema gali valdyti:

Apšvietimas. Apšvietimą bet kuriuo paros metu galima reguliuoti skirtingose išmaniojo namo patalpose. Šviestuvus sujungus į scenarijus, sutaupoma vietos ant sienų, o panaudojus būvio jutiklius prie jungiklių prisiliesite daug rečiau. Apšvietimas, sujungtas su užuolaidų, mikroklimato, muzikos ir kitų sistemų valdymu, sukurs nepakartojamą nuotaiką, suteiks energijos rytais ar padės atsipalaiduoti vakare.

Mikroklimatas. Vieningai reguliuodami šildymą, vėsinimą, vėdinimą ir žaliuzes sukursite optimalų mikroklimatą. Atsižvelgiant į paros metą, patalpų užimtumą bei asmeninius poreikius galima skirtingai reguliuoti kiekvienos patalpos temperatūrą – taip sutaupoma energijos. Dažnai išvykstantiems į užsienį, aktuali ir dar viena galimybė – temperatūrą valdyti nuotoliu. Pavyzdžiui, išvykus atostogų, namų per daug nešildyti, o grįžtant atgal iš anksto pasirūpinti komfortiška temperatūra.

Žaliuzės. Automatizuotos vidaus ir lauko žaliuzės gali užtikrinti privatumą bei efektyvią apsaugą nuo saulės. Nustatykite norimas funkcijas, priklausomai nuo metų laiko, paros meto ar savo įpročių.

Saugos sistema. Saugos sistemos aktyvavimas automatiškai namuose išjungia šviesas, o vėsinimą, šildymą bei vėdinimą perjungia į taupymo nuostatas. Papildomo saugumo suteikia ir buitinių prietaisų ar net vandens atjungimas. Išmaniųjų namų sistema leidžia imituoti žmonių buvimą jums išvykus, stebėti namą ir teritoriją išmaniajame įrenginyje.

Daugialypės terpės įranga. Namų pramogas: garso aparatūrą, televizorių, namų kino sistemą ir kitus prietaisus galite sujungti į vieningą valdymą. Patogi integracija leidžia atskirose patalpose klausytis skirtingos, įvairaus garso lygio, muzikos. Televizoriai ar vaizdo grotuvai taip pat dalyvauja namų scenarijuose, kas suteikia daugiau komforto, galimybių, leidžia išvengti daug pultelių.

Išmanieji namai valdomi skirtingas namo funkcijas prijungiant prie įvairių valdiklių, kurie susijungia į vientisą KNX protingo namo sistemą ir veikia sinergijos principu. Būtent sinergija užtikrina, kad skirtingos pastato sistemos tarpusavyje „susikalbėtų“ – pavyzdžiui, kai atidarysite langą, šildymas tą akimirką automatiškai išsijungs – taip nešvaistysite šilumos.

KNX protingo namo sistemai diegti būtinas ankstyvas planavimas – praktiškai projektavimo stadijoje, mat kitaip klojami laidai. Projektuoti ir programuoti šią sistemą gali tik profesionalai, taigi, su jais konsultuotis svarbu kuo ankstesnėje stadijoje.

Pasiūlė alternatyvą

Ne visi projektuodami ar įsirengdami būstą išsyk pagalvoja apie išmaniąją namo sistemą: vieni, manydami, jog ji per brangi, kiti – nuvertindami komforto svarbą būste arba neskirdami dėmesio galimybėms sutaupyti būsto eksploatavimo išlaidų. Naujakuriams ar planuojantiesiems remonto darbus, JUNG pristatė alternatyvą – išmanesnių namų sistemą JUNG HOME, kuriai įdiegti pakaks tradicinės elektros instaliacijos.

Vienas pagrindinių šio sprendimo privalumų – tiek senos statybos, tiek naujus namus į išmanesnius paversti neprireiks sudėtingų ar ilgai trunkančių darbų bei įrangos. Sistemai įdiegti tinka tradicinė elektros instaliacija – tiesiog įprastas jungiklis pakeičiamas išmanesniu. Vos sumontavus jungiklius bei termostatus, sistema veikti pradeda iš karto, ir tam nebūtinas nei interneto ryšys ar serveris – tereikia atsisiųsti nemokamą JUNG HOME programėlę, kuri visus komponentus akimirksniu susieja saugiu „Bluetooth Mesh“ ryšiu.

Sistemos konfigūravimui ar atnaujinimui taip pat prireiks tik telefono ir programėlės. JUNG HOME galima pradėti diegti nuo vieno išmanaus jungiklio ar šviesos reguliatoriaus, vėliau panaudoti išmaniuosius kištukinius lizdus, leidžiančius matuoti elektros suvartojimą ir suteikiančius galimybę tikslingai valdyti energiją, integruoti patalpų temperatūros valdiklius, žaliuzių valdymo mygtukus ir t. t. Susiejus sistemą su virtualiaisiais asistentais „Amazon Alexa“, „Google Home“ ar ekosistema „SmartThings“, namuose esančius įrenginius galima valdyti nuotoliu arba balsu.

„Abi sistemos, tiek KNX, tiek JUNG HOME, leidžia kurti išmanesnius namus, atsižvelgiant į kiekvieno poreikius ir galimybes. Šiandien technologijos jau yra prieinamos kone visiems, jos padeda ne tik išvengti rutininių procesų, pavyzdžiui, inžinerinių sistemų ar temperatūros reguliavimo, bet ir padeda sutaupyti, kas, kalbant apie tvarų būstą, itin aktualu“, – kalbėjo R.Skurdenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.