Aktuali naujiena gyventojams ir verslui, kuriems rūpi tvarumas: specialius maišelius maisto atliekoms „Iki“ galės atvežti į namus ar biurą

Lietuvoje jau 2 mėnesius daugelyje miestų galioja nauja tvarka, kaip rūšiuoti maisto atliekas: gyventojai kviečiami jas kaupti atskirai ir išrūšiuoti pagal nustatytas taisykles. Daugumoje miestų gyventojams dalinami specialūs kibirėliai, o Vilniaus apskrities gyventojų prašoma naudoti tik oranžinės spalvos maišelius. Šiems pasibaigus, jų atsargas papildyti nuo šiol tampa patogiau – jų jau galima įsigyti arčiau esančiose „Iki“ parduotuvėse arba užsisakyti tiesiai į namus ar biurą elektroninėje „Iki“ parduotuvėje.

Lietuvoje jau 2 mėnesius daugelyje miestų galioja nauja tvarka, kaip rūšiuoti maisto atliekas: gyventojai kviečiami jas kaupti atskirai ir išrūšiuoti pagal nustatytas taisykles.
Lietuvoje jau 2 mėnesius daugelyje miestų galioja nauja tvarka, kaip rūšiuoti maisto atliekas: gyventojai kviečiami jas kaupti atskirai ir išrūšiuoti pagal nustatytas taisykles.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2024, 9:19 AM

„Naujasis atliekų tvarkymo etiketas – naudinga iniciatyva, kuri, tikime, išties prisidės prie aplinkai draugiškesnio miesto kūrimo. Tam, kad pokyčiai be vargo taptų žmonių įpročiais, patogumas vaidins bene svarbiausią vaidmenį. Matydami eiles maišelių dalijimo vietose, kurių dalis buvo ir prie „Iki“ parduotuvių, nusprendėme pasiūlyti alternatyvą – naujųjų maišelių gyventojai galės įsigyti bet kuriuo metu arčiau namų ar darbo esančioje „Iki“ parduotuvėje, kartu su kasdieniais pirkiniais. Taupyti laiką taip pat labai padės galimybė jų užsisakyti mūsų el. parduotuvėje ir gauti pageidaujamu laiku tiesiai į norimą vietą“, – sako „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Maišeliais jau yra prekiaujama elektroninėje „Iki“ parduotuvėje ir 2 bei 3 širdelių formato parduotuvėse Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių, Tauragės, Alytaus, Utenos regionuose. Kiekvienos fizinės parduotuvės formatą nurodo širdelių skaičių ant jos fasado, taip pat artimiausių parduotuvių formatus ir visas jose teikiamas paslaugas patogu pasitikrinti adresu iki.lt/iki-parduotuviu-tinklas.

Iš elektroninės „Iki“ parduotuvės „LastMile“ kurjeriai į namus ar biurą maišelius galės pristatyti Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje. Kituose miestuose pirkėjų patogumui veikia „Click&Collect“ paslauga ir internetu užsakytus pirkinius galima atsiimti fizinėje parduotuvėje jau suruoštus maišeliuose.

„Patogesnis maišelių gavimas naudingas ir įmonėms – dabar bus paprasčiau verslams, kurie yra tvarūs ir nori rūšiuoti maisto atliekas. Tiek patys, tiek bendraudami su kolegomis pastebėjome, kad gautų maišelių bendrovėms užtenka gerokai trumpesniam laikui nei namų ūkiuose. Taip pat atliekų tvarkytojai informavo, kad iki šiol prekyboje buvę dideli oranžiniai maišai (bent jau Vilniaus apskrityje) nebus tvarkomi kaip maisto atliekos. Taigi, norint užtikrinti, kad biuruose surinktos atliekos yra tinkamai perdirbamos, svarbu naudoti 10 litrų maišus. O nuo šiol verslai vienu ypu galės apsirūpinti tinkamų maišelių kiekiu ir būti ramūs ilgiau, kad jiems nepritrūks priemonių tinkamai bei atsakingai rūšiuoti atliekas“, – sako „Iki“ tvarumo vadovė Indrė Kulikauskaitė.

Kaip veikia naujoji tvarka

Į specialius maišelius derėtų mesti vartoti nebetinkamus maisto produktus (būtinai išpakuotus), žieves, lupenas, graužtukus, arbatos ir kavos tirščius, arbatos pakelius, kambarinius augalus ir jų dalis, virtuvėje naudotus popierinius rankšluosčius ir servetėles, vartoti netinkamus maisto papildus (būtinai išpakuotus) bei kitas maisto organinės kilmės, biologiškai yrančias atliekas.

Naujoji tvarka leis maisto atliekas perdirbti kur kas efektyviau. Gyventojai kviečiami šias šiukšles kaupti namuose atskirai, specialiuose maišeliuose, ir tuomet juos išmesti į mišrių atliekų arba specialų konteinerį. Maisto atliekos bus paverčiamos kompostu, o maišeliai – perdirbami.

„Iki“ prie maisto švaistymo mažinimo prisideda labdara ir specialiomis nuolaidomis

„Patogu, paprasta ir tvaru – principai, kuriais kasdien vadovaujamės savo veikloje. Skiriame daug dėmesio, kad apsipirkimo patirtis mūsų klientams būtų sklandesnė, o mūsų darbas – draugiškesnis aplinkai. Tą atliepia ir naujasis sprendimas dėl maišelių, kuris yra tik vienas iš būdų, kaip nuolatos keliame tvarumo kartelę ir siekiame didesnio sąmoningumo visuomenėje“, – pažymi I.Kulikauskaitė.

Pasak jos, atidus maisto atliekų rūšiavimas, tikėtina, atneš ir daugiau naudos – gyventojai lengviau pamatys, kiek maisto jie paprasčiausiai iššvaisto, o tai paskatins pokyčius kasdienybėje. Maisto švaistymas – opi problema, ir „Iki“ nuosekliai prisideda ieškodama sprendimų jai.

„Iki“ buvo pirmasis iš didžiųjų prekybos tinklų, dar 2009 metais tapusių „Maisto banko“ rėmėju, ir iki šiol yra paramos maistu flagmanas Lietuvoje. 2022 m. „Iki“ organizacijai perdavė apie 2,7 tūkst. tonų maisto. Tokiu būdu suteikta paramos už maždaug 6 mln. Eur.

Maisto nešvaistyti padeda ir kiekvieną dieną besibaigiant darbo valandomis „Iki“ parduotuvėse vykstančios „Laimės valandos“, atkreipia dėmesį „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė. Nuo 20 val. iki parduotuvės darbo pabaigos „Su meile IKI“ šviežiai duonai ir bandelėms taikoma 50 proc. nuolaida.

Prekybos tinklas rudenį taip pat pradėjo atskirose lentynose ar šaldytuvuose pigiau siūlyti besibaigiančio galiojimo maisto produktus. Pasak V. Budrienės, klientų susidomėjimas jais – didžiulis.

„Visose parduotuvėse yra šaldytuvai ir lentynos, kur galima pirkti tokius produktus su 50 proc. nuolaida. Reikia pripažinti, kad nesitikėjome tokio susidomėjimo, nes dienos pabaigoje jie būna iššluoti. Vienus tam paskatina noras sutaupyti, kitus – rūpestis tvarumu“, – sako V.Budrienė.

Su visa „Iki“ tvarumo ataskaita, pasiekimais ir vykdomomis iniciatyvomis galima susipažinti čia: https://iki.lt/tvarumas/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.