Palydovinis ryšys ir naujas įkrovimo būdas: štai kokių galių mūsų išmaniesiems suteiks „Android 15“ atnaujinimas

Šių metų duomenimis, „Android“ išlieka populiariausia operacine sistema pasaulyje, todėl jos atnaujinimų laukia milijonai vartotojų. Nors iki oficialaus „Android 15“ išleidimo liko beveik pusė metų, išleidusi jau antrąją kūrėjams skirta bandomąją versiją „Google“ jau dabar leido pasižvalgyti į pagrindines jos naujoves. „Telia“ ekspertai pristato penkias pagrindines „Android 15“ inovacijas, tarp kurių ne tik palydovinis ryšys, bet ir naujas aksesuarų krovimo būdas.

 Nors iki oficialaus „Android 15“ išleidimo liko beveik pusė metų, išleidusi jau antrąją kūrėjams skirta bandomąją versiją „Google“ jau dabar leido pasižvalgyti į pagrindines jos naujoves.<br> Adobe Stock nuotr.
 Nors iki oficialaus „Android 15“ išleidimo liko beveik pusė metų, išleidusi jau antrąją kūrėjams skirta bandomąją versiją „Google“ jau dabar leido pasižvalgyti į pagrindines jos naujoves.<br> Adobe Stock nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2024, 3:38 PM

„Mūsų išmaniųjų operacinės sistemos yra tiek ištobulintos, jog keletą pastarųjų metų naujose „Android“ versijose apsiribojama pakankamai neesminiais naudojimo kokybės pagerinimais. „Android 15“ taip pat netaps didele revoliucija. Atnaujinimas leis saugiau klausytis garso įrašų, nutildys įkyrius aplikacijų pranešimus bei padės sklandžiau už telefonu už pirkinius atsiskaityti parduotuvėje. Didžiausiomis operacinės sistemos naujovėmis turėtų tapti galimybė siųsti SMS žinutes per palydovinį ryšį bei įkrauti įvairius išmaniojo priedus, naudojant NFC ryšio modulį“, – teigia „Telia“ išmaniųjų įrenginių ekspertas Marijonas Baltušis.

Bendravimas per palydovą

„iPhone“ jau antrus metus savo savininkams leido susisiekti su pagalbos tarnybomis, naudojant palydovinį ryšį, o „Apple“ jau spėjo pasidalinti ne viena istorija, kaip ši funkcija sugebėjo išgelbėti stichinių nelaimių epicentre ar bėdoje atsidariusius asmenis.

„Android“ išmanieji iki šiol negalėjo pasigirti tokiomis galimybėmis, bet „Android 15“ pagaliau tam pasiūlys visavertę alternatyvą. Kitaip nei „iPhone“, populiariausia pasaulyje operacine sistema paremti įrenginiai suteiks galimybę ne skambinti, o siųsti SMS žinutes per kiekvieną Žemės lopinėlį dengiančius palydovus.

„Palydovinis ryšys įgalins susisiekti su artimaisiais ar pagalbos tarnybomis plaukiant kruiziniu laivu ar atsidūrus atokiose kalnuotose vietovėse, kuriose neveikia įprastas mobilusis tinklas. Tačiau svarbu paminėti, kad palydovinėms komunikacijoms telefone bus būtina tai įgalinanti techninė įranga, o pačiai paslaugai greičiausiai reikės mokamo plano ir ji bus prieinama ribotame kiekyje rinkų. Todėl tikėtina, kad bent jau pačioje pradžioje šia naujove galės pasinaudoti tik naujausių ir prašmatniausių įrenginių pirkėjai, gyvenantys JAV ar kitose didžiosiose valstybėse“, – mano M. Baltušis.

Saugesnis turinio klausymas

Daugelis ausines naudojančių žmonių yra patyrę nemalonų kurtinančio garso poveikį, kai po tylaus telefono pokalbio, nusprendžiama pasiklausyti „Spotify“ ar pažiūrėti „Netflix“.

„Android 15“ pristatys naują „Loudness Control“ funkciją, kuri nuolat stebės klausomo turinio garsą ir garsumą visada išlaikys tame pačiame lygyje, nepriklausomai nuo garso šaltinio. Kitaip tariant, pats išmanusis gebės pritildyti pernelyg garsius garso takelius, todėl daugiau niekada nereikės išsigąsti, ramų „YouTube“ vaizdo įrašą pertraukus garsiai reklamai.

Sklandesnis bankinių mokėjimų procesas

Mobiliųjų mokėjimų galimybes šiandien siūlo kone kiekvienas Lietuvoje veikiantis bankas, todėl išmanieji telefonai kai kuriems mūsų jau baigia pakeisti fizines mokėjimų korteles. Deja, pats atsiskaitymų procesas „Android“ įrenginių atveju ne visada būna pats maloniausias. Telefoną prie parduotuvės kasoje esančio skaitytuvo neretai tenka priglausti net keletą kartų, kol išmaniajame aktyvuojama mobiliosios piniginės aplikacija ir įvyksta transakcija.

„Android 15“ vartotojus turėtų išvaduoti nuo šių nepatogumų, leisdama telefonui ryšį su mokėjimų terminalu užmegzti dar prieš atliekant mokėjimą. Iš anksto tai padaręs įrenginys tiesiog lauks mokėjimą patvirtinančio ekrano paspaudimo arba piršto antspaudo nuskaitymo, kas bekontakčiams mokėjimams suteiks dar ir papildomą saugumo lygį.

Įkrovimas per NFC modulį

NFC ryšys šiuolaikiniuose išmaniuosiuose naudojamas pakankamai plačiai – per jį vykdomi bekontakčiai atsiskaitymai, iš vieno įrenginio į kitą persiunčiami failai, nuskaitomos skaitmeninės vizitinės kortelės. Visgi mažai kas žino, jog dar 2020 m. industrijos atstovai patvirtino NFC belaidžio krovimo (WLC) standarto specifikacijas, atveriančias duris kur kas patogesniam įvairių aksesuarų naudojimui.

Panašu, kad „Android 15“ beveik po ketverių metų šią technologiją ištrauks iš stalčiaus ir pavers realybe – tą rodo programuotojų aptikti pėdsakai naujosios operacinės sistemos kode.

„NFC mikroschema yra daug mažesnė už tradiciniam belaidžiam įkrovimui naudojamas indukcines rites, todėl ją galima sumontuoti tokiuose mažuose prietaisuose, kaip skaitmeniniai pieštukai, daiktų sekikliai ir ausinės. Galimybė būti patogiai įkraunamiems tiesiog padėjus ant telefono nugarėlės, išlaisvintų šiuos įrenginius nuo keičiamų baterijų ar būtinybės jų įkrovimui naudoti atskirą perėjimą. Be to, tokiu būdu belaidžio įkrovimo galimybes įgautų ir pigesni išmanieji, paprastai neturintys tradiciniam belaidžiam įkrovimui reikalingų komponentų“, – aiškina ekspertas.

Įkyrių pranešimų nutildymas

Nemažai šiuolaikinių aplikacijų nuo pat pirmo įjungimo nenustoja vartotojo atakuoti įvairiais pranešimais. Programėlių kūrėjai nuolat siūlo įvairias akcijas, ragina dalyvauti žaidimuose ir skelbia apie įvykusius atnaujinimus. Tai trukdo susikaupti ir atitraukia mūsų dėmesį nuo svarbių dalykų, o išjungti programėlės pranešimus ne visada turime galimybę arba mokame.

Šios problemos sprendimą pasiūlys „Android 15“ funkcionalumas, pavadintas „Notification Cooldown“. Jis monitoruos, kiek pranešimų per trumpą laiką siunčia kiekviena programėlė, ir pastebėjęs išmaniojo telefono savininko atakavimą viena informacine žinute po kitos – jas tiesiog nutildys. Kadangi daug žinučių įvairiuose pokalbių kanaluose per trumpą laiką gali išsiųsti ir mūsų draugai, kuriems ne visada galime iškart atsakyti, laikinas pranešimų garso nutildymas yra kur kas geresnė alternatyva, nei visiškas aplikacijos pranešimų išjungimas.

Galutinė „Android 15“ versija turėtų būti išleista šių metų spalį, o populiariausių gamintojų telefonus turėtų pasiekti iki šių metų pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.