„Paprasti džiaugsmai“ – jautri istorija apie netektį ir viltį

Skyrybos – daugeliui skausminga tema, susijusi su netektimi, vienatve ir nelauktais pokyčiais. Tačiau, pasak anglų rašytojos Alexandros Potter, viskas nėra taip blogai, kaip atrodo. Romane „Paprasti džiaugsmai“ autorė atskleidžia, kaip nenumatyti gyvenimo posūkiai gali atvesti į nuostabias ir netikėtas vietas bei supažindinti su įdomiais žmonėmis. Tai pirmoji Lietuvos skaitytojų pažintis su A. Potter kūryba, tačiau ši autorė mylima užsienio skaitytojų, o patys britai jos kūrinius lygina su legendiniu Bridžitos Džouns dienoraščiu. 

A.Potter.<br>Rhian Ap Gruffydd nuotr.
A.Potter.<br>Rhian Ap Gruffydd nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Tyto alba“

Apr 19, 2024, 6:14 PM

Romane „Paprasti džiaugsmai“, kurį į lietuvių kalbą vertė Rasa Dirgėlė, rašytoja pasakoja apie netektį ir kaip ji gali paveikti visų amžių žmones. Olivija Bruks gyvena Londone su mylimu vyru, bet jos laimė netikėtai sudūžta dėl vyro neištikimybės. Sutrikusi ir vieniša, Olivija nuvyksta į prieglaudą, pasiima seną šunį, vardu Haris, ir išsikrausto į mažą, idilišką miestelį Jorkšyro grafystėje. Čia moteris susipažįsta su kitais miestelio gyventojais, patyrusiais netektį, tačiau besistengiančiais atsistoti ant kojų ir gyventi toliau. A.Potter nagrinėja sudėtingas temas, kurių daugelis vengia, tačiau tai daro šmaikščiai ir pasitelkdama charizmatiškus veikėjus. Tai romanas, nepaliksiantis abejingų.

Neviltis ir juokas

Rašytojos A.Potter stilius pasižymi šmaikštumu ir humoru net tada, kai aptarinėjamos daugeliui nemalonios temos. Visi romano „Paprasti džiaugsmai“ veikėjai grumiasi su vienokia ar kitokia netektimi. Olivija buvo išduota artimo žmogaus, nors galvojo, kad atrado gyvenimo meilę. Valentinas, garbaus amžiaus vyras, gedi žmonos, kuri su kiekviena diena pamiršta vis daugiau apie jį ir jų santuoką. Maja galynėjasi su mintimi, kad, nori ji to ar ne, jai teks užaugti, nors pasaulis pilnas nežinios. Stenlis pirmą kartą susidūrė su artimo žmogaus mirtimi, nors dar tėra berniukas, ir nežino, kaip su ta mintimi susitaikyti. 

„Paprasti džiaugsmai“ gražiai atskleidžia, kaip skirtingi žmonės tvarkosi su skirtingomis nesėkmėmis ir nelaimėmis, bei parodo, kad maži dalykai, tarkim, trumpi pokalbiai ar netgi pasivaikščiojimas su šuneliu, gali žmogų užvesti ant naujų bėgių.

Kai atrodo, kad viskas sugriūva 

Nors dažnai atrodo, kad didelės nesėkmės reiškia pasaulio pabaigą ir gyvenimo griūtį, svarbu prisiminti, kad net ir maži malonumai bei linksmi netikėtumai gali po truputį mus atgaivinti. Romanas „Paprasti džiaugsmai“ tą įrodo labai greitai ir efektingai – pagrindinė veikėja Olivija galėjo užsidaryti bute Londone ir liūdėti, tačiau jos sprendimas pakeisti aplinką, o, svarbiausia, pasiimti šunį suteikė galimybę praplėsti pasaulėžiūrą ir susipažinti su žmonėmis, kurie išgyvena panašius iššūkius. Nors maži pokyčiai atrodo nesvarbūs, pasivaikščiojimai su nauju keturkoju draugu Olivijai padeda suprasti, kad gyvenimas nesibaigia po vienos didelės nesėkmės.

Naujos kartos Bridžitos Džouns dienoraštis?

Nors „Paprasti džiaugsmai“ yra pirmoji Lietuvos skaitytojų pažintis su autore, A. Potter yra parašiusi net 14 knygų. Autorė karjerą pradėjo rašydama straipsnius tokiems pasaulyje puikiai žinomiems mados žurnalams kaip „ELLE“, „Vogue“ ir „Cosmopolitan“, tačiau tuo pat metu kiekvieną laisvą minutę skyrė pirmos knygos „What‘s New, Pussycat?“ rašymui. Pirmoji knyga pasirodė dar 2000 metais, prieš pat 30-ąjį rašytojos gimtadienį.

Gebėjimas su didele atida, šypsniu ir humoru, o taip pat literatūrine meistryste pažvelgti į nelengvas kasdienes problemas padėjo A. Potter įsitvirtinti literatūros pasaulyje. Romanas „Me and Mr Darcy“ 2008 metais laimėjo Džeinės Ostin apdovanojimą. 2020 metais pasirodžiusi knyga „Confessions of a Forty-something F##k Up“ pasiekė tarptautinį pripažinimą ir iki šiol lyginama su legendiniu Helen Fielding romanu „Bridžita Džouns. Dienoraštis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.