Sename geležinkelio vagone kurs kultūros židinį

Radviliškyje, prie geležinkelio stoties, atsirado nauja traukos vieta – ant bėgių atšakos pastatytas restorano vagonas. Planuojama, kad atšilus orams jame jau vyks pirmieji renginiai.

Vagonui užkelti ant specialaus pylimo su bėgių juosta buvo pasamdyti du 200 tonų keliamosios galios kranai.<br>G.Šiupario nuotr.
Vagonui užkelti ant specialaus pylimo su bėgių juosta buvo pasamdyti du 200 tonų keliamosios galios kranai.<br>G.Šiupario nuotr.
Restorano vagone kavinė neveiks, kad nebūtų trukdoma gyventojams.
Restorano vagone kavinė neveiks, kad nebūtų trukdoma gyventojams.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 19, 2019, 10:10 AM

Sumanymas pastatyti restorano vagoną geležinkelininkų miestu vadinamame Radviliškyje kilo rajono merui Antanui Čepononiui.

Pernai rugsėjį restorano vagonas buvo nupirktas „Lietuvos geležinkelių“ įmonės surengtame aukcione. Jis buvo išsirinktas iš trijų parduodamų tokių vagonų.

Už 1987 m. pagamintą, bet neseniai atnaujintą ir iki 2021 m. tinkamu naudoti pripažintą 30 vietų restoraną su bufetu, karštam maistui ruošti skirtomis viryklėmis ir krosnelėmis, sanitariniais mazgais, katiline, kondicionavimo ir šildymo sistemomis sumokėta beveik 31 tūkst. eurų.

Iš pradžių ketinta leisti jame šeimininkauti dienos centro „Jaunimo erdvės“ kolektyvui, bet nuomonė pasikeitė. Dabar nuspręsta jį atiduoti Radviliškio kultūros centrui.

Pasikeitė ir vagono pastatymo vieta. Iš pradžių jį ketinta nugabenti iki miesto parko, o greta įrengti peroną. Šios idėjos teko atsisakyti dėl didelių gabenimo išlaidų – beveik 60 tonų sveriantį vagoną gali pakelti ir pervežti tik speciali sunkiasvorė technika. Bet paaiškėjo, kad tai neįmanoma, nes pernelyg ilgas sąstatas neišsiteko gatvėse.

Galiausiai apsispręsta jį pastatyti Laisvės alėjoje, netoli restauruoto tremtinių vagono ir vienu Radviliškio simbolių laikomo garvežio. Bet ir tai buvo nemenkas iššūkis, nes dėl intensyvaus eismo laisvo dviejų valandų lango teko laukti dvi savaites.

Vagonui pakelti buvo pasamdyti du 200 tonų keliamosios galios kranai. Jais vagonas buvo perkeltas ant specialiai supilto pylimo su bėgių juosta. Už kranų nuomą, aikštelės įrengimą sumokėta dar 16 tūkst. eurų.

Pasikeitė ne tik restorano vagono vieta, bet ir vizija – čia ketinama įrengti muziejaus ekspoziciją, organizuoti edukacinę veiklą.

Radviliškio kultūros centro direktorė Indrė Ginkevičienė sakė, kad čia šeimininkaus miesto jaunimo klubas „Mes jėga“. Jaunimas čia galės organizuoti savo renginius, šventes, žadama priimti ir moksleivių ekskursijas.

Iki atidarymo dar reikės paplušėti: trūksta stovėjimo aikštelės, reikia įjungti elektrą, vandenį, kanalizaciją. „Minčių, kaip įveiklinti šį objektą, turime labai daug, – sakė I.Ginkevičienė. – Kavinės čia nebus, kad triukšmas nepiktintų gyventojų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.