Ambicijų taikytis į prezidento kėdę praktiškai nebeslepiantis I. Vėgėlė: dabar turiu du kelius

Ambicijų tapti šalies vadovu jau praktiškai nebeslepiantis advokatas Ignas Vėgėlė sako, kad jo kandidatavimo galimybė už mažiau nei dvejų metų vyksiančiuose prezidento rinkimuose priklausys nuo poros aspektų – žmonių palaikymo ir dabartinės valdžios gebėjimo įsiklausyti į tai, ko nori žmonės.

Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2022-11-21 20:35

„Aš manau, kad vienas aspektas, žiūrint labai pragmatiškai, yra politinis pasitikėjimas – laikysis jis ar ne. Antras, kaip elgsis dabarties politikai – ar jie sugebės pradėti girdėti, ką sako visuomenė.

Tai galima padaryti, tik reikia nuimti kelis labai aštrius klausimus, reikia skirti didesnį dėmesį ir įsiklausyti“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjo jis.

Kaip rodo naujausios visuomenės nuomonės apklausos, I.Vėgėlė prezidentinių reitingų lentelėje tvirtai įsitaisė antroje pozicijoje. Jį lenkia tik dabar pareigas einantis šalies vadovas Gitanas Nausėda.

„Mano supratimu, tai yra labai aiškus signalas, kad visuomenė nėra patenkinta politiniais sprendimais, kurie yra priimami mūsų politikų. Tai yra akivaizdu, nes aš nesu politikas, nesu iš politikos. Kažkada esu buvęs politikoje, bet trumpam. Vadinu tai mėgėjiška politika, nes niekur nebuvau rinktas. Bet kokiu atveju aš esu iš šono atėjęs žmogus“, – aiškino advokatas.

I.Vėgėlės įsitikinimu, žmonės prezidento poste mato būtent jį, nes jie „pasigenda tiesos, pasigenda teisingumo, pasigenda teisėtumo.“

Paklausus, kodėl tokiu atveju visuomenė renkasi jį, nes šiuos principus deklaruoja visi politikai, advokatas užsiminė apie skandalingai išgarsėjusią jo kalbą apie koronavirusą ir skiepus.

„Sunku pasakyti. Galbūt mano pradžia buvo nuo tos kalbos. (...) Tai, ką aš pasakiau per pandemiją, aš labai stipriai rizikavau. Į mane buvo nukreiptos absoliučiai visos strėlės. Aš buvau apšaudytas tiek, kad turėjau atsitraukti iš žiniasklaidos ir niekam neduoti interviu dvi savaites tam, jog susirinkčiau visus skausmingus dūrius“, – pasakojo I.Vėgėlė.

„Aš esu pripažįstamas teisininkų, advokatų bendruomenėje, esu profesorius – iš principo nieko daugiau nereikia. Bet, ko gero, mano drąsi, tiesi, atvira kalba, be jokių politinių užglaistymų, be jokių politinių nutylėjimų, tiesiog pasakymas, kas yra kas, turbūt buvo tam tikras impulsas“, – svarstė jis.

Advokatas teigė šiuo metu esantis dviprasmiškoje situacijoje, nes turi rinktis vieną iš dviejų atsiveriančių kelių.

„Iš vienos pusės, tikrai negaliu turėdamas tokį užaugintą pasitikėjimą nuvilti visuomenės, tos dalies žmonių. Esu priverstas arba tą pasitikėjimą transformuoti, kažkam perduoti, pasiūlyti visuomenei balsuoti už kažką. Antras kelias yra aktyviai eiti į politiką“, – variantus pateikė I.Vėgėlė.

Jis pateikė pavyzdį, kad dabar jaučiasi tarsi „nuogas įmestas į dilgėles“.

„Aš tikrai matau, kad mane pastebi, atpažįsta. Įvairiomis progomis. Pavyzdžiui, Vilniuje, kur mes turime daug kraštutinės kairės atstovų, jaunimo, kuris palaiko tik kraštutinę kairę, visiškai neseniai eidamas keiksmažodį išgirdau, per mašinos langą atsidarė ir šūktelėjo.

Yra ir pozityvo, ir negatyvo tame daug“, – pastebėjo advokatas.

Būtent viešumas, anot pašnekovo, ir yra pagrindinis argumentas „prieš“, renkantis, ar tolesnis jo kelias turėtų sukti į politiką.

„Tai yra vienas iš argumentų, kodėl aš bijau atsakyti ir, tiesą pasakius, per daug nedegu noru lįsti į politiką. Reikia atsisakyti didžiulio savo privatumo ir ne tik sau, bet ir artimiesiems. Kaip žinote, politikas yra viešas ne tik pats, bet ir visa jo aplinka iš esmės tampa daug viešesnė“, – pažymėjo I.Vėgėlė.

Paklaustas, ką apie jo ketinimus mano šeima, advokatas šios temos liesti nepanoro, tačiau neslėpė, kad artimieji taip pat mato, „kodėl reikėtų nedaryti vieno ar kito sprendimo“.

I.Vėgėlė pripažino, kad kol kas atskleisti, ar kandidatuos, nenori ir dėl neprognozuojamai pasikeisti galinčių reitingų, kurie galiausiai viską ir sustatys į vėžes.

Kol kas jis gali pasakyti tik tiek, kad savivaldos rinkimuose kandidatuoti neketina.

„Visuomenės pasitikėjimas šiandien yra didelis, rytoj gali būti mažas. (...) Klausimas, ar tuomet reikia eiti į prezidento poziciją, ar į Seimą. Jeigu į Seimą, tai ar su atskira jėga, ar ieškoti partijos prieglobsčio.

Prasideda politinio veikimo zona, kaip ir kiekvienam politikui, atsiranda labai daug klausimų. Tada juos visus reikia spręsti“, – konstatavo advokatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.