Po simbolinės pergalės V. Gapšio advokatas atskleidė, kas bus toliau

Laisvės atėmimo bausmę atliekančio parlamentaro Vytauto Gapšio advokatas Vaidotas Sviderskis teigia, kad, Seimui nutarus nepanaikinti politikos mandato, Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT) bus teikiamas dar vienas prašymas stabdyti bausmės vykdymą. Taip pat, anot jo, kalėjimo administracijos ketinama prašyti leisti V. Gapšiui dalyvauti Seimo darbe nuotoliniu būdu.

Po simbolinės pergalės V. Gapšio advokatas atskleidė, kas bus toliau.<br>T.Bauro nuotr.
Po simbolinės pergalės V. Gapšio advokatas atskleidė, kas bus toliau.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-21 15:05, atnaujinta 2023-12-21 15:23

Nė vienas nutarimas nesurinko 85 parlamentarų balsų – pora nutarimų palaikė 75 Seimo nariai, kitus du – 74. Iš viso balsavime dalyvavo 122 Seimo nariai.

Kaip Eltai aiškino V. Gapšio advokatas V. Sviderskis, LAT gali stabdyti bausmės vykdymą išimtiniais atvejais. Jis vylėsi, kad parlamento sprendimas nepanaikinti V. Gapšio mandato galėtų tapti tuo papildomu motyvu, kodėl reikėtų stabdyti politikui taikomos laisvės atėmimo bausmės vykdymą.

„Kada davėme teismui pirmą prašymą, buvau šventai įsitikinęs, kad jie tą išimtį suras, bet, deja, Aukščiausiasis Teismas tos išimties nesurado. (...) O dabar, kai Seimas paliko V. Gapšiui mandatą, tai atsiranda kaip ir motyvas, kad vis dar yra Seimo narys ir gali dalyvauti“, – dėstė V. Sviderskis.

Advokatas priminė, kad LAT jau buvo teiktas prašymas stabdyti V. Gapšiui paskirtos laisvės atėmimo bausmės vykdymą, bet teismas šio prašymo netenkino. V. Sviderskis pabrėžė, kad, Seimui nepanaikinus V. Gapšio mandato, LAT sustabdys politikui taikomos bausmės vykdymą.

„Gal net Aukščiausiojo Teismo ta pirmoji kolegija pasižiūrėjo pernelyg politiškai dievobaimingai, kada nesustabdė to sprendimo (laisvės atėmimo bausmės vykdymo – ELTA). Teisminė valdžia išlieka su savo instrumentais, kada ji priima realų, adekvatų sprendimą, kuris turi realius padarinius, o ne vien tik kažkokį istorinį naratyvą“, – kalbėjo advokatas.

Anot V. Sviderskio, Seimo sprendimas nenaikinti V. Gapšio mandato taip pat tapo papildomu pretekstu dar kartą Kauno kalėjimo administracijai teikti prašymą leisti politikui parlamento darbe dalyvauti nuotoliniu būdu.

„Neišvengiamai bandysime. (...) Jei žmogus turi teisę dirbti nuotoliu, kompiuteriu, tai kodėl gi ne? Kai atliekama bausmė, apribojama laisvė, tai teisė į darbą yra nevaržoma. (...) V. Gapšio atveju nėra jokių rizikų dėl galimybės turėtų ryšių. (...) Nuotolinis darbas būtų galimas, jo būtų prašoma, jį galima organizuoti“, – tvirtino V. Sviderskis.

Seimas ketvirtadienį apsisprendė nenaikinti vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje nuteisto ir laisvės atėmimo bausmę atliekančio V. Gapšio mandato.

Vykdant „MG Baltic“ byloje laisvės atėmimo bausme nuteisto parlamentaro V.Gapšio apkaltą, Seimas nutarė balsuoti keturiais biuleteniais. Tam, kad Seimo narys netektų mandato, užtenka, kad bent už vieną iš nutarimų balsuotų 85 Seimo nariai. Visgi nė vienas nutarimas nesurinko 85 parlamentarų balsų – pora nutarimų palaikė 75 Seimo nariai, kitus du – 74. Iš viso balsavime dalyvavo 122 Seimo nariai.

ELTA primena, kad Apeliacinis teismas lapkričio 22 d. pripažino kaltais visus anksčiau „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje išteisintus asmenis. Teismas dėl korupcinių nusikaltimų kaltais pripažino buvusį koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“) viceprezidentą Raimdoną Kurlianskį, buvusį Liberalų sąjūdžio lyderį Eligijų Masiulį, jiems atitinkamai skirtos 6 ir pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmės.

Darbo partijos atstovui, Seimo nariui V. Gapšiui teismas skyrė 4 su puse metų nelaisvės, o eksparlamantarams Šarūnui Gustainiui ir Gintarui Steponavičiui teismo sprendimu skirtos piniginės baudos.

Teismas taip pat kaltais dėl nusikalstamų veikų pripažino ir anksčiau išteisintus juridinius asmenis byloje – „MG Grupę“, Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją. Juridiniams asmenims skirtos piniginės baudos.

Apeliacinio teismo sprendimas gali būti apskųstas LAT.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.