Prieš prezidento rinkimus – 92-ejų senolio iš Kauno nuostaba: liko nesupratęs, ką daryti

Garbaus amžiaus kauniečiai, kuriems sunku išeiti iš namų, bet jie nori balsuoti artėjančiuose rinkimuose, nežino, kaip prisikviesti rinkimų komisijos narius į namus. Leidinius, kuriuose tai parašyta, gavo ne visi.

 Vyresni žmonės, kurie norėtų balsuoti namuose, pasigedo vienos svarbios informacijos.<br> Lrytas.lt montažas
 Vyresni žmonės, kurie norėtų balsuoti namuose, pasigedo vienos svarbios informacijos.<br> Lrytas.lt montažas
Nors i<br>123rf nuotr.
Nors i<br>123rf nuotr.
Rinkimai<br>M.Patašiaus nuotr.
Rinkimai<br>M.Patašiaus nuotr.
J.Valmantas <br> Skaitytojo nuotr.
J.Valmantas <br> Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-05-05 07:33

Gegužės 12 dieną vyks prezidento rinkimai bei referendumas dėl pilietybės išsaugojimo. Nemaža kauniečių dalis savo pašto dėžutėse jau rado apie tai pranešančius informacinius lapelius.

Tačiau vyresni žmonės, kurie norėtų balsuoti namuose, pasigedo vienos svarbios informacijos.

Tvirtovės alėjoje gyvenantis Jonas Valmantas guodėsi, kad jam yra 92 metai, senjoras sunkiai vaikšto ir iš savo buto ketvirtajame namo aukšte šiaip ne taip nueina tik iki pašto dėžutės. Ten informacinį lapelį apie rinkimus ir rado.

Eiti iki savo 54-osios Algirdo rinkimų apylinkės, esančios Tvirtovės alėjos 35-ajame pastate, senoliui per sunku.

J.Valmantas visada balsuodavo, todėl tai norėtų padaryti ir per būsimus rinkimus.

„Pašto dėžutėje radęs ir parsinešęs informacinį lapelį pradėjau jį apžiūrinėti. Žinau, kad tie, kurie negali eiti balsuoti į savo rinkimų apylinkes, tai gali padaryti namuose. Tačiau informaciniame lapelyje neradau jokio telefono numerio, kuriuo dėl to galėčiau paskambinti ir pasikviesti rinkimų komisijos narius“, – stebėjosi vyras.

Kaunietis tik rado užrašą, kad visa papildoma informacija pateikta Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) interneto puslapyje. Tačiau jis kompiuteriu nesinaudoja.

„Kodėl taip yra? Manau, kad nemažai vyresnių žmonių susidurs su tokia pat situacija“, – svarstė J.Valmantas.

VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė sakė, kad šiemet rinkėjai turėtų gauti iš karto du informacinius pranešimus. Vienas jų skirtas Respublikos prezidento rinkimams ir referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, kitas – rinkimams į Europos Parlamentą.

„Pranešimai apie tai, kada ir kur atvykti balsuoti, yra įmetami į rinkėjų pašto dėžutes. Asmeniškai jie įteikiami tik tiems rinkėjams, kurie turi teisę balsuoti namuose. Tai daro rinkimų komisijos nariai. Jie rinkėjo paklausia, ar jis pageidauja pasinaudoti balsavimo namuose teise, ir, gavus teigiamą atsakymą, jis įtraukiamas į balsuojančiųjų namuose sąrašą“, – aiškino I.Ramanavičienė.

Būna taip, kad dėl įvairių priežasčių rinkėjas neatidaro durų: vieni žmonės bijo atidaryti būstų duris nepažįstamiems asmenims, kiti būna išvykę, treti sunkiai girdi ar vaikšto.

„Tada pranešimas įmetamas į pašto dėžutę. Kartu rinkėjai turėtų gauti ir VRK išleistą leidinį su pagrindine informacija apie rinkimus ir kandidatų programomis. Jame yra nurodytas ir telefono numeris, kuriuo galima skambinti“, – aiškino VRK atstovė.

Algirdo rinkimų apylinkės pirmininkė Viktorija Skridailaitė-Gribėnienė paaiškino, kad leidinių gavo mažokai, kai kuriems gyventojams jų neužteko, bet jie dar bus nešiojami papildomai.

Atsakys į klausimus

Rinkėjai svarbiausią informaciją apie rinkimus gali gauti paskambinę trumpuoju telefono numeriu 1855.

Telefonu galima sužinoti, ar rinkėjas įrašytas į rinkėjų sąrašus, užsiregistruoti balsuoti namuose. Taip pat kurioje rinkimų apylinkėje balsuoti, ar rinkimų apylinkė yra pritaikyta neįgaliems rinkėjams.

Galima paklausti, kur ir kada balsuoti iš anksto, kaip balsuoti, jeigu susirgote.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.