Nuo bylos nagrinėjimo nušalintas kaltinamųjų gynėjas E. Dereškevičius atmeta teismo argumentus: ieškos teisinių priemonių gintis

Dėl didelio kiekio kokaino ir cigarečių kontrabandos teismo nušalintas kaltinamų Mato ir Roko Venslauskų gynėjas Edgaras Dereškevičius atmeta Kauno apygardos teismo teisėjų jam pateiktus kaltinimus dėl bylos proceso trukdymo. Nors advokatas pripažįsta, kad galimybių grįžti į bylos nagrinėjimą praktiškai nėra, jis ketina siekti atlyginti pastaruoju teismo sprendimu jam padarytą žalą.

Kaltinamuosius kokaino byloje gyvęs advokatas Edgaras Dereškevičius liko nepatenkintas Kauno apygardos teismo sprendimu. <br>M.Patašiaus nuotr.
Kaltinamuosius kokaino byloje gyvęs advokatas Edgaras Dereškevičius liko nepatenkintas Kauno apygardos teismo sprendimu. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2024, 4:22 PM, atnaujinta Feb 1, 2024, 4:26 PM

„Teismo nutartis, deja, neskundžiama. Visgi, išnaudojęs visas teisines priemones, galėčiau kreiptis į Konstitucinį Teismą su peticija, kad jie atsakytų, ar teisinis reglamentavimas, kai po teisėjo įspėjimo skirta bauda gali būti skundžiama aukštesniam teismui, o gynėjo šalinimas nuo bylos, atėmus teisę ginamajam asmeniui pasirinkti sau tinkamą gynėją, yra neskundžiamas, neprieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai“, – žurnalistams spaudos konferencijoje ketvirtadienį teigė E. Dereškevičius. „Dar liks galimybė kreiptis į Europos žmogaus teisių teismą (EŽTT) su peticija dėl teisės į teisingo teismo pažeidimą. (...) Dar viena galimybė – kreiptis į bendrosios kompetencijos teismą. Po to, kai esu visaip vadinamas straipsniuose, turiu teisę kaip žmogus manyti, kad tie veiksmai buvo padaryti neteisėtai. Todėl turiu ir galiu apsvarstyti galimybę kreiptis į teismą su civiliniu ieškiniu dėl man padarytos žalos“, – pažymėjo advokatas.

Su teismo sprendimu pašalinti jį iš bylos nagrinėjimo dėl trukdymo nesutinkantis E. Dereškevičius pripažįsta įspėjimų dėl elgesio teismo procese anksčiau sulaukęs ne kartą.

„Esu buvęs įspėtas. Tačiau tie įspėjimai būdavo daugiau organizacinio pobūdžio teismo nagrinėjime“, – sakė advokatas.

„Šiuo atveju veikiau ne kaip fizinis asmuo, bet kaip pavedimą iš kliento gavęs gynėjas, vykdantis savo funkciją. Tai yra du skirtingi dalykai“, – pridūrė E. Dereškevičius.

E. Dereškevičius nuo bylos nagrinėjimo buvo nušalintas šių metų sausio 26-ąją. Iš viso gynėjas spėjo sudalyvauti 6 teismo posėdžiuose.

„Bijau, kad grįžti į šią bylą man jau nepavyks. (...) Nes jei ir būtų panaikintas toks teisinis reguliavimas, neleidžiantis man skųsti sprendimo, tai galiotų tik byloms ateityje“, – sakė advokatas.

Kaip skelbia portalas „15min.lt“, teigiama, kad E. Dereškevičius nesilaikė sausio 22 dieną vykusio teismo posėdžio tvarkos – nepaisė teisiamojo posėdžio pirmininko Algirdo Remeikos raginimų jos laikytis, nereagavo į įspėjimus, pertraukinėjo teisėją užduodamas klausimus kaltinamajam, replikavo, kalbėjo be pirmininkaujančio teisėjo leidimo, taip pat neleistinai ir neetiškai diskutavo su apklausiamu liudytoju, ginčijosi su juo.

Kaip nurodoma teismo nutartyje, iš viso E. Dereškevičius teisiamojo posėdžio pirmininko buvo oficialiai įspėtas 3 kartus. Po pareikštų įspėjimų advokatas toliau reiškė pretenzijas pirmininkaujančiam teisėjui, replikavo, kad šis, advokato nuomone, užduoda menamus kausimus.

Lietuvos advokatūra portalui „15min.lt“ patvirtino, kad informacija apie tokį atvejį iš Kauno apygardos teismo išties gauta. Nurodoma, jog artimiausiu metu vyks išsamus šio įvykio tyrimas drausmės komitete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.