Paauglių pasitikėjimo savimi stiprinimas daugiau nei 70 Lietuvos mokyklų

Socialinių tinklų vartojimas labiau nei bet kada anksčiau kuria spaudimą atitikti nerealistiškus grožio standartus. Dėl to, daug paauglių išsikelia žalingus bei neigiamas pasekmes atnešančius standartus. Prieš 15 metų „Dove“ pradėjo „Nuostabus Aš“ projektą, skirtą padėti jauniems žmonėms įgyti pasitikėjimo savimi. 142 pasaulio šalyse vykdomas projektas praėjusiais metais buvo pradėtas įgyvendinti ir Baltijos šalyse. Bendradarbiaujant su asociacija „Aktyvus jaunimas“, buvo surengti pirmieji nemokami seminarai mokytojams, kuriuose dalyvavo 80 pedagogų ir daugiau nei 70 mokyklų.

2021 m. Baltijos šalyse surengtoje apklausoje, paaiškėjo, kad kas trečia mergina Lietuvoje nėra patenkinta savo išvaizda, o kas penkta nemyli savo kūno<br>„Pexels“ nuotr.
2021 m. Baltijos šalyse surengtoje apklausoje, paaiškėjo, kad kas trečia mergina Lietuvoje nėra patenkinta savo išvaizda, o kas penkta nemyli savo kūno<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2023, 8:00 AM

Nepasitikėjimas savimi veikia įvairias jaunų merginų gyvenimo sritis

2021 m. Baltijos šalyse surengtoje apklausoje, paaiškėjo, kad kas trečia mergina Lietuvoje nėra patenkinta savo išvaizda, o kas penkta nemyli savo kūno. 43% jaunų merginų turi neigiamų minčių apie savo išvaizdą, kurios trukdo bendrauti su kitais žmonėmis, o 35% mergaičių šios mintys verčia vengti reikšti savo nuomonę.

2022 m. pavasarį Lietuvoje įvyko projekto pradžia, kurios metu buvo siūlomi pirmieji nemokami seminarai ir mokymo medžiaga pedagogams, dirbantiems su 11–14 metų paaugliais. Mokymo programa nagrinėjo klausimus, susijusius su kūnu ir pasitikėjimu savimi, daugiausia dėmesio skiriant išvaizdos, grožio ir kūno suvokimui. Šie užsiėmimai ugdė jaunimo įgūdžius ir elgseną, skatinančią teigiamą savivertę ir pasitikėjimą savo kūnu bei išvaizda.

Aukštesnės savivertės link

Viktorija Masiliūnaitė, prekės ženklo „Dove“ vadovė Baltijos šalyse pritaria, kad „yra būtina skatinti realistišką jaunimo supratimą apie grožio standartus, socialinių tinklų turinio apdorojimą ir pritaikymą, kuris neatitinka realių situacijų ir skatina jaunimą sekti nerealistiškų grožio standartų, taip sukeliant įvairių problemų tiek švietime, tiek socialinėje aplinkoje. Kiekvienas žmogus yra gražus!“.

Surengtoje apklausoje apie projekto poveikį pasitikėjimui savo išvaizda, daugiau nei 75% mokytojų teigė, kad šios pamokos padėjo inicijuoti į pasitikėjimą savimi orientuotas diskusijas su mokiniais. Be to, 17% paauglių teigia, kad baigus programą pagerėjo jų savivertė.

Tikslas – pasiekti daugiau mokyklų bei įvairesnių amžiaus grupių

Asociacijos „Aktyvus Jaunimas“ projekto vadovė atsiliepia apie ilgalaikio darbo poreikį, keliant paauglių savivertę :“per du metus įgyvendindami šį projektą kartu su mokytojais, pasiekėme tikrai pozityvių ir džiuginančių rezultatų, kuriais labai didžiuojamės. Projekto metu mokiniams yra suteikiamos galimybės naudotis įvairiomis mokymosi priemonėmis, kurios skatina paauglių kritinį mąstymą ir sovokimą apie nerealistiškus grožio standartus ir socialinių tinklų įtaką jų formavimui. Girdėdami mokytojų ir mokinių atsiliepimus apie projekto efektyvumą, pasiekimus ir įsitraukimą, esame motyvuoti pasiekti kuo daugiau mokyklų, mokinių ir kalbėtis apie aktualią pauglių pasitikėjimo savimi temą“.

Šį rudenį mokymo programa taip pat bus prieinama vaikams nuo 8 iki 11 metų. Prekės ženklas „Dove“ ir asociacija „Aktyvus jaunimas“ vėl kviečia pedagogus būti aktyviais bei prisijungti prie „Nuostabus aš“ projekto.

Kadangi tėvai taip pat vaidina svarbų vaidmenį skatinant pasitikėjimą savimi, asociacija „Aktyvus jaunimas“ sukūrė nemokamą vadovą tėvams, kuris padės paskatinti vaika labiau pasitikėti savimi ir savo kūnu. Informacija apie projektą: www.activeyouth.lt/portfolio/dove/

Registracija į seminarą: https://forms.gle/GqBp3BXujBpphrH36

Projektą remia „Unilever Baltics“.

Asociacija Aktyvus Jaunimas

www.activeyouth.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.