NKVD tardymo metodai priverčia šiurpti

Sovietų vidaus reikalų liaudies komisariatas (NKVD) garsėjo savo žiaurumu. Todėl nenuostabu, kad jo taikyti tardymo metodai ne vienam kelia šiurpą.

Dėl NKVD veiksmų žuvo tūkstančiai žmonių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Dėl NKVD veiksmų žuvo tūkstančiai žmonių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2018, 8:53 PM

Buvę „Suchanovkos“ kalėjimo kaliniai atskleidė, kad čia buvo naudojami 52 tardymo būdai. 1938 m. kalėjimas buvo įrengtas Pamaskvėje esančioje šv. Jekaterijos vienuolyne. Sąrašas jame taikytų tardymo būdų vėliau išlindo į dienos šviesą, kai buvo aprašytas knygoje „Suchanovo kalėjimas. Specialus objektas 110“. Ją parašę istorikė Lidija Golovkova. 

Pats paprasčiausias būdas, naudotas kalėjime, buvo mušimas. Mušti žmogų galėjo paromis be sustojimo, pasikeisdami – tardytojai keitė vienas kitą, dirbo nesudėdami rankų, rašo russian7.ru. 

Kitas gana paplitęs tardymo ir prisipažinimo išgavimo būdas buvo išbandymas neleidžiant kaliniui miegoti. Kalinius galėjo versti nemiegoti net 10-20 parų. 

Tačiau tardytojai šiais būdais neapsiribodavo. Kalinius surišdavo už galvos ir kojų per nugarą. Tai buvo itin skausmingas būdas, tačiau taip žmogų kankindavo valandomis. 

Tardytojų, kuriuos drąsiai galima vadinti sadistais, arsenale buvo galybė kitų būdų išgauti jiems reikiamą prisipažinimą. Kartais žmonės buvo laikomi statinėse su šaltu vandeniu, arba mažose karceriuose, kuriuose palaikoma itin aukšta temperatūra. Neapsieita ir be adatų kišimo po nagais. 

Liudijimų apie tai, kad kas nors ištverdavo šiuos kankinimus, beveik nėra. Kalėjimuose palūždavo net stipriausi kariai. 

L.Golovka rašo, kad vienas generolų paprasčiausiai išprotėjo po tardymų. Esą jis pradėjo staugti kaip šuo. Daugelį po tardymų išsiųsdavo priverstiniam gydymui į psichiatrijos klinikas. 

Michailas Kedrovas, saugumo darbuotojas, pasiskundęs tarnybų veikla, buvo pasiųstas į kalėjimą, kur žiauriai tardytas. Tačiau jis jam mestus kaltinimus neigė. Tai jam padėjo teisme – jis buvo išteisintas. 

Tačiau pabėgti nuo žiaurios sovietų sistemos M.Kedrovui nepavyko. Antro pasaulinio karo metu jis buvo sušaudytas be jokio teismo. Sušaudyti jį nurodė Lavrentijus Berija. 

L.Berija neretai pats tyčiodavosi iš savo aukų. Prieš sušaudymą jis nurodydavo savo pavaldiniams sumušti kalinius. Panašu, kad tai sovietų represijų organizatoriui teikė malonumą. 

„Suchanovo“ kalėjime jis turėjo savo kabinetą, iš kurio liftas vedė tiesiai į tardymo patalpas. 

Maža to, NKVD turėjo ir specialias mašinas, kuriose kaliniai paprasčiausiai žūdavo pervežami, mat išmetamųjų dujų vamzdys buvo nukreiptas į vidų. Vėliau šį žudymo metodą naciai taikė koncentracijos stovyklose. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.