Prancūzijos teisingumo ministras turės stoti prieš teismą dėl kaltinimų interesų konfliktu

Prancūzijos teisingumo ministras Ericas Dupond'as-Moretti turės stoti prieš teismą byloje dėl interesų konflikto, pranešė jo advokatai.

Prancūzijos teisingumo ministras Ericas Dupond'as-Moretti. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Prancūzijos teisingumo ministras Ericas Dupond'as-Moretti. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2022, 11:10 AM, atnaujinta Oct 3, 2022, 3:04 PM

Teisininkai nurodė, kad iškart apskundė tokį sprendimą.

Praėjusiais metais E. Dupond'as-Moretti, buvęs žvaigždžių advokatas, buvo apkaltintas piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi siekiant suvesti sąskaitas su oponentais, su kuriais susidūrė per savo teisinę karjerą, ir tapo pirmuoju pareigas einančiu Prancūzijos teisingumo ministru, kuriam buvo pateikti kaltinimai teisiniame tyrime.

Ministrui pateikti kaltinimai susiję su administraciniais tyrimais, nukreiptais prieš tris teisėjus, 2014 metais nurodžiusius policijai atidžiai perklausyti dešimčių magistratų ir teisininkų, tarp kurių buvo E. Dupond'as-Moretti, telefoninių pokalbių įrašus, atliekant tyrimą dėl buvusio prezidento Nicolas Sarkozy.

Teisėjai apkaltino E. Dupond'ą-Moretti raganų medžiokle.

Ministras įtarimus neigė sakydamas, kad veikė laikydamasis savo darbuotojų rekomendacijų, siekiant ištirti galimas magistratų, vadovavusių pokalbių įrašų perėmimui, klaidas.

Sprendimą, kad ministras turi stoti prieš teismą, priėmė Respublikos teismo rūmai, nagrinėjantys pareigas einančių ministrų nusižengimus.

Tačiau E. Dupond'o-Moretti advokatai Christophe'as Ingrainas ir Remi Lorrainas sakė, kad jau apskundė šį sprendimą.

„Nurodymas nebeegzistuoja“, – sakė jie žurnalistams, išėję iš Respublikos teismo rūmų.

Paties ministro ten nebuvo.

R. Lorrainas sakė, kad dabar šį klausimą nagrinės aukščiausios instancijos Prancūzijos apeliacinis teismas.

Jis taip pat teigė, kad byloje prieš jo klientą buvo padaryta „daug pažeidimų“, o vyriausiasis prokuroras Francois Molinsas buvo „nesąžiningas ir šališkas“.

Byla prieš E. Dupond'ą-Moretti prasidėjo sausį, kai antikorupcinė grupė „Anticor“ ir magistratų sąjunga pateikė teisinį skundą, apkaltindami jį panaudojus savo ministro įgaliojimus, kad atkeršytų savo priešams teismų sistemoje.

Kaltinimai jam buvo pareikšti 2021 metų liepą.

Nepaisant opozicijos raginimų jį atleisti, prezidentas Emmanuelis Macronas vėl paskyrė jį į teisingumo ministro postą per vyriausybės pertvarkymą, kurio metu Elisabeth Borne šių metų gegužę perėmė ministro pirmininko pareigas iš Jeano Castexo.

Dvi pagrindinės Prancūzijos magistratų sąjungos – USM ir SM – teigė, kad dėl kaltinimų E. Dupond'as-Moretti atsiduria „precedento neturinčioje“ padėtyje.

Savo pareiškime jie teigė, kad gali kilti „dar vienas interesų konfliktas“, jei E. Dupond'as-Moretti, eidamas teisingumo ministro pareigas, pasirinks prokuroro F. Molinso, kuris birželį išeis į pensiją, įpėdinį.

„Jis paskirtų savo kaltintoją“, – pareiškė profesinės sąjungos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.