Pareigūnas: JAV dėl su Rafa susijusių „nuogąstavimų“ sulaikė Izraeliui skirtą bombų siuntą

Praėjusią savaitę JAV sulaikė vieną bombų siuntą, nes Izraelis neatsižvelgė į Vašingtono „nuogąstavimus“ dėl savo planų įsiveržti į Gazos Ruožo pietuose esantį Rafos miestą, antradienį pareiškė aukšto rango amerikiečių pareigūnas.

 Gazos Ruožas<br> EPA-ELTA nuotr.
 Gazos Ruožas<br> EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-05-08 06:23, atnaujinta 2024-05-08 06:53

„Praėjusią savaitę sulaikėme vieną ginklų siuntą. Ją sudaro 1 800 2 000 svarų (907 kg) bombų ir 1 700 500 svarų (226 kg) bombų“, – sakė aukštas prezidento Joe Bideno administracijos pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„Nesame priėmę galutinio sprendimo, kaip elgtis su šia siunta“, – pridūrė pareigūnas.

J. Bideno administracija tokį žingsnį žengė išaiškėjus, kad Izraelis netrukus gali inicijuoti didžiulę sausumos operaciją Rafoje, kuriai Vašingtonas griežtai prieštarauja.

Pasak aukšto JAV pareigūno, Izraelio ir JAV atstovai diskutavo apie alternatyvas, tačiau „šios diskusijos vis dar vyksta ir jose nebuvo visapusiškai atsižvelgta į mūsų nuogąstavimus“.

„Kai atrodė, kad Izraelio lyderiai artėja prie sprendimo dėl tokios operacijos, mes pradėjome atidžiai vertinti siūlomą tam tikrų ginklų, kurie gali būti panaudoti Rafoje, perdavimą Izraeliui. Tai prasidėjo balandį“, – tvirtino pareigūnas.

Jis pažymėjo, kad Vašingtono dėmesys ypač nukrypo į sunkiausių 2 000 svarų bombų panaudojimą ir „galimą jų poveikį tankiai apgyvendintose miesto vietovėse, kaip jau matėme kitose Gazos Ruožo dalyse“.

Pareigūnas pridūrė, kad JAV valstybės departamentas vis dar vertina kitų ginklų perdavimą.

Antradienį Izraelis pasiuntė tankus į Rafą ir užėmė sienos su Egiptu perėją, tačiau Baltieji rūmai anksčiau pareiškė, kad Izraelis pažadėjo, jog tai bus „ribota operacija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.