Lenkija įspėja: V. Putinas jau yra pasirengęs karinei operacijai Europoje

Rusijos vadovas Vladimiras Putinas jau yra pasirengęs nedidelei operacijai prieš NATO pasienio valstybes šiaurės rytų Europoje, perspėjo Lenkijos karinės kontržvalgybos vadovas Jaroslawas Strozykas.

NATO kariai.<br>EPA-ELTA nuotr.
NATO kariai.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2024, 6:41 AM

Jis kalbėjo, kad aljansas siekia atgrasyti Maskvą nuo agresijos ir kartu paremti Ukrainą nuo tebevykstančios Rusijos invazijos.

„V. Putinas tikrai jau yra pasirengęs kokiai nors mini operacijai prieš vieną iš Baltijos šalių“, – leidiniui „Dziennik Gazeta Prawna“ sakė J.Strozykas, kovo mėnesį paskirtas vadovauti Lenkijos karinei kontržvalgybai.

Jis pridūrė, kad Rusijos lyderis bus pasirengęs „įvažiuoti į garsųjį Narvos pasienio miestą“, esantį Estijos ir Rusijos pasienyje, „arba išsilaipinti vienoje iš Švedijos salų“.

Visapusiška Rusijos invazija į Ukrainą, prasidėjusi 2022 m. vasarį ir pratęsusi nuo 2014 m. Maskvos jau pradėtą karą, įšaldė pašlijusius Rusijos ir NATO santykius.

Tai paskatino Švediją ir Suomiją atsisakyti dešimtmečius trukusio neutralumo ir prisijungti prie transatlantinio bloko.

J. Strozykas teigė, kad Kremliaus revanšistinius tikslus šiek tiek sustabdė NATO atsakas į karą Ukrainoje.

„Tai, ką Vakarai kartu daro Ukrainai paremti, jam rodo, kad užpuolimo prieš NATO atveju Vakarų atsakas būtų dar didesnis“, – sakė žvalgybos vadovas.

Didelė dalis Rusijos karinių pajėgų, paprastai dislokuotų prie NATO sienų, buvo perkelta į Ukrainą, kur Maskvos pajėgos patyrė didelių nuostolių dėl palyginti nedidelės naudos.

Tačiau sąjungininkų lyderiai ne kartą perspėjo, kad Rusija ketina atkurti savo kariuomenę, kad galėtų kelti grėsmę NATO sienoms. Taip kartu išlaikytų bei plėstų slaptas ir hibridines operacijas.

Tuo tarpu NATO šalys skuba pildyti arsenalus. Kyjivo partneriai iš Vakarų nepajėgia atlaikyti modernaus ir plataus masto karo reikalavimų. Pranešama, kad ypač stokojama artilerijos ir oro gynybos išteklių.

NATO ateičiai įtakos gali turėti ir buvęs prezidentas Donaldas Trumpas. Jis lapkričio mėn. varžysis su prezidentu Joe Bidenu dėl Baltųjų rūmų, turi didelę įtaką savo partijos politikai Rusijos ir Ukrainos atžvilgiu.

D. Trumpas ne kartą siūlė Kyjivui užleisti teritoriją Maskvai, kad būtų užtikrintas taikos susitarimas. Ukrainos lyderiai teigia, kad šis pasiūlymas nepadės užkirsti kelio platesnėms V. Putino imperinėms ambicijoms.

Parengta pagal „Newsweek“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: KAM komentarai apie bepiločių orlaivių ekosistemą Lietuvoje