Nuo ūkio iki šakutės: kaip ant jūsų stalo atsiranda brandinta jautiena?

Kartu su ankstyvu pavasariu atkeliavę saulėti ir šilti orai vilioja į kiemą, norisi bendrauti, džiaugtis bundančia gamta ir gera kompanija. O kas geriau gali suburti prie bendro stalo nei gardžiai kvepiantys pačių ant grilio iškepti kepsniai? Pastaruoju metu itin populiarėja brandintos jautienos kepsniai, kurie išsiskiria ne tik pikantišku skoniu, bet ir gamybos proceso paprastumu. Tad iš kur ant jūsų stalo atsiranda brandinta jautiena ir ką reikėtų žinoti norint išsikepti puikų kepsnį?

Jautieną brandinama tam, kad mėsa suminkštėtų ir jos skonis taptų intensyvesnis.<br>„Unsplash“ nuotr.
Jautieną brandinama tam, kad mėsa suminkštėtų ir jos skonis taptų intensyvesnis.<br>„Unsplash“ nuotr.
Jautieną brandinama tam, kad mėsa suminkštėtų ir jos skonis taptų intensyvesnis.
Jautieną brandinama tam, kad mėsa suminkštėtų ir jos skonis taptų intensyvesnis.
Jautieną brandinama tam, kad mėsa suminkštėtų ir jos skonis taptų intensyvesnis.
Jautieną brandinama tam, kad mėsa suminkštėtų ir jos skonis taptų intensyvesnis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 24, 2024, 9:00 AM

Kaip pasakoja „Rivonos“ mėsinės technologė Daiva Vaišvilienė, prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvėse parduodama Lietuvos ūkininkų užauginta jautiena. Skerdiena paruošiama „Rivonos“ mėsinėje Šilalės rajone.

„Mūsų mėsos padalinio skerdykloje jau pora metų ruošiame mėsinių veislių galvijų skerdieną. Kadangi mėsos kokybę lemia galvijų veislė, lytis ir šėrimo bei laikymo sąlygos, tai nuolat vyksta paieška, surinktos informacijos vertinimas ir derybos su Lietuvos mėsinių veislių galvijų augintojais, kol atsirinkome tiekimą iš keleto augintojų“, – sako technologė D.Vaišvilienė.

Pasak technologės, mėsinėje išpjaustoma 12 pavadinimų mėsos dalių, kurios yra tiekiamos į „Norfos“ parduotuves. Ten patyrę išpjaustymo meistrai paruošia mėsą sausam brandinimui, kuri brandinama „Norfos“ parduotuvėje esančioje specialioje brandinimo kameroje, laikantis nustatytų drėgmės ir temperatūros parametrų. „Šilalėje, pačioje mėsinėje, mėsą brandiname drėgnuoju būdu. Mėsa brandinama vakuuminėse pakuotėse, tai yra savo sultyse. Šiuo būdu brandiname jautienos nugarinę, antrekotą, mentę ir sprandinę“, – dalinasi technologė.

Ką reikėtų žinoti apie brandintą jautieną?

Jautieną brandinama tam, kad mėsa suminkštėtų ir jos skonis taptų intensyvesnis. Pasak „Norfos“ prekybos tinklo vyr. mėsininko Dainiaus Bartošiaus, yra du mėsos brandinimo būdai: sausas ir šlapias. Brandinant sausuoju būdu mėsoje neatsiranda rūgštesnis skonis, kaip nutinka šlapiame brandinime, kur mėsa neturi sąlyčio su oru, nes bręsta „uždaryta“ vakuuminėje pakuotėje.

„Norfos“ parduotuvėse jautienos nugarinė, kuri vėliau tampa gurmanų taip vertinamais steikais, brandinama sausuoju būdu specialiose brandinimo kamerose. „Jose palaikome apie 1,5 °C temperatūros ir apie 85 proc. drėgmės. Viską padaro laikas. Mėsą brandiname ne trumpiau kaip 3 savaites. Vyksta natūralus procesas, kurio metu jautienos nugarinė ir subręsta“, – pasakoja vyr. mėsininkas.

Pasak specialisto, sausojo brandinimo metu iš jautienos pašalinama perteklinė drėgmė, dėl to mėsoje padaugėja „jautieniškumo“ skonio, o mėsoje esantys natūralūs fermentai ardo jungiamuosius audinius, todėl mėsa minkštėja. Tokiu būdu ji praranda apie 8–13 proc. svorio, įgauna ryškų skonį ir išskirtinį aromatą.

Subrandinta jautienos nugarinė yra supjaustoma ir į „Norfos“ parduotuvę užsukęs pirkėjas gauna paruoštą kepsnį, kurį belieka uždėti ant gerai įkaitintų grotelių. „Jautienos steikas kepamas palyginti trumpą laiką ir tik ant gerai įkaitinto grilio. Priklausomai nuo to, kaip iškeptos mėsos norite, 2 cm. storio jautienos kepsnys kepamas apie 3–5 minutes iš kiekvienos pusės. Iškeptus kepsnius reikėtų pabarstyti grūstais juodaisiais pipirais ir druska bei dar keletą minučių palaikyti uždengtame inde, kad sustiprėtų kepsnio skonis“, – pataria technologė D.Vaišvilienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.