Ar nukainotos prekės – prastesnės? Atvejai, kai pasibaigusio galiojimo laiko produktai – tinkami vartoti

Nors dauguma nori sutaupyti, į nukainotus, pasibaigusio ar net besibaigiančio galiojimo produktus kartais žiūrime įtariai. Veltui į šiukšlines keliaujantys produktai prisideda ir prie opios problemos – maisto švaistymo.

Terminu dažniausiai žymimi negreitai gendantys maisto produktai (arbata, sausainiai, kruopos), todėl šių produktų iškart po termino išmesti nereiktų.<br>„Freepik“ nuotr.
Terminu dažniausiai žymimi negreitai gendantys maisto produktai (arbata, sausainiai, kruopos), todėl šių produktų iškart po termino išmesti nereiktų.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2024, 10:00 AM

Statistika rodo, kad kasmet maisto atliekos pasaulyje sudaro 1,6 mlrd. tonų. Kiekvienas ES gyventojas kasmet išmeta apie 173 kg, o kiekvienas lietuvis – apie 60 kg maisto, kuris dar galėtų būti suvartotas.

Į kovą su maisto švaistymu jau kurį laiką jungiasi ir prekybos tinklai. Pirmasis iš jų buvo „Iki“, dar 2009 m. tapęs „Maisto banko“ rėmėju.

„Iki“ prekybos tinklas daugiau kaip dešimtmetį yra tvirtai įsipareigojęs mažinti maisto atliekų kiekį, todėl produktus, kurių nespėjome perduoti, tiekiame „Maisto bankui“.

Atiduodame visą nespėjamą parduoti maistą, paliekant laiko iki pasibaigiant jo galiojimo terminams, kad jį būtų paskirstyti sunkiau besiverčiantiems žmonėms“, – sako prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Nurodyta data – ne visada nuosprendis išmesti

Daugelis parduotuvėje vengia produktų, ant kurių nurodyta data artėja prie pabaigos, o ir tvarkydami virtuvės spinteles neretai išmetame produktus, ant kurių nurodytas laikas jau praėjo.

Visgi svarbu prisiminti, kad terminai „Geriausias iki“ ir „Tinkamas vartoti iki“ yra skirtingi. Terminas „Geriausias iki“ yra siejamas su maisto kokybe – maistas po nurodytos datos gali būti nebe toks kokybiškas.

Pavyzdžiui, jo skonis, kvapas ar išvaizda gali būti nebe tokie geri. Terminu dažniausiai žymimi negreitai gendantys maisto produktai (arbata, sausainiai, kruopos), todėl šių produktų iškart po termino išmesti nereiktų.

Būtent todėl mėgstamų produktų, pažymėtų „Geriausias iki“, pasitaikius nuolaidai, neturėtumėte baimintis nusipirkti ir daugiau – tinkamai juos laikant jie bus saugūs vartojimui.

Kiek kitokia situacija su terminu „Tinka vartoti iki“. Juo žymimo produktai, kurie greitai genda ir įprastai reikalauja specialios laikymo temperatūros – mėsa, pieno gaminiai. Todėl į šių produktų datas dėmesį atkreipti reikėtų.

Tiesa, net ir greičiau gendantys produktai, parduodami su nuolaida, tikrai nereiškia prastesnės kokybės. Šį teiginį patvirtina ir V.Budrienė, kuri primena, kad populiariausi konditerijos gaminiai „Iki“ kartais kepami net 3 kartus per dieną, o šviežias bandeles pusryčiams po 20 val. galima įsigyti ir žemesnėmis kainomis.

Saugumui – trijų P taisyklė

Visgi jei spintelėje užkritęs produktas kelia nerimą, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) rekomenduoja naudoti trijų P taisyklę – pažiūrėti, pauostyti, paragauti.

Tai reiškia, kad visų pirma produktą su pasibaigusiu terminu reikėtų apžiūrėti. Įsitikinkite, kad produkte nėra kenkėjų (ypač aktualu su arbatomis, kruopomis, prieskoniais), ar produkto pakuotė neišsipūtusi.

Tada produktą pauostykite – jei kvapas nemalonus, produktą išmeskite. Jei pirmi du žingsniai įtarimo nesukėlė, produktą galima ir paragauti. Jei skonis nepakitęs, maisto išmesti neverta.

Be to, jei matote, kad greitai gendančių produktų nespėsite suvartoti, vietoje jų išmetimo galite pabandyti juos užšaldyti. O ilgai negendančius produktus, kurių turite per daug ar neplanuojate naudoti, galite paaukoti „Maisto bankui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.