Produktai bei patiekalai, tinkami užšaldymui: sutaupys ir laiko, ir pinigų

1,6 mlrd. tonų – tiek sveria kasmet išmetamas maistas. Prie to prisideda ir kiekvienas lietuvis, kasmet išmetantis apie 60 kg maisto, kuris dar galėtų būti suvartotas. Neretai į šiukšlių dėžę keliauja produktai, kurių suvalgyti tiesiog nespėjome, tačiau ne visi susimąsto, kad maistą, o tuo pačiu ir aplinką saugoti galite produktus užšaldydami.

Neretai į šiukšlių dėžę keliauja produktai, kurių suvalgyti tiesiog nespėjome, tačiau ne visi susimąsto, kad maistą, o tuo pačiu ir aplinką saugoti galite produktus užšaldydami.<br>„Freepik“ nuotr.
Neretai į šiukšlių dėžę keliauja produktai, kurių suvalgyti tiesiog nespėjome, tačiau ne visi susimąsto, kad maistą, o tuo pačiu ir aplinką saugoti galite produktus užšaldydami.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2024, 5:00 PM

Prie mažesnio maisto švaistymo prisideda ir kai kurie prekybos tinklai. „Iki“ siekia iki 2030 m. maisto švaistymą sumažinti 50 proc., o vis dar susidarančias atliekas prekybos tinklas siekia sutvarkyti kuo tvariau.

„Nebetinkami vartoti produktai surenkami su visomis pakuotėmis. Pirmiausia atskiriamos antrinės žaliavos, tokios kaip stiklas, plastikas, kartonas – jų paskirtis yra galutinis perdirbimas ir antrinis panaudojimas. Visgi jei pakuotės perdirbti neįmanoma, ji keliauja į kogeneracinę jėgainę, kur virsta šiluma.

Šilumai gaminti panaudojamas ir vartojimui nebetinkamas maistas – produktai susmulkinami, sutrinami ir virsta homogenizuota separuota energetine biomase, kuri biojėgainėse paverčiama elektros ir šilumos energija. Biomasės perdirbimo metu taip pat susidaro substratas, kuris yra laikomas aukštos kokybės ekologiškomis trąšomis“, – paaiškina „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Į šaldiklį – ir sūris, ir vaisiai

Visgi net maži, kasdienybėje lengvai pritaikomi pokyčiai gali turėti didelį poveikį bendrame kontekste. Be to, tvaresnis gyvenimo būdas neretai padeda ir sutaupyti. Nors neretas į šaldiklį drąsiai dedame mėsą, ne visi prisimena, kad šis būdas puikiai tinka ir kitiems produktams.

Vieni iš jų – sūriai. Jeigu patiekalui prireikė vos gabalėlio ir matote, kad iki sūriui pasidengiant pelėsiu gaminio sunaudoti nespėsite, dalį šių gaminių galite drąsiai dėti į šaldymo kamerą. Tiesa, ši taisyklė turi išimčių – iš grietinėlės pagaminti, minkšti sūriai šaldymui netinka, tad mocarelos ar maskarponės sūrių indelius stenkitės pirkti tokio dydžio, kad galėtumėte suvartoti iškart.

Beje, šaldyti galite ir varškę. Nors išėmus iš šaldiklio ji gali būti vandeningesnė, nei nešaldyta, pertrinkite ją šakute ir drąsiai naudokite kepiniams, apkepams, blynelių įdarams.

Nepamirškime ir vaisių, o ypač – citrusinių. Sutarkuotos ir užšaldytos citrinos žievelės pravers nemažoje patiekaluose, o gėrimus atvėsinti galite išspaustomis ir užšaldytomis citrinų ar apelsinų sultimis. Kiti šaldyti vaisiai puikiai tinka gaiviems kokteiliams gaminti.

Artėjant pavasariui neretas į daržą beria ir prieskoninių žolelių sėklas. Prieskonines žoleles galite šaldyti tiek tiesiog susmulkintas, tiek ledo kubelių forma. Taip pat pasigaminti galite ir jomis pagardinto sviesto. Kambario temperatūros sviestą sumaišykite su smulkintomis žolelėmis, jei norisi – pagardinkite česnaku ir masę dėkite į silikoninę kepimo arba, greitesniam naudojimui, ledukų formą.

Šaldyti galite ir kone visas daržoves, tačiau kuo pastaroji turi savyje daugiau vandens, tuo stipriau jos tekstūra atšildžius gali pasikeisti, todėl pomidorų ar agurkų šaldyti nerekomenduojama.

Šaldykite ir jau paruoštus patiekalus

Šaldymas ypač aktualus ir tiems, kurie mėgsta taupyti laiką, o ypač tai pravers saldėsių ar kepinių mėgėjams. Šaldyti galite ir grietinėlę, atlikusią nuo recepto, ir jau paruoštus gaminius – tortus, pyragus, bandeles.

Be to, puiki mintis yra kepant sausainius užsimaišyti didesnį tešlos kiekį ir dalį jos užšaldyti. Šis patarimas tikrai pravers tingiai sekmadienio popietei ar netikėtai užsukus svečiams.

Šaldymo kameroje puikiai išsilaiko ir sriubos, troškiniai, o, lygiai taip pat kaip ir su sausainių tešla, elkitės ir su sultiniu. Išsivirkite jo didesnį kiekį ir, kitą kartą gamindami sriubą, tiesiog jį atšildykite.

Neverta išmesti ir virtų ryžių. Išklokite padėklą kepimo popieriumi, ant jo išberkite ryžius, šiek tiek pašaldykite, o tuomet juos galite dėti į šaldymui skirtus maišelius ar maisto dėžutes. Jie puikiai tiks troškiniams, apkepams ar sriuboms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?