EUROLYGA 2023

Lenkų bandymą sukelti muštynes Lietuvos dvidešimtmečiai atlaikė ir Europos čempionate yra nenugalimi Aiškus varžovas aštuntfinalyje

Europos 20-mečių krepšinio čempionato C grupės paskutiniajame mače pirmadienį Kretoje kovojo jau anksčiau pirmąją poziciją užsitikrinusi Lietuvos ekipa ir autsaiderė Lenkijos ekipa. Po dviejų pergalių iš eilės prieš kroatus kroatus 86:67 ir graikus 80:62, lietuviai pridėjo ir sėkmingą akistatą su lenkais, įveikę juos 73:68 (20:14, 14:21, 26:15, 13:18). Lenkai ketvirtame kėlinyje pabandė įvelti lietuvius į muštynes, tačiau mūsiškiai nepasidavė provokacijai.

 Europos 20-mečių čempionatas: Lietuva – Lenkija: Domantas Šarauskas.<br> FIBA nuotr.
 Europos 20-mečių čempionatas: Lietuva – Lenkija: Domantas Šarauskas.<br> FIBA nuotr.
 Europos 20-mečių čempionatas: Lietuva – Lenkija.<br> FIBA nuotr.
 Europos 20-mečių čempionatas: Lietuva – Lenkija.<br> FIBA nuotr.
 Europos 20-mečių čempionatas: Lietuva – Lenkija: Motiejus Krivas.<br> FIBA nuotr.
 Europos 20-mečių čempionatas: Lietuva – Lenkija: Motiejus Krivas.<br> FIBA nuotr.
 Europos 20-mečių čempionatas: Lietuva – Lenkija: Titas Sargiūnas.<br> FIBA nuotr.
 Europos 20-mečių čempionatas: Lietuva – Lenkija: Titas Sargiūnas.<br> FIBA nuotr.
 Europos 20-mečių čempionatas: Lietuva – Lenkija: Dominykas Butka.<br> FIBA nuotr.
 Europos 20-mečių čempionatas: Lietuva – Lenkija: Dominykas Butka.<br> FIBA nuotr.
 Europos 20-mečių čempionatas: Lietuva – Lenkija.<br> FIBA nuotr.
 Europos 20-mečių čempionatas: Lietuva – Lenkija.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 10, 2023, 1:34 PM, atnaujinta Jul 10, 2023, 4:10 PM

Lietuvos ekipa sėkmingai pradėjo mačą ir sužaidus pirmąsias 10 minučių pirmavo 20:14. Startavus antrajam ketvirčiui Lietuvos komandos atotrūkis pašoko iki 8 taškų 22:14, tačiau mūsiškiai išbarstė persvarą ir ilsėtis lenkai išėjo jau pirmaudami 35:34.

Po didžiosios pertraukos lietuviams įpusėjus ketvirčiui pavyko išlyginti rezultatą 44:44, o prieš lemiamą kėlinį mūsiškiai turėjo jau dviženklę persvarą 60:50.

Įpusėjus kėliniui, esant rezultatui 63:56, prie Lenkijos krepšio kovojo mūsų atstovai ir varžovų gynėjai. Atšokus kamuoliui dėl jo susikibo lietuvis ir Jakubas Urbanekas. Netekęs kantrybės jis ranka smūgiavo Tautyvdui Baltrušaičiui. Lietuviai atitraukė agresyvų lenką, o šis gavo diskvlaifikacinę baudą.

Nors mūsų šalies atstyovai baigiantis mačui turėjo 8 taškų pranašumą, paskutinę minutę skirtumas sumenko iki 65:69. Nors lenkai bandė gelbėtis baudomis, Lietuvos ekipa ramiai užbaigė akistatą.

Lietuva: Liutauras Lelevičius 20 (11/12 baudos metimai), Motiejus Krivas 16, Dovydas Butka ir Dominykas Butka po 10.

Lenkija: Piotras Winkowskis 17 (10 atk. kam.), Aleksanderis Wisniewskis ir Aleksanderis Bušas po 9.

Europos vaikinų (iki 20 m.) pirmenybės vykta liepos 8–16 dienomis Kretos sostinėje Heraklėjuje. Šiame mieste vienos ar kitos amžiaus grupės žemyno pirmenybės rengiamos vos ne kiekvieną vasarą.

Turnyre dalyvauja 16 komandų. Jos pirmajame etape suskirstytos į keturias grupes. Į atkrintamąsias varžybas pateks visos 16 komandų, liepos 12–16 dienomis bus žaidžiamos aštuntfinalio, ketvirtfinalio, pusfinalio ir finalo rungtynės.

Jaunieji krepšininkai kovos ir dėl žemesniųjų vietų, o trys silpniausios komandos iškris į Europos pirmenybių B pakopą.

Lietuvos rinktinė pirmajame etape žaidė C grupėje su Graikijos, Kroatijos ir Lenkijos bendraamžiais.

Aštuntfinalyje šios grupės komandos susitiks su D grupės komandomis: Prancūzijos, Vokietijos, Slovėnijos ir Islandijos vaikinai. Mūsiškiai kausis su slovėnais, kurie šioje grupėje nelaimėjo nė vienos dvikovos ir liko ketvirti.

A grupėje rungtyniaus Turkijos, Italijos, Belgijos ir Izraelio rinktinės, B grupėje – Ispanijos, Serbijos, Juodkalnijos ir Estijos komandos.

Beje, estai į A pakopą pateko pirmą kartą nuo 2013 metų. Tuo tarpu Latvijos rinktinė antrus metus iš eilės rungtyniaus B pakopoje, kurios varžybos liepos 7–16 dienomis vyks Šiaurės Makedonijos sostinėje Skopjėje.

Šios amžiaus grupės (iki 20 m.) Europos pirmenybės rengiamos nuo 2000 metų. Lietuvos vaikinai vieną kartą tapo čempionais, keturis kartus laimėjo sidabro medalius ir kartą – bronzos medalius.

Lietuviai geriausiai pasirodė 2012 metais Slovėnijoje, kur Kazio Maksvyčio treniruojama Jono Valančiūno kartos krepšininkų rinktinė užėmė pirmąją vietą. Tiesa, lietuviai tada jau žaidė be J.Valančiūno, kuris kaip tik 2012 metais pasirašė pirmąją sutartį su NBA klubu ir vasarą išvyko į Ameriką.

Liublianoje Lietuvos vaikinų rinktinės lyderio vaidmenį perėmė Edgaras Ulanovas. Jis buvo išrinktas į turnyro geriausių žaidėjų penketą. Kartu su E.Ulanovu į geriausiųjų penketą tuomet pateko slovėnas Klemenas Prepeličius, ispanas Danielis Diezas, prancūzai Rudy Gobert‘as ir Leo Westermannas.

Nors finale Lietuvos vaikinai įveikė Prancūzijos bendraamžius 50:49, naudingiausio pirmenybių krepšininko prizas buvo įteiktas L.Westermannui.

Praėjusiais metais 20-mečiai varžėsi Podgoricoje. Lietuvos jaunimas finale pralaimėjo Ispanijos komandai 61:69 ir iškovojo sidabro medalius, o Mantas Rubštavičius buvo rezultatyviausias turnyro žaidėjas.

Rugntynių transliaciją stebėkite čia:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.