EUROLYGA 2023

Lietuvos rinktinė ketvirtfinaliuose – ką istorija žada mums šį kartą?

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė antradienį po septynerių metų pertraukos žais vieno iš didžiųjų turnyrų ketvirtfinalyje.

Lietuvos rinktinė ketvirtfinaliuose – ką istorija žada mums šį kartą?<br>EPA-ELTA nuotr.
Lietuvos rinktinė ketvirtfinaliuose – ką istorija žada mums šį kartą?<br>EPA-ELTA nuotr.
 Lietuviai ketvirtfinaliuose
 Lietuviai ketvirtfinaliuose
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 5, 2023, 7:31 AM, atnaujinta Sep 5, 2023, 9:02 AM

Lietuva – viena iš pirmaujančių pasaulio krepšinio valstybių, todėl olimpinių žaidynių, pasaulio ar Europos pirmenybių ketvirtfinalis mūsų šalies rinktinei nėra ypatingas pasiekimas. Lietuviai dažniausiai patenka į ketvirtfinalį ir nuo Nepriklausomybės atkūrimo per truputį daugiau nei tris dešimtmečius šiame etape žaidė net 20 kartų.

Tiesa, 21-ojo karto, kuris antradienį bus Pasajaus arenoje per pasaulio pirmenybes, reikėjo laukti labai ilgai – nuo 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių.

Lietuvos krepšininkai ketvirtfinalio rungtynes dažniau laimėdavo. Kol kas rinktinės balansas – dvylika pergalių ir aštuoni pralaimėjimai.

Lietuviai su Serbijos rinktine ketvirtfinalyje dar nežaidė. Tačiau žaidė su Jugoslavijos bei Serbijos ir Juodkalnijos rinktinėmis, kuriose didžiąją dalį visuomet sudarė Serbijos krepšininkai. Žaisdama su šiais varžovais Lietuvos rinktinė laimėjo dvejas iš trejų ketvirtfinalio rungtynių.

Pasaulio pirmenybės

Į pasaulio pirmenybių ketvirtfinalį Lietuvos rinktinė pateko penktąjį kartą.

Du pirmieji blynai prisvilo. 1998 metais mūsų šalies krepšininkai pralaimėjo Rusijos rinktinei 67:82, 2006 metais – Ispanijos komandai 67:89. Abu kartus varžovų pranašumas nekėlė abejonių.

Užtat trečias kartas nemelavo ir 2010 metų pasaulio pirmenybių ketvirtfinalyje abejonių nekėlė Lietuvos rinktinės pranašumas. Prieš trylika metų Stambule lietuvių puolimo viesulas nupūtė Argentinos komandą 104:85.

Atkakli kova užsimezgė tik 2014 metų pasaulio pirmenybių ketvirtfinalyje Barselonoje. Lietuvos krepšininkai ketvirtojo kėlinio viduryje prieš Turkijos komandą pirmavo tik 5 taškais, tačiau svarbiausiu metu Jonas Valančiūnas ir Jonas Mačiulis pralaužė varžovų gynybą ir mūsų šalies rinktinė nugalėjo 73:61.

Su serbais

Nė vienerios ketvirtfinalio rungtynės su Jugoslavijos ar Serbijos ir Juodkalnijos rinktine nebuvo dramatiškos.

1997 metų Europos pirmenybėse Barselonoje aiškiai stipresni buvo Jugoslavijos krepšininkai. Lietuvos komanda tuo metu, karjerą rinktinėje baigus Arvydui Saboniui, Šarūnui Marčiulioniui ir Rimui Kurtinaičiui, išgyveno sudėtingą kartų kaitą, todėl didelių planų nekūrė. O ketvirtfinalyje prieš lietuvius išsirikiavo Predragas Danilovičius, Aleksandaras Džordževičius, Željko Rebrača, Dejanas Bodiroga ir kiti. Lietuvos krepšininkai darė, ką galėjo, bet galėjo nelabai daug ir pralaimėjo 60:75.

2000 metų Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse ir 2003 metų Europos pirmenybėse buvo laukiama daug atkaklesnės kovos. Tačiau Lietuvos krepšininkai ir Sidnėjuje, ir Stokholme pasirūpino, kad varžovams neliktų jokių galimybių.

Sidnėjaus olimpinio turnyro ketvirtfinalyje per rungtynes su Jugoslavijos rinktine ypač ryškiai spindėjo Gintaras Einikis (26 taškai) bei Šarūnas Jasikevičius (18) ir lietuviai nugalėjo 76:63.

Po trejų metų per Europos pirmenybes Lietuvos rinktinės pranašumas prieš Serbijos ir Juodkalnijos komandą buvo dar didesnis 98:82, o pergalę užtikrino Ramūnas Šiškauskas (27), Š.Jasikevičius (21) ir Arvydas Macijauskas (20).

Įspūdingiausios pergalės

Abi pergales prieš Jugoslavijos (2000 m.) bei Serbijos ir Juodkalnijos (2003 m.) rinktines galima įrašyti į Lietuvos krepšinio aukso fondą. Ten taip pat turėtų atsidurti aukščiau minėta 2010-ųjų pergalė prieš argentiniečius.

Ne mažiau įspūdingas pergales Lietuvos rinktinė iškovojo 1992 ir 1996 metų olimpinių žaidynių ketvirtfinalyje.

Į 1992 metų Barselonos žaidynių pusfinalį A.Sabonis, Š.Marčiulionis, R.Kurtinaitis ir jų bendražygiai nuskriejo nugalėję Brazilijos krepšininkus 114:96. Nors tąkart lietuviai laimėjo dideliu skirtumu, pergalė nebuvo lengva – rungtynių lūžis įvyko tik po pertraukos.

Visai kitaip nutiko 1996 metų Atlantos žaidynių ketvirtfinalyje, kuriame Lietuvos rinktinė jau pirmosiomis minutėmis pribloškė Graikijos komandą ir pasiekė pergalę 99:66.

Tai – didžiausia Lietuvos rinktinės pergalė (33 taškais) ketvirtfinalio etape. Rekordas nebuvo pagerintas net tuomet, kai lietuviai kitų olimpinių žaidynių ketvirtfinalyje žaidė su gerokai silpnesne Kinijos rinktine.

Sunkiausia pergalė

Sunkiausia ketvirtfinalio pergalė buvo iškovota 2015 metų Europos pirmenybėse Lilyje (Prancūzija). Šio turnyro ketvirtfinalyje Lietuvos rinktinė tik per pratęsimą įrodė pranašumą prieš Italijos komandą 95:85.

Lietuviai ilgai pirmavo, bet ketvirtojo kėlinio pabaigoje nesutrukdė varžovams išlyginti rezultatą. Vis dėlto per papildomas minutes baudos aikštelėse šeimininkavęs J.Valančiūnas (26 taškai ir 15 atk.kam., tarp jų – 6 taškai per pratęsimą), padedant Pauliui Jankūnui ir Mantui Kalniečiui, viską sustatė į savo vietas.

Skaudžiausi pralaimėjimai

Ketvirtfinalio etape buvo ne vien įsimintinų pergalių, bet ir skaudžių ar net gėdingų pralaimėjimų.

Vieną iš skaudžiausių pralaimėjimų Lietuvos rinktinė patyrė 2005 metų Europos pirmenybėse, į kurias atvyko ginti čempionės vardą. Grupės varžybose viskas klostėsi idealiai, bet ketvirtfinalyje lietuviai atsitrenkė į prancūzų gynybos sieną ir pralaimėjo 47:63. Lietuvos komanda Belgrado arenoje per pirmąjį kėlinį pelnė tik 6 taškus, po dviejų kėlinių jos sąskaitoje buvo 16 taškų.

Visa Lietuva didelį sukrėtimą patyrė per mūsų šalyje vykusias 2011 metų Europos pirmenybes. Jų ketvirtfinalyje Lietuvos krepšininkai pralaimėjo natūralizuoto amerikiečio Bo McCalebbo vedamai Makedonijos rinktinei 65:67.

Lietuvos krepšininkai praėjusį kartą ketvirtfinalyje žaidė per 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Šio turnyro ketvirtfinalyje Lietuvos komanda net 26 taškų skirtumu 64:90 nusileido Australijos rinktinei.

Tai – didžiausias lietuvių pralaimėjimas ketvirtfinalio etape.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.