EUROLYGA 2023

Rusijoje – Eurolygos trenerių valdybos pirmininko vizitas: „Manau, kad į lygą turėtų sugrįžti ne tik CSKA“

Eurolygos trenerių valdybos pirmininkas Goranas Sasičius savo vizito Rusijoje metu diskutavo apie Dubajaus prisijungimą prie Eurolygos, trenerių situaciją Europoje ir galimą šalies agresorės komandų sugrįžimą į Eurolygą. Kai kurie serbo komentarai sukėlė diskusijų audrą Europoje, mat G.Sasičius kone viešai išreiškė didžiulį palaikymą karą sukėlusios valstybės klubams.

Krepšinio kamuolys.<br>M.Pata
Krepšinio kamuolys.<br>M.Pata
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2024, 11:50 PM, atnaujinta Jan 16, 2024, 11:00 AM

Įtemptą laikotarpį išgyvenanti Eurolyga žvelgia į ateities plėtros galimybes. Tuo tarpu Eurolygos trenerių valdybos pirmininkas G.Sasičius nusprendė apsilankyti Europos krepšinyje nelaukiamoje Rusijoje ir jos naujienų portalui „Championat“ davė interviu ne tik apie 7 trenerius, šį sezoną palikusius savo klubus, bet ir apie lygos ateitį.

Ateityje laukia Dubajaus komandos prisijungimas prie Eurolygos, tačiau G.Sasičiaus teigimu – nebūtinai jau sekantį sezoną. Lygos plėtra gali reikšti ir daugiau komandų iš esminių krepšinio rinkų kaip Lietuva, Turkija, Graikija ar Izraelis. Žinoma, pirmininkas tikisi ir Rusijos klubų sugrįžimo į Eurolygą.

Kalbėdamas apie trenerių situaciją Eurolygoje, G.Sasičius pasitelkė Anglijos „Premier“ lygos pavyzdį.

„Nuo sezono pradžios iki Gruodžio mėnesio mes turėjome septynių trenerių atleidimus. Tai nėra gerai. Kalbėdamas apie krepšinį aš visada pateikiu tokius pavyzdžius: Madrido „Real“ ir Pablo Laso, Željko Obradovičius ir Stambulo „Fenerbahce“, Željko Obradovičius ir Atėnų „Panathinaikos“, Dimitris Itoudis ir Maskvos CSKA. Leiskit jums duoti pavyzdį iš futbolo. Seras Alexas Fergusonas. Jei neklystu, 27 metų. Jei tiksliai prisimenu, visą tą laiką, kai jis treniravo „Manchester United“ ekipą, šie žaidė UEFA Čempionų lygoje. O dabar, praėjus tik keliems metams, turnyre jiems visiškai nesiseka. Tai yra koreliacija tarp sėkmės ir stabilumo“, – teigė trenerių valdybos pirmininkas.

Pirmininkas taip pat išskyrė ir Rusijoje gerbiamo trenerio Dimitrio Itoudžio atleidimą.

„Jei tu priimi sprendimą pašalinti trenerį, tai galiu tik pasakyti, kad ši taktika neatneša sėkmės. Mes esame sporte, o čia svarbus stabilumas. Gi dirbama yra su žmonėmis, ne robotais.

Kalbant apie D.Itoudžio ir „Fenerbahce“ situaciją, reikia suprasti, kad kalbama apie žmogų, kuris yra mūsų asociacijos prezidentas. Man jis yra krepšinio brolis. Dėl to šiuo klausimu aš esu labai nešališkas. Manau, kad klubas turi teisę atleisti ką tik nori, man svarbiausia, kad nebūtų spragų dėl darbo įstatymo, o „Fenerbahce“ su tuo susidorojo puikiai.

Tačiau nesuprantu, kam atleisti trenerį, kuris laimėjo Eurolygą du kartus kaip vyriausiasis treneris ir penkis kartus kaip asistentas. Ir tik po metų su puse?“

Paklaustas, ar nebijo lankytis Rusijoje dėl esamos geopolitinės situacijos ir galimų klubų, tarp kurių ir Kauno „Žalgiris“, reakcijų, G.Sasičius tiesiog nusišypsojo.

„Jūs kalbate su serbu. Dar 1990-ais mes kariavome ir buvome sankcionuoti. Todėl mus išgąsdinti yra ganėtinai sunku. Kai žmonės paklausia apie keliones į Rusiją, aš tiesiog nusijuokiu. Aš džiaugiuosi čia atvykęs. Manęs taip negąsdino ši kelionė, kad čia atsivežiau ir savo žmoną, dukrą ir trijų metų sūnų. Prieš atvykstant čia į Sankt Peterburgą, dėl asmeninių priežasčių 18 dienų buvau Maskvoje.

O dėl „Žalgirio“, tai esu sakęs, kad toleruoju žmones su kitokiu požiūriu. Jie turi savo nuomonę, tačiau neturėtų bandyti jos įkišti man, lygiai taip, kaip aš nebandau jiems įkišti savosios. Sportas išmokė mane pagarbos“, – į klausimą apie galimas reakcijas atsakė G.Sasičius.

Plačiai kalbėdamas apie save ir politiką, G.Sasičius pabrėžė, kad jo politinės pažiūros yra jo reikalas ir iškėlė klausimą dėl Rusijai taikomų sporto sankcijų legalumo.

„Mes galime kalbėti apie sporto politiką, galime diskutuoti dienų dienas. Galime net kalbėti apie sporto teisinę sistemą, pavyzdžiui, gal galite man parodyti kažkokius įstatymus ar nurodymus, legaliai leidžiančius sankcionuoti Rusiją sporte ? Man būtų labai įdomu, kad kažkas man tai paaiškintų, jei netyčia nesuprantu sporto teisės. Šioje sferoje dirbu jau dešimtmečius, todėl jei kažkas man gali parodyti teisinį pagrindą šiom sankcijom, būtų labai įdomu. Tačiau nemanau, kad kas gali.“

Ne pirmą kartą viešai Rusiją palaikantis G.Sasičius patvirtino, kad stebi Rusijoje toliau dirbančius trenerius ir žaidėjus, bei palaiko šių sprendimus ten.

„Seku trenerio Pascualio, Perasovičiaus ir kitų trenerių veiklą VTB lygoje. Pascualis ir Perasovičius parodė savo charakterį likdami Rusijoje. Jie pasielgė kaip džentelmenai, suprantantys sporto etiką ir aš juos palaikau. Tačiau nepamirškime ir amerikiečių ar prancūzų likusių čia. Aš gerbiu jų pasirinkimą. Tai puikus pavyzdys, kaip nemaišyti sporto ir politikos“.

Paklaustas apie komandos iš Dubajaus prisijungimą ir galimą CSKA ir kitų Rusijos komandų norą sugrįžti į Europos krepšinį, G.Sasičius aiškiai išreiškė savo poziciją.

„Kol kas, tai tik gandai. Kol nėra oficialaus dokumento, tol negaliu niekuo pasitikėti. Ar jie žais jau kitą sezoną – nemanau. Tačiau to norėčiau. Kartu norėčiau ir dar vienos komandos iš Lietuvos ar Izraelio ir trečios komandos iš Turkijos ar Graikijos. Iš verslo prizmės, Dubajus turi savo privalumų, atsirastų daugiau rėmėjų, nepriklausomai, ar tai Turkijos ar Rusijos rėmėjai.

Kalbant apie CSKA sugrįžimą į Eurolygą, ar aš tai palaikyčiau? Manau, kad turėtų grįžti ne tik CSKA. Prieš sankcijas, trys Rusijos klubai žaidė Eurolygoje. Dėl sankcijų jie daug ką prarado. Mums reikia kompensuoti jų prardimą ir leisti Rusijos klubams žaisti čia“, – teigė G.Sasičius.

Apibendrindamas, Eurolygos trenerių valdybos pirmininkas dar kartą išreiškė palaikymą Ukrainą siaubiančios šalies komandoms.

„Ar noriu, kad Rusijos klubai sugrįžtų? Visų pirma kaip serbas – taip. Antra, kaip kažkas, kas dirba Eurolygoje devynerius metus, kaip Eurolygos trenerių valdybos pirmininkas, aš tikrai tokį sprendimą palaikyčiau ir tikiuosi, kad taip greitai ir bus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.