EUROLYGA 2023

Tokijo olimpiados kyšininkavimo skandalas plečiasi dėl naujų įtarimų valdybos nariui

Su Tokijo olimpinėmis žaidynėmis susijęs korupcijos skandalas trečiadienį išsiplėtė, kai buvęs olimpiados vadovas buvo dar kartą suimtas dėl įtarimų paėmus kyšį iš dviejų firmų, iš kurių viena prekiavo oficialiais žaislais-talismanais.

 Tokijo olimpiados kyšininkavimo skandalas plečiasi dėl naujų įtarimų valdybos nariui<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Tokijo olimpiados kyšininkavimo skandalas plečiasi dėl naujų įtarimų valdybos nariui<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2022, 9:42 AM

Prokuratūros dokumentuose, su kuriais susipažino naujienų agentūra AFP, buvęs 2020 metų žaidynių valdybos narys Haruyuki Takahashi kaltinamas paėmęs 54 mln. jenų (368 tūkst. eurų) kyšiais iš didelės reklamos firmos ir atributikos prekių įmonės.

Tai jau ketvirtas kartas, kai 78 metų vyras buvo suimtas dėl šio skandalo, po įtarimų, kad jis gavo panašią sumą iš kostiumų pardavėjo, kuris buvo oficialus praėjusiais metais įvykusio renginio, pavėlinto dėl pandemijos, partneris.

Prokurorai teigė, kad H.Takahashi padėjo reklamos milžinei „ADK Holdings“ sudaryti rėmimo sutartį ir gavo 47 mln. jenų (321 tūkst. eurų), „žinodamas, kad tai turėjo būti padėkos pinigai“.

Jie taip pat apkaltino jį priėmus 7 mln. jenų (48 tūkst. eurų) iš vienos atributikos prekių firmos. Japonijos žiniasklaida ją įvardija kaip „Sun Arrow“ ir teigia kad ji turėjo licenciją prekiauti pliušiniais olimpiados talismanų žaislais.

Trečiadienį taip pat buvo suimti dar trys asmenys, įskaitant „ADK Holdings“ prezidentą Shinichi Ueno.

„ADK Holdings“ teigė, kad „labai apgailestauja, jog atsidūrė tokioje situacijoje, ir norėtų atsiprašyti už didžiulius rūpesčius“, kuriuos sukėlė areštai.

„Kadangi tyrimas tebevyksta, susilaikysime nuo detalių atskleidimo“, – sakė įmonė ir pridūrė, kad visapusiškai bendradarbiaus su pareigūnais, „siekdama padėti išspręsti bylą“.

Po vėliausio H.Takahashi, buvusio reklamos vadybininko, kuris nuo 2014 metų birželio dirbo 2020 metų olimpiados valdyboje, suėmimo bendra kyšių, kuriuos jis, kaip įtariama, paėmė, suma pasiekė 196 mln. jenų (1,34 mln. eurų).

Anksčiau jis buvo kaltinamas ėmęs kyšius iš leidybos milžinės „Kadokawa“ ir kitos reklamos agentūros „Daiko“.

Ši byla nėra pirmoji, per kurią buvo iškeltas klausimas dėl galimų pažeidimų per žaidynes.

Buvęs Japonijos olimpinio komiteto vadovas Tsunekazu Takeda 2019 metais atsistatydino, prancūzų tyrėjams aiškinantis jo ryšius su mokėjimais, atliktais prieš Tokijui laimint teisę organizuoti olimpiadą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.