Niekada neištekėjo, bet neliūdėjo: šimtametė išklojo savo ilgaamžiškumo paslaptis

1924 m. pirmą kartą surengtos žiemos olimpinės žaidynės, žlugo Osmanų imperija, o Sovietų Sąjunga buvo oficialiai pripažinta kaip valstybė. Tais metais Didžiosios Britanijos Stokporto mieste gimė Džoisė Preston, kuriai praėjusį mėnesį atšventė savo šimtmečio sukaktį.

Senjorė.<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Senjorė.<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Religija<br>Pixabay nuotr.
Religija<br>Pixabay nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-04-28 21:17

Moteris per savo gyvenimą ne tik dirbo medvilnės tyrimų bendrovėje, bet ir 90 metų grojo pianinu, dainavo chore ir šių pomėgių atsisakė visai neseniai. Su draugais ji keliavo po pasaulį, ypač įsimylėjo Artimuosius Rytus.

Prieš kelis mėnesius Džoisė persikėlė į globos namus. Ten jos dieną prasideda nuo jogos ar lengvos mankštos, senolė dievina pasivaikščiojimus.

Šimtamečiai kaip Džoisė ateityje tikriausiai nebebus retenybė: manoma, kad iki 2050 m. pasaulyje jų bus aštuonis kartus daugiau nei dabar.

Džoisė pasidalijo savo paslaptimis, kaip sulaukti 100 metų ir išlikti aktyviai vyresniame amžiuje.

1. Nesusiraskite antros pusės

Džoisė niekada nebuvo ištekėjusi, o svarbiausias jos patarimas, kaip pasiekti 100 metų, yra neturėti antros pusės.

Tyrimai šia tema yra nevienareikšmiai. Pastebėta, kad susituokę žmonės yra linkę gyventi ilgiau, galbūt todėl, kad jie rečiau būna vieniši ir patiria mažiau streso.

Tačiau Londono ekonomikos mokyklos elgsenos mokslų profesorius Paulas Dolanas leidiniui „The Guardian“ sakė, kad moterys, kurios niekada nesituokia ir nesusilaukia vaikų, yra sveikiausios ir laimingiausios, nes joms nereikia „taikstytis“ su partneriu.

Tačiau santuoka gali užtikrinti didesnį finansinį stabilumą ir emocinį palaikymą, sakė jis, todėl mano, kad geriausia rinktis mažiausiai streso keliantį variantą.

2. Turėkite daug draugų

Džoisė neturi sutuoktinio, bet aplink ją susibūręs platus draugų ratas, su kuriais ji praleidžia nemažai laiko. Siekiantiems ilgaamžiškumo senjorė pataria turėti daug artimų draugų.

Dublino Trinity koledžo gerontologijos profesorės Rose Anne Kenny teigimu, socialinis bendravimas yra toks pat naudingas ilgaamžiškumui, kaip ir tinkama mityba ar fiziniai pratimai.

Pasak profesorės, taip gali būti, nes vienatvė yra susijusi su lėtiniu uždegimu, kuris, mokslininkų nuomone, didina tokių sveikatos sutrikimų kaip vėžys, širdies ligos ir insultas riziką.

3. Nesiskųskite dėl savo amžiaus

Tyrimai rodo, kad teigiamas požiūris į senėjimą gali padėti žmonėms gyventi ilgiau. Kiek? Pasak vieno tyrimo, net 7,5 metų!

Džoisė teigė, kad amžius jos nevaržo ir senjorė išlaikė asmeninę nepriklausomybę, nes automobilį vairavo beveik iki 100-ojo savo gimtadienio.

4. Būkite religingi

Džoisė – nepriklausomos evangelikų bažnyčios įkūrėja. Akivaizdu, religija jai svarbi ir moteris įsitikinusi, kad tai prisidėjo prie jos ilgaamžiškumo.

Organizacijos „LongeviQuest“, kuri tikrina rekordininkų amžių, tyrėjai pastebėjo, kad Lotynų Amerikoje su jais bendravę 110 metų amžiaus ir vyresni žmonės buvo labai religingi ir tai padėjo jiems išlikti pozityviems.

Manoma, kad religija turi naudos psichikos sveikatai, ji siejama su vyresnio amžiaus žmonių atsparumu ir pasitenkinimu gyvenimu.

5. Mokykitės

Būdama Trečiojo amžiaus universiteto, labdaros organizacijos, teikiančios galimybes pensininkams įgyti naujų įgūdžių, narė, Džoisė niekada nenustojo mokytis.

Ilgaamžiškumo ekspertai mano, kad mokymasis naujų dalykų padeda išvengti kognityvinių funkcijų silpnėjimo vyresniame amžiuje.

Kaip atrodo šimtametė Džoisė, galite pamatyti čia.

Parengta pagal „Business Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.