Patikslino koronaviruso statistiką: per parą Lietuvoje – 1056 atvejai, 3 žmonės mirė

Savaitgalį koronaviruso (COVID-19) atvejų rekordai neleido medikams atsikvėpti – tūkstančiai užsikrėtusiųjų visoje šalyje atskleidė liūdną situaciją: vis daugiau atvejų per parą nepavykdavo spėti išaiškinti.

Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>Zumapress/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>Zumapress/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Nov 9, 2020, 10:03 AM, atnaujinta Nov 9, 2020, 2:16 PM

Pirmadienį Registrų centras skelbė, kad per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 1033 nauji koronaviruso atvejai. Vėliau šį skaičių patikslino Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) – užfiksuoti 1056 nauji užsikrėtimai. Iš viso Lietuvoje koronavirusas nustatytas 25 755 asmenims. Šiuo metu serga – 19 629.

3 žmonės Lietuvoje mirė nuo koronaviruso. Iš viso Lietuvoje nuo koronaviruso mirė 210 pacientų. COVID-19 sirgo, bet dėl kitų priežasčių mirė 1 asmuo. Tokių atvejų iš viso – 70.

Lietuvoje per praėjusią parą pasveiko 105 žmonės. Iš viso pasveikusių – 5813. Šiuo metu izoliacijoje – 44 688. Nuo birželio 1 dienos užfiksuota 430 įvežtinių atvejų. 

Per praėjusią parą ištirti 4489 ėminiai. Iki šiol ištirta 1 106 660 ėminių.

305 iš jų registruoti Kauno, 293 Vilniaus, 157 Klaipėdos, 76 Telšių, 75 Panevėžio, 41 Alytaus, 36 Šiaulių, 35 Marijampolės, 26 Tauragės ir 7 Utenos apskrityse. Testų rezultatus nuo šiol siejant automatiškai, šiuo metu dar nėra ištirti arba į sistemą suvesti 579 atvejų epidemiologinių tyrimų duomenys. Tai reiškia, kad šiuo metu dar nėra žinoma nei kokiomis aplinkybės, nei kur asmenys užsikrėtė.

Sistemoje matoma, kokiose savivaldybėse šie asmenys gyvena, tačiau kol nėra aišku, ar jie užsikrėtė ten, kur deklaruota jų gyvenamoji vieta. Dėl tos priežasties šie epidemiologiniai duomenys tikslinami. Kviečiame duomenis sekti žemėlapyje.

Atvejų, kai asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios, t. y epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, jog asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo, registruoti 28. Tačiau šie skaičiai dar tikslinti, nes ne visų atvejų epidemiologiniai tyrimai šiuo metu baigti.

NVSC primena, kad asmenys, kurie gavo patvirtinimą, kad jiems atliktas tyrimas PGR metodu (imant tepinėlį iš nosiaryklės) yra teigiamas, t. y. nustatytas koronavirusas, turi nedelsiant izoliuotis, nelaukdami NVSC specialistų skambučio, taip pat – informuoti asmenis, su kuriais pastaruoju metu bendravo, apie galimą riziką.

Praėjusią parą atvejai fiksuoti protrūkiuose Didesni protrūkiai per vakar parą fiksuoti Dūseikių socialinės globos namuose Telšių apskrityje, Šalčininkų raj. Eišiškių ASPC globos skyriuje, Švenčionių r. ligoninėje, LSMU Kauno klinikose, VŠĮ Jurbarko ligoninėje, VŠĮ Mažeikių ligoninėje.

Lietuvoje – 3 mirties nuo koronaviruso atvejai NVSC praneša, kad iš gydymo įstaigų praėjusią parą gauta informacija apie 3 mirties nuo koronaviruso atvejus. Šiuo metu infekcija yra pasiglemžusi 210 gyvybių.

Pirmasis mirties atvejis registruotas Kauno apskrityje. Asmuo priklausė 80-89 metų amžiaus grupei, turėjo lėtinių susirgimų. Koronavirusas asmeniui patvirtintas spalio 28 d.

Antrasis mirties atvejis registruotas Klaipėdos apskrityje. Asmuo priklausė 90-99 metų amžiaus grupei, turėjo lėtinių susirgimų. Koronavirusas asmeniui patvirtintas lapkričio 5 d.

Trečiasis mirties atvejis registruotas Tauragės apskrityje. Asmuo priklausė 90-99 metų amžiaus grupei, turėjo lėtinių susirgimų. Koronavirusas asmeniui patvirtintas lapkričio 8 d.

Taip pat vakarykštę parą Klaipėdos apskrityje registruotas 1 mirties atvejis, kai užsikrėtusysis koronavirusu mirė dėl kitų priežasčių.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

Šeštadienį Lietuvoje pranešta apie 11 mirčių nuo koronaviruso, sekmadienį – apie keturias. Užsikrėtimų nustatyta atitinkamai 1972 ir 1980, tai rekordiškai aukšti rodikliai. Sekmadienio duomenimis, ligoninėse gydoma 818 koronavirusu sergančių žmonių.

Į Seimą su Laisvės partija išrinkta Evelina Dobrovolska šeštadienį pranešė, kad jai patvirtintas koronavirusas.

Lietuvoje įvestas karatinas

Jau nuo šeštadienio, lapkričio 7-osios, mažiausiai trims savaitėms Lietuvoje vėl įsivyravo tyla.

Ministrų kabineto sprendimu, šalyje paskelbtas visuotinis karantinas. Jo trukmė – nuo lapkričio 7 dienos 00:00 valandų iki lapkričio 29 dienos 24 valandos.

Kartu su visuotiniu karantinu įsigalioja nauji ribojimai. Tarp jų – uždaromi sporto klubai, teatrai, muziejai, kino teatrai, draudžiami visi konktaktiniai užsiėmimai, maistas viešojo maitinimo įstaigose teikiamas tik išsinešimui, sporto renginiai vyks be žiūrovų, o namus rekomenduojama palikti tik būtiniausiais atvejais.

Nuo lapkričio 2 iki lapkričio 8 d. įskaitytinai, Prienų rajono, Rietavo, Šalčininkų rajono, Šiaulių miesto, Šilutės rajono, Tauragės rajono, Utenos rajono, Varėnos rajono, Kauno rajono, Mažeikių rajono, Molėtų rajono, Palangos ir Panevėžio rajono savivaldybių gyventojams buvo intensyviau atliekami tyrimai dėl koronaviruso (COVID-19).

Šios 13 savivaldybių pateko į raudonąją zoną, sudarytą pagal šviesoforo principą.

J. Petravičienė: matome, kad žmonės COVID-19 užsikrečia šeimose

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė Justina Petravičienė perspėja apie vis labiau plintančius šeiminius COVID-19 protrūkius.

„Turime labai daug fiksuotų protrūkių. Kiekvieną dieną, deja, tampa norma, kad užfiksuojame apie 30–40 naujų COVID-19 ligos protrūkių, ir tęsiasi tie patys protrūkiai, kur jau anksčiau fiksavome atvejus. Turime daug šeiminių protrūkių, pavyzdžiui, Vilniaus apskrityje turime registruotų daugiau nei 40 atvejų, kurie iš jau dabar žinomų, yra priskiriami šeiminiams, Kauno apskrityje tokių atvejų yra daugiau nei 30, matome, kad žmonės užsikrečia šeimose“, – LRT radijui šeštadienį sakė J.Petravičienė.

Ji teigė, kad infekcija plinta visur. „Infekcija yra tikrai plintanti visur ir dėl to reikia visur labai saugotis, nes negalime žinoti, ar žmonės, su kuriais bendraujame, neserga ir negalime turėti su jais rizikingo sąlyčio“, – LRT teigė NVSC atstovė.

D. Razmuvienė: gali perdegti sveikatos apsaugos sistema

Daugiau nei tūkstantis šalies medikų yra užsikrėtę koronavirusu, todėl kyla grėsmė, kad gali perdegti sveikatos apsaugos sistema, įspėja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

„Serga jau labai nemažas medikų skaičius, virš tūkstančio, todėl grėsmė, kad gali perdegti sveikatos apsaugos sistemos veikla, yra gana grėsminga, – šeštadienį LRT radijui sako D.Razmuvienė.

Pasak jos, medicinos įstaigose židiniai, registruoti anksčiau, spalio pabaigoje ar po spalio 20-osios, neslopsta, o iki šiol tebesiplečia, fiksuojami vis nauji atvejai.

D.Razmuvienės teigimu, gydymo įstaigų, kuriose yra koronaviruso židiniai, jau yra visoje Lietuvoje, nepriklausomai nuo jų pavaldumo, lygmens ar profilio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.