Kava gali pakenkti akims – kiek puodelių išgerti saugu

Jei kava geriama su saiku, nereikia rūpintis, kad ji pakenks regai ar prisidės prie akių pažeidimų. Tačiau gausus kofeino vartojimas kai kuriems žmonėms gali sukelti laikinų regos sutrikimų, pavyzdžiui, matomas vaizdas gali tapti neryškus, o akys pradėti trukčioti.

Kava<br>123rf nuotr.
Kava<br>123rf nuotr.
Akiniai<br>123rf nuotr.
Akiniai<br>123rf nuotr.
Regos patikra<br>123rf nuotr.
Regos patikra<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-07-08 08:14

Paskaičiuota, kad 240 ml kavos puodelyje turėtų būti apie 80–100 mg kofeino. Vidutinis žmogus gali saugiai suvartoti iki 400 mg kofeino per dieną, nepatirdamas neigiamo ar pavojingo šalutinio poveikio. Tai atitinka 4–5 puodelius kavos.

Regos pokyčiai dėl didelio kavos vartojimo gali būti nežymūs ir išnykti, kai organizmas apdoroja kofeiną. Tačiau jei matymas nesusitvarko, vertėtų kreiptis į gydytoją.

Šiame straipsnyje aptariamas kavos poveikis žmogaus regai, kitos sutrikimų priežastys ir patariama kaip išvengti regos praradimo.

Kava ir akispūdis

Jei žmogus neperlenkia lazdos, nėra ka jaudintis, jog kava gali pakenkti regėjimui. Tačiau gausus kavos ar kofeino vartojimas gali neigiamai paveikti akių sveikatą.

Kavoje esantis kofeinas gali laikinai padidinti akispūdį – skysčio slėgį akyse.

Padidėjęs akispūdis yra glaukomos rizikos veiksnys. Dėl šios ligos gali būti pažeistas regos nervas ir prarasta rega. Glaukomos padaryta žala neretai būna neatitaisoma.

Ramina tai, kad kofeinas paprastai sukelia tik nedidelį ir laikiną akispūdžio padidėjimą. Jei akys sveikos, problemų kilti neturėtų.

Moksliniai tyrimai rodo, kad žmonėms, kurie genetiškai linkę į didesnį akispūdį, gali padidėti glaukomos rizika, jei jie dažnai vartoja kofeiną. Tokiu atveju glaukomos rizika gali padidėti net tris kartus.

Gausus kavos vartojimas kelia riziką ne tik dėl savo sudėtyje esančio kofeino, bet ir dėl to, kad skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo. Dehidratacija gali turėti netiesioginį neigiamą poveikį akių sveikatai. Patarimas: nepamirškite gerti daug vandens.

Didžiausi akių priešai

Savaime suprantama, kad regą veikia ir daugelis kitų veiksnių, o kofeinas tėra vienas iš galimų rizikos faktorių.

Amžinė geltonosios dėmės degeneracija. Tai yra progresuojanti akių liga, pažeidžianti geltonąją dėmę – akies tinklainės vietą, atsakingą už aštrią regą. Ši liga yra pagrindinė vyresnio amžiaus žmonių regos praradimo priežastis.

Glaukoma. Jei glaukoma negydoma, ji gali ilgalaikį regos praradimą ir aklumą.

Katarakta. Katarakta atsiranda, kai akies lęšiukas drumstėja ir dėl to regėjimas tampa neryškus. Negydoma katarakta gali smarkiai pabloginti regėjimą ir galiausiai sukelti aklumą.

Diabetinė retinopatija. Tai – diabeto komplikacija, kuri pažeidžia tinklainės kraujagysles. Gali sutrikti regėjimas, o sunkiais atvejais žmogus apanka.

Tinklainės atšoka. Taip vadinama būklė, kai tinklainė atsiskiria nuo po ja esančio audinio. Būtina skubi medicinos pagalba, nes tinklainės atšoka gali sukelti greitą regos praradimą.

Paveldimos akių ligos. Tam tikros genetinės ligos, tokios kaip pigmentinis retinitas, Štargardto liga ir Leberio amaurozė, gali sukelti progresuojantį regėjimo silpnėjimą, o kai kuriais atvejais – aklumą.

Akių sužalojimai. Trauminiai akių sužalojimai, pavyzdžiui, stiprus smūgis į akį, gali pažeisti akies struktūras ir sukelti regėjimo praradimą arba aklumą.

Infekcijos ir uždegimai. Negrįžtamų pasekmių regai gali turėti negydomas arba sunkus uveitas. Akį pažeisti gali ir įvairios uždegiminės ligos.

Insultas. Ūmi būklė gali pažeisti už regą atsakinugs smegenų centrus, sukelti vienos ar abiejų akių regėjimo sutrikimus arba aklumą.

Vaistai ir toksinės medžiagos. Tam tikri vaistai, pavyzdžiui, didelės kortikosteroidų dozės, gali sukelti regos sutrikimų. Be to, toksinių medžiagų, pavyzdžiui, metanolio ar tam tikrų cheminių medžiagų, poveikis gali pažeisti regos nervą ir sukelti regos praradimą.

Kaip išvengti žalos akims

Patartina riboti kofeino suvartojimą iki 400 mg per dieną, t. y. 4–5 puodelių kavos. Tačiau nėra tyrimų, kurie patvirtintų, kad ši taisyklė yra būtina norint išvengti regos pokyčių.

Ligų kontrolės ir prevencijos centras rekomenduoja imtis toliau nurodytų veiksmų, kurie padeda palaikyti akių sveikatą ir sumažina aklumo ar akių pažeidimo riziką:

Reguliarūs akių patika. Profilaktiniai apsilankymai pas gydytoją padeda anksti nustatyti akių ligas, o tai palengvina gydymą.

Saugokite akis. Kad išvengtumėte akių sužalojimų, esant bent kokiai traumų rizikai dėvėkite apsauginius akinius.

Žiūrėkite, ką valgote. Mityba, kurioje gausu vaisių, daržovių ir omega-3 riebalų rūgščių, leidžia apsirūpinti akių sveikatai naudingomis maistinėmis medžiagomis.

Apsauga nuo kenksmingų ultravioletinių (UV) spindulių. Saugokite akis nuo žalingų UV spindulių dėvėdami akinius nuo saulės, kurie blokuoja ir UVA, ir UVB spindulius.

Meskite rūkyti. Mokslininkai rūkymą sieja su padidėjusia įvairių akių ligų, įskaitant kataraktos, amžinės geltonosios dėmės degeneracijos, rizika.

Valdykite lėtines ligas. Diabetas gali sukelti diabetinę retinopatiją, jei nėra tinkamai kontroliuojamas. Ligos priežiūra ir gydytojų rekomendacijų laikymąsis padeda žmogui išvengti galimo aklumo.

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.