Gydytojus pribloškė radinys berniuko akyje – to išvysti nesitikėjo

Kiekvienas paliudys – nelabai malonu, kai į akį trenkiasi musė. Sunku įsivaizduoti, ką patyrė 10-metis berniukas, po kurio akys voku įsiveisė būrys lervų.

Akis<br>123rf nuotr.
Akis<br>123rf nuotr.
Akis<br>123rf nuotr.
Akis<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 12, 2023, 6:40 AM

Rytų Turkijos Tatvano mieste gyvenantis berniukas kelias dienas kentė akies skausmą, o liepos 5 d. tėvai nuvežė jį į vietinės ligoninės akių kliniką. Jie dar neįtarė, kad laukia šokiruojantis radinys.

Po kairiuoju akies voku gydytojai rado aštuonias gyvas musių lervas, o kitą dieną – dar tris, vietos žiniasklaidai sakė oftalmologijos specialistas gydytojas Halilas Ibrahimas Atesoglu.

„Tyrimo metu pastebėjome po paciento voku judančias kirmėles, kurias išvalėme atlikę mikroskopinį tyrimą“, – sakė H.I.Atesoglu.

Berniuko gydytojai mano, jog lervos nusėdo, kai prieš dvi dienas į jo akį įskrido suaugusi musė, teigiama ligoninės pranešime.

Laimei, ilgo gydymo neprireikė. Pacientui buvo sulašinta antibiotikų ir 10-metis buvo paleistas namo.

Skamba šiurpiai, bet musės lervos žmogaus akyje nėra toks jau neįprastas radinys. Tam net yra oficialus terminas – oftalmomiozė.

Oftalmomiozė – klinikinė būklė, pasireiškianti, kai įvairių rūšių musių lervos patenka į žmogaus akies obuolį arba ant jo. Paprastai tai įvyksta, kai į akį įskrenda lervas nešiojanti suaugusi musė, nors lervos gali būti perneštos ir per užterštas rankas.

Oftalmomiozė dažniausiai pasireiškia žmonėms, kurie turi kontaktą su ūkiniais gyvuliais arba gyvena netoli upių, kaimo vietovėse. Į akį patekusios lervos prisitvirtina mažyčiais kabliukais, esančiais išilgai jų kūno.

Dažniausiai oftalmomiozę sukelia Oestrus ovis rūšis, dar vadinama avių musėmis. Šios musės savo gyvenimo ciklo metu parazitines lervas deda į avių, ožkų ir laukinių atrajotojų, pavyzdžiui, elnių, šnerves, tačiau jos gali atsitiktinai patekti ir į akiduobę.

2022 m. balandį 53-ejų vyras Prancūzijoje pateko į panašią situaciją, kai jam dirbant sode į akį įskrido musė. Iš nelaimėlio dešiniosios akies buvo pašalinta daugiau nei tuzinas lervų, rašoma žurnale „New England Journal of Medicine“.

Žurnale „BMC Ophthalmology“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad 1918–2017 m. buvo užregistruoti tik 295 panašūs atvejai.

H.I.Atesoglu teigė, kad musių akių užkrėtimas dažniau pasitaiko vasarą, todėl geriausia kreiptis į gydytoją, jei susidūrus su vienu iš šių vabzdžių jaučiate neįprastą akių niežėjimą ar paraudimą.

Parengta pagal „Newsweek“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.