Norite sveikų akių? Pamirškite šiuos įpročius

Aštrus regėjimas – vertinga gamtos dovana. Akys leidžia mums grožėtis pasauliu – nuo pasakiško saulėlydžio prie jūros iki artimo žmogaus šypsenos. Tačiau akimis būtina rūpintis. Kartais patys to nesuprasdami kenkiame savo regėjimui.

Sausų akių sindromas<br>123rf nuotr.
Sausų akių sindromas<br>123rf nuotr.
Sausų akių sindromas<br>123rf nuotr.
Sausų akių sindromas<br>123rf nuotr.
Kontaktiniai lęšiai<br>123rf nuotr.
Kontaktiniai lęšiai<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 23, 2023, 10:27 AM

Pateikiame sąrašą įpročių, kurie gali pakenkti jūsų regėjimui.

1. Prasta mityba

Viskas, kas patenka į burną, o paskui pasiekia skrandį, gali turėti reikšmingos įtakos akims. Amerikos oftalmologijos akademija (AOA) teigia, kad maisto produktai, kuriuose gausu vitaminų C ir E, cinko, liuteino, zeaksantino ir omega-3 riebalų rūgščių, gali sumažinti su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos, kataraktos ir sausų akių sindromo riziką vėlesniame amžiuje.

AOA pataria valgyti maisto produktus, kuriuose gausu išvardintų maisto medžiagų:

Vitaminas C. Pavyzdžiui, apelsinai, greipfrutai, kiviai, braškės, pomidorai, raudonosios ir žaliosios paprikos bei brokoliai.

Vitaminas E. Pavyzdžiui, migdolai, saulėgrąžų sėklos, alyvuogių aliejus ir avokadai.

Cinkas. Pupelės, lęšiai, sėklos, mėsa ir jūros gėrybės, pieno produktai ir kiaušiniai.

Be to, akių sveikatai gali padėti maisto produktai, kuriuose gausu liuteino ir zeaksantino – dviejų maistinių medžiagų, natūraliai randamų akies tinklainėje. Šių elementų turi žalialapės daržovės bei spalvoti vaisiai ir daržovės, pavyzdžiui, avietės, papajos, persikai ir mangai.

2. Akių trynimas

Kai akys niežti ar alergizuojasi, neretam norisi jas patrinti. Kartais žmonės tai daro ir nesant jokio dirgiklio, tiesiog iš įpročio.

Tačiau įprotis trinti akis gali būti žalingesnis nei manote. Ant pirštų prilipusios bakterijos taip gali patekti į akį ir sukelti infekciją. Dažnas ar stiprus akių trynimas taip pat gali pažeisti rageną – akies rainelę dengiantį audinį.

Manoma, kad akių trynimas labiausiai prisideda prie regėjimą žalojančios būklės, vadinamos keratokonusu, atsiradimo. Esant šiai būklei ragena plonėja ir išsiplečia.

Jei akys sausos ar niežti, naudokite akių lašus. Kai jaučiate, kad į akis pateko svetimkūnis, pabandykite jas praplauti.

3. Nepertraukiamas telefono naudojimas

Nepavyksta atitraukti žvilgsnio nuo išmaniojo telefono? Tai gali pakenkti akims.

Per daug laiko žiūrint į išmanųjį telefoną ir nedarant pertraukų gali atsirasti akių sausumas ir neryškus matymas. Kai kurie tyrimai rodo, kad per ilgas laikas praleidžiamas prie ekranų, gali sukelti su amžiumi susijusią geltonosios dėmės degeneraciją.

Duokite akims pertrauką. AOA rekomenduoja:

„Vadovaukitės „20–20–20“ taisykle: kas 20 minučių atitraukite akis nuo ekrano ir bent 20 sekundžių žiūrėkite į objektą, esantį bent 20 pėdų (maždaug 6 metrų) atstumu.“

4. Miegas su kontaktiniais lęšiais

Kartais po ilgos ir varginančios dienos tingisi išsiimti kontaktinius lęšius. Tačiau tai gali turėti kenksmingų pasekmių.

Jei kontaktinį lęšį paliksite akyje, jis neleis ragenai kvėpuoti. Kuomet akys ir kontaktiniai lęšiai išsausėja, gali būti, kad pabudę, kai bandysite išsiimti lęšius, pažeisite akis. Miegas su kontaktiniais lęšiais taip pat yra dažna akių infekcijų priežastis.

5. Neatsargiai naudojamas makiažas

Suprantama, kad norisi paryškinti akis, bet makiažas, tepamas ant akių vokų pakraščių, t. y. ten, kur auga blakstienos, gali užblokuoti riebalų liaukas, todėl akys gali išsausėti ir sudirgti. Naudojant makiažą ties vokų linija, t. y. ten, kur vokas susilieja su akimi, į akis gali patekti kenksmingų bakterijų, kurios gali sukelti infekciją.

Taip pat svarbu prieš miegą nuvalyti nuo veido makiažą.

6. Nedėvimi akiniai nuo saulės

Ultravioletiniai saulės (UV) spinduliai gali pakenkti akims.

Žinoma, lietuviška žiema šykšti saulės, bet giedresnių dienų pasitaiko, o šis akių priežiūros aspektas ypač svarbus vasarą.

UVA spinduliai gali pažeisti geltonąją dėmę akies gale ir sutrikdyti gebėjimą aiškiai matyti detales. UVB spinduliai gali pažeisti priekinę akies dalį, kurioje yra ragena ir lęšiukas.

Dėl saulės spindulių žalos gali atsirasti katarakta ir geltonosios dėmės degeneracija. Akiniai nuo saulės gali apsaugoti jūsų akis.

Parengta pagal „Money Talks news“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.