Įdomesnių sąskambių ieškantys kauniečiai vaikus vadina dvigubais vardais: deriniai stebina

Dalis tėvų susilaukę vaiko nori jam suteikti kuo išskirtinesnį vardą, kuris itin retai pasikartoja. Lrytas.lt tęsia originalių vardų apžvalgą Lietuvoje ir šįkart domisi, kaip netradicinių sprendimų norintys tėvai Kaune pavadina atžalas.

Kaune retų vardų ieškantys tėvai vaikus vadina dviem vardais.<br>123rf nuotr.
Kaune retų vardų ieškantys tėvai vaikus vadina dviem vardais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2023, 4:22 PM

Anksčiau apžvelgtose Ukmergės, Telšių ir Mažeikių savivaldybėse pastebimas šiais metais didesniu naujagimių skaičius nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Kauno mieste gimstamumas atvirkščiai – sumažėjęs beveik 10 proc. 2022 metais per pirmą ketvirtį įregistruoti 336 gimimai, o per pirmus šių metų mėnesius gimimų skaičius nukrito iki 307.

Kauno miesto civilinės metrikacijos poskyris dalijasi įdomesniais ir rečiau registruojamais vardais.

Praėjusiais metais tėvai mergaitėms suteikė Solėjos, Atilijos, Ivės, Lulu, Elani, Darsijos vardus. Išskirtinis dvigubas vardas – Kosmėja Demetra.

Tarp retai pasitaikančių vardų berniukams, 2022 metais pasitaikė Meitas, Deilonas, Satja, Aringas, Mertas, Turitas, Kovas, Ezra, Jutaras.

Šių metų išskirtinių vardų sąrašas trumpesnis – dukroms suteikė Vėjūnės, Dakotos ir Odės Umės vardus. Sūnus pavadino Neidonu, Monu, Kajumi Atlu.

Išskirtinumas Kauno mieste – dažniau nei kitur pasitaikantys dvigubi vardai.

Nors vardas Kosmėja, atrodo susijęs vien tik su kosmosu, iš tiesų, tai taip pat yra astrinių augalų gentis, kuri auga tropinėje Amerikoje. Taip pat tai kildinama ir iš žodžio „kosmos“, kas graikiškai reiškia visata. Demetra – tai senovės graikų žemės deivė. Atlas – geriau mums žinomas Atlančio vardu, graikų mitologijoje titanas, nubaustas Dzeuso turėjo laikyti dangų ant pečių. Kajus – dažnai pasitaikantis berniukiškas vardas, vienu metu net įkopęs į populiariausių dešimtuką.

Galima pastebėti ir kitą tendenciją, kad lietuviai tėvai vis dažniau sulietuvina populiarius angliškus vardus. Darsija – angliškai Darsey, Deilonas – angliškai Daylon, Ivė – angliškai Eve.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.