Išradimas pakeisiantis būsimų mamų patirtį: nėštumo testas iš seilių

Nėštumo testai, kuriems atlikti reikia šlapimo, naudojami nuo 1970-ųjų, bet per tą laiką niekas nelabai ir pasikeitė. Tiesa, labai dažnai pirmąkart besilaukianti moteris nustemba, kaip sudėtinga juos atlikti. Biotechnologijų įmonė iš Izraelio „Salignostics“ išsprendė šį iššūkį rinkai pasiūlydami nėštumo testą, kuriam atlikti užtenka tiesiog būsimos mamos seilių.

Pirmasis nėštumo testas iš seilių.<br>„Salignostics“ nuotr.
Pirmasis nėštumo testas iš seilių.<br>„Salignostics“ nuotr.
 Pirmasis nėštumo testas iš seilių.<br> „Salignostics“ nuotr.
 Pirmasis nėštumo testas iš seilių.<br> „Salignostics“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 7, 2024, 11:11 AM

Tradicinių nėštumo testų, kuriems reikia šlapimo, per metus parduodama per 840 milijonų vienetų. Vien Jungtinėje karalystėje jų nuperkama 12,5 milijono. Gaila, bet Lietuvoje tokios statistikos niekas neveda.

Šiemet tarp žurnalo „Time“ geriausių praėjusių metų išradimų paminėtas nėštumo testas yra pirmasis pasaulyje, kuriam nereikės šlapimo. „Salistick“ pavadintas testas aptinka beta žmogaus chorioninio gonadotropino (β-hCG ) hormoną, kuris pirmasis fiksuoja organizme pastojimą. Testas atsakymą vidutiniškai pateikia per 10 minučių ir yra 95 proc. tikslumo. Teigiama, kad jį galima atlikti jau pirmą dieną po to, kai nepasirodė menstruacijos arba dvi dienos po to, kai buvo jų laukiama.

„Seilėse yra didžiulis duomenų kiekis“, – sako Guy Kriefas, „Salignostics“ įkūrėjas, generalinio direktoriaus pavaduotojas ir vyriausiasis verslo plėtros vadovas.

Nors nėštumas naudojant šlapimą nustatomas daugiau 3200 metų, pasirodo, seilėse yra daugiau nei 5000 skirtingų baltymų. Su krauju, seilės laikomos antruoju pagal svarbą organizmo skysčiu diagnozei.

Nors testas dar laukia JAV maisto ir vaistų kontrolės tarnybos patvirtinimo (FDA), „Salistick“ pirmuosius pirkėjus pasiekė dar praėjusių vasarą – per pirmuosius du mėnesius išparduota 20 tūkst. vienetų.

Pranešama, kad jis nuo rugpjūčio pardavinėjamas ir populiariame Jungtinėje Karalystėje prekybos centre „Tesco“, jį jau galima užsisakyti internetu platformoje „Amazon“. Jo kaina apie 12–13 eurų. Tiesa, Lietuvoje testo dar oficialiai niekas nepardavinėja..

Siekiant užtikrinti testo tikslumą, moteris prieš jį atlikdama 30 minučių turėtų nevalgyti ir negerti. Tai padeda išvengti bet kokių papildomų galimų trukdžių. Burnoje moteris turi sukaupti seilių, kad sudrėkintų testo rinkinyje esantį pagaliuką. Įdėjus testą į burną jį reikėtų palaikyti 90 sekundžių, kad tamponas sugertų kuo daugiau seilių. Šis tuomet įdedamas į kitą testo dalį, kuri atlieka analizę. Tuomet belieka palaukti atsakymo 5–15 minučių. Tradiciškai – du brūkšneliai rodo teigiamą atsakymą, o vienas neigiamą.

Tikimasi, kad šis testas moterims labiau patiks, nes reikės mažiau pastangų jį atlikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.