Kauno rajone – nauji lankytini objektai ir gegužę duris atversiantis renovuotas muziejus

Pavasarį rekomenduojame pramogų ieškoti ne miestuose, bet aplink juos. Kauno rajonas gali pasigirti daugybe lankytinų objektų gausa, kurie nustebins tiek mažuosius, tiek ir suaugusius.

Kačerginės kraštovaizdžio pažinimo takas.<br>R. Šukausko „Nesedėk namuose“ nuotr.
Kačerginės kraštovaizdžio pažinimo takas.<br>R. Šukausko „Nesedėk namuose“ nuotr.
Kauno rajono muziejus.<br>Kauno rajono TIC nuotr.
Kauno rajono muziejus.<br>Kauno rajono TIC nuotr.
Kauno marių regioninio parko lankytojų centras<br> Kauno rajono TIC nuotr.
Kauno marių regioninio parko lankytojų centras<br> Kauno rajono TIC nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-04-01 09:00, atnaujinta 2024-04-08 09:11

Kauno marių regioninio parko lankytojų centras

Pažintį su Kauno marių regioniu parku (nuo šiol jų naujas pavadinimas  „Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcija) rekomenduojame pradėti nuo lankytojų centro Vaišvydavoje. Iš karto atvykus akį patraukia spalvingas piešinys ant pastato.

Kauno marių regioninio parko Lankytojų centro ekspozicijoje pristatomos unikalios parko vertybės ir lankymo galimybės. Pagrindinis lankytojų centro ekspozicijos akcentas – maketas, ant kurio projektuojamas vaizdas, tarsi laiko mašina, nukelia į tolimą praeitį: išvysite kaip traukėsi paskutinis ledynas, kaip formavosi Nemunas ir jo slėnis, kaip galiausiai jis virto Kauno mariomis. Čia vedamos edukacijos, vyksta stovyklos, veikia „Gamtos mokykla“.

Šalia lankytojų centro yra pavėsinė ir įvairūs edukaciniai įrenginiai (informaciniai stendai, basų kojų ratas, „lizdas“, „vabalų viešbutis“, „paukščių restoranas“), kurie padės tęsti pažintį su gamta.

Netoliese įsikūręs dendrologinis lobynas – Dubravos arboretumas, išskirtinis savo turtinga sukauptų augalų ir medžių kolekcija bei pripažintu gamtos paveldo objekto statusu.

Nemuno slėnio ekspozicija

Naujas lankytinas objektas! 1959 m. pastačius Kauno hidroelektrinę ir užtvenkus Nemuną, jo slėnis virto 6350 ha dydžio mariomis. Ekspozicija pristato 19 užlietų kaimų istoriją. Čia galima simboliškai pasivaikščioti senąja Nemuno vaga, aplankyti užlietus kaimus įprasminančius stilizuotus namelius, susipažinti su senosiomis vietos tradicijomis, Kauno marių gamta. Lauko ekspozicija įrengta remiantis senųjų gyventojų prisiminimais.

Ekspoziciją rasite Leonavo kaime prie pat Kauno marių, netoli Duobakalnio stovyklavietės.

Kadagių slėnio pažintinis takas

Kadagių slėnis – 5 ha ploto unikalus Lietuvoje kadagynas, pripažintas valstybinės reikšmės gamtos paminklu. Natūraliai vešintys kadagiai Lietuvoje aptinkami retai. Kadagių slėnio viršutinėje dalyje įrengtas 1,3 km ilgio pažintinis pėsčiųjų takas. Nuo jo atsiveria išplatėjusio Nemuno, Dabintos salos panorama ir kerinčios atodangos. Kai kurių čia augančių beveik šimtamečių kadagių aukštis siekia net 12,5 m.

Kačerginės kraštovaizdžio pažinimo takas

Dar vienas nauja lankytina vieta Kauno rajone – pažintinis takas su žiedo formos regykla įrengtas šalia dviračių tako Kačerginė–Zapyškis. Nuo jo atsiveria Nemuno ir kitame krante esančio slėnio šlaito panorama. Žygiuodami šiuo taku prieisite 10 stotelių, kuriose susipažinsite su vietovei būdingais augalais, pasiklausysite paukščių balsų, pasigėrėsite Nemuno ir Netonių kalvos vaizdais, sužinosite Nemuno ir Neries meilės istoriją, apžiūrėsite inkilus sparnuočiams ir vabzdžių viešbutį arba tiesiog galėsite pamedituoti gryname ore.

Kamšos botaninio – zoologinio draustinio pažintinis takas

Pažintinis takas, einantis per Kamšos botaninį – zoologinį draustinį tęsiasi apie 1,5 km. Informaciją apie vietos augaliją ir gyvūniją pateikia informatyvūs stendai. Ratu einantį maršrutą galima užbaigti nusileidus laiptais. Varytis dviratį galima specialiu grioveliu, tad be didelių sunkumų įmanoma pasiekti dviračių taką, jungiantį Kauno miestą ir rajoną.

Kulautuvos sveikatingumo takas

Kulautuvos pėsčiųjų taku galima žingsniuoti arba minti kalnų dviratį viena iš šešių skirtingų trasų. Žalioji – populiariausia ir patraukliausia šeimoms su vaikais. Jos ilgis – 2,6 km, joje praeisite penkias atokvėpio ir vaikų žaidimų aikšteles. Kitos trasos: oranžinė – 3,4 km, šviesiai žalia – 4 km, baltoji – 5,2 km, raudonoji – 5,9 km ir mėlynoji – 6 km, pati ilgiausia ir sudėtingiausia. Visi takai žiediniai – kur kelionę pradėsite, ten ir baigsite. Maršrutas kalvotas, vingiuoja smėlėtais pušynais, matosi Nemuno lankos. Žingsniuodami šiais takais galite aplankyti Švč. Mergelės Marijos Apsireiškimo vietą bei Dievų ir Deivių slėnį.

Kauno rajono muziejus 

Raudondvario dvaro pilies bokšte išvysite modernaus meno kūrinį stiklo kambarį. Modernus meno kūrinys – instaliacija, pagaminta iš lakštinio įvairių storių nešlifuoto stiklo, sluoksniuojant atitinkamos formos ir dydžio plokšteles. Kompoziciją sudaro fotelis, toršeras, indais ir valgiais padengtas valgomasis stalas, kėdės su atlošais ir žaislas.

Muziejuje veikia ekspozicija Juozui Naujaliui atminti, galite pamatyti dvarą valdžiusių grafų Tiškevičių nuotraukų ir autentiškų asmeninių daiktų.

Šiais metais pristatoma ir nauja edukacinė programa - bendradarbiaudamas su „Šeimos kelionės“ nuo 2023-ųjų rudens muziejus vykdo unikalią programą Raudondvario dvare: ekskursija su vežimėliais ir edukacija kūdikiams iki 1 metų.

Ekskursijos Raudondvario dvaro parke metu pristatoma ne tik dvaro architektūra ir istorija -  dalyviai sužino kaip žaidė ir ko buvo mokomos Tiškevičių atžalos. Kūdikiams skirtos edukacijos metu, klausant klasikinės muzikos bei Juozo Naujalio kūrinių, mažyliai kviečiami patyrinėti dvaro parko gamtinę medžiagą. Mažieji lankytojai ir tėvai mėgaujasi išskirtine pilies akustika ir taktilinių pojūčių įgalinimu, liečiant įvairias tekstūras: čežinant džiovintus ir liečiant šviežius parko medžių lapus, skirtingų temperatūrų akmenėlius ar tyrinėjant virvelių raizgalynes. Netgi tenka gelbėti lede įkalintus kankorėžius!

Gamtininko Tado Ivanausko Obelynės sodyba-memorialinis muziejus

Pavasario naujiena – muziejus atvers duris po renovacijos š. m. gegužės mėnesį, o Obelynės parkas atviras visus metus, čia veikia skulptoriaus Leono Striogos darbų ekspozicija, galima apžiūrėti 4 ha paveldo sodą. Prof. Tado Ivanausko dėka Obelynėje sukaupta viena turtingiausių šalies dendrologinių kolekcijų – apie 250–300 rūšių įvairių formų medžių ir krūmų. Pavasarį sodas užburia kerinčiais obelų žiedais, o rudenėjant Obelynės sodyboje lankytojai gali paragauti retų rūšių obuolių.

Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejus

Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejus įkurtas 1990 m. buvusioje klebonijoje. Tai seniausias išlikęs pastatas Vilkijoje. Manoma, kad šiam namui yra virš 300 metų. Jo sienos regėjo mums gerai žinomus lietuvių kūrėjus, tačiau ryškiausią pėdsaką čia paliko garsiausias lietuvių tautosakininkas ir etnografas Antanas Juška. Jo sukaupti lietuvių liaudies dvasiniai turtai ir šiandien stebina savo gausa. A. Juškos amžininkai mini daugiau nei 70 000 senųjų lietuviškų žodžių žodyną, 7 000 dainų dainyną, apie 2 000 melodijų rinkinį, Vydūno ranka rašytus laiškus, B. Buračo autografais paženklintas knygas, dešimtis raštais mirgančių audinių, skrynių, šimtus senosios buities rakandų. Kasmet čia vyksta tradicinės brolių Juškų dainų ir kalendorinės šventės, rengiamos parodos, susitikimai su įdomiais žmonėmis.

Muziejuje galima ne tik pasigrožėti šiaudiniais sodais, bet ir išmokti juos gaminti. Ši edukacinė veikla skirta ir vaikams, ir suaugusiesiems. Teorinėje dalyje pasakojama apie „sodus“ iš šiaudų, jų simboliką ir paskirtį. Praktinėje dalyje vaikai ir sua ugę mokomi rišti ir kurti sodus ar jų dalis. Kiekvienas edukacijos dalyvis pasigamina po mažą šiaudinį sodo elementą.

Tradicinių amatų centras

XIX-XX a. technikos paveldo ir etninės kultūros ekspozicija Tradicinių amatų centre įkurta po atviru dangumi. Eksponuojami iš įvairių Lietuvos vietų Juozapo Liekio surinkti Lietuvoje ir užsienio šalyse pagaminti varikliai, žemės ūkio technika, automobiliai, motociklai, brikos, Lietuvos kaime naudoti meistrų darbo įrankiai, namų apyvokos daiktai. Galima išvysti ir gana retų mechanizmų. Didžioji dalis technikos yra suremontuota, restauruota ir veikianti. Šiuo metu ekspozicija pasipildė Kauno regiono amatininkų darbo įrankiais ir jų pagamintais reikmenimis, audimo staklėmis bei linininkystėje naudotais linų apdorojimo įrankiais. Taip pat galima susipažinti su krašto etniniu paveldu ir atnaujinta senovinės technikos lauko ekspozicija.

Šiuolaikinės technologijos savarankiškiems keliautojams

Kauno rajono turizmo informacijos centras siūlo pasinaudoti mobiliomis programėlėmis, kuriuose visą informaciją apie lankytinus objektus ras mėgstantys keliauti savarankiškai.  Kačerginėje, Kulautuvoje, Vilkijoje ir Zapyškyje jūsų laukia 30 QR kodais pažymėtų lankytinų vietų apie kurias sužinosite klausydamiesi audiogido.

Interneto svetainė www.nemunokelias.lt rasite virtualaus audiogido aplikacija su navigacija, kuri padės savarankiškai keliauti ir iš naujo atrasti Kauną, Kauno rajoną, Jurbarką ir Šakius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.