Išradingi tėvai nesnaudžia: Alytuje krykštauja Sudivojus ir Amėjus

Kūdikių vardai kasmet kelia daugybę diskusijų – vieni renkasi visiems gerai žinomus, populiarius vardus, o kiti atvirkščiai – dairosi kuo įdomesnių sprendimų. Alytuje ir vienu, ir kitu klausimu šiemet netrūko staigmenų.

Šiemet per pirmąjį pusmetį gimė 58 kūdikiais arba 35 proc. daugiau negu praėjusiais metais per tą patį laikotarpį.<br>123rf nuotr.
Šiemet per pirmąjį pusmetį gimė 58 kūdikiais arba 35 proc. daugiau negu praėjusiais metais per tą patį laikotarpį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 6, 2022, 11:45 AM

Kylanti demografija

Pagal Alytaus miesto savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriaus duomenis, praėjusiais metais Alytuje užregistruoti 409 mažyliai, iš jų 327 gimė Lietuvoje, 82 – užsienyje. Iš jų per pirmą 2021 metų pusmetį gimė 164 vaikai.

Šiemet per tą patį laikotarpį jau galima pasidžiaugti daug didesniais skaičiais – per pirmą 2022 metų pusmetį gimė 222 kūdikiai, iš jų 174 gimė Lietuvoje ir 48 – užsienyje. Tai 58 kūdikiais arba 35 proc. daugiau negu praėjusiais metais.

Populiariausių vardų dešimtukai

Po pirmojo pusmečio galima pamatyti ir vaikų vardų tendencijas. Alytaus mieste šiemet populiariausi berniukams suteikti vardai:

1. Domas

2. Markas

3. Herkus

4. Lukas

5. Augustas

6. Emilis

7. Jonas

8. Tajus

9. Arnas

10. Benas

Mergaičių vardų dešimtukas:

1. Kamilė

2. Gabija

3. Gustė

4. Liepa

5. Luka

6. Austėja

7. Danielė

8. Amelija

9. Barbora

10. Elena

Pavadino didiko vardu

Žinoma, yra tėvų, ieškančių kuo įdomesnių vardų savo vaikams. Išradingi Alytaus miesto tėveliai šiais metais Lietuvoje gimusiems vaikams rinko ne tik ypatingą reikšmę turinčius, bet ir retus vardus.

Skandinavišką kultūrą mėgstantys tėvai dukrą pavadino Frėja, kiti – labai retai pasitaikančiu Lietuvoje, afrikiečių kalboje reiškiančiu „tylos dovaną“, Diara. Retesnių mergaičių vardų sąrašą papildo ir Milisa bei Jovilė.

Įsimintiną vardą turės mažasis alytiškis Sudivojus, kurio vardo reikšmė nepateikiama šaltiniuose, bet taip vadinosi XV amžiuje gyvenęs Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės didikas Sudivojus Valimantaitis. Tiesa, sąsajų su Alytumi šis didikas, rodos, neturėjo.

Kiti retesni berniukų vardai Alytuje – Amėjus, kildinamas iš sanskrito kalbos ir reiškia „beribį“, Juris – latviško Georgo variantas ir Karlas – kita Karolio vardo versija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.