Retų vardų ieškantiems būsimiems tėvas fantazijos netrūksta: vienus išverčia, kitus – sugalvoja

Kiekvienas vaikas yra ypatingas ir unikalus, o tai pabrėždami kai kurie tėvai nori jam suteikti ir išskirtinį vardą. Lrytas.lt tęsia originalių vardų apžvalgą ir šįkart dalijasi Tauragės ir Marijampolės rajonuose registruotų mažylių vardais.

Kiekvienas vaikas yra ypatingas ir unikalus, o tai pabrėždami kai kurie tėvai nori jam suteikti ir išskirtinį vardą.<br>„Unsplash“ nuotr.
Kiekvienas vaikas yra ypatingas ir unikalus, o tai pabrėždami kai kurie tėvai nori jam suteikti ir išskirtinį vardą.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2023, 12:50 PM, atnaujinta May 27, 2023, 12:51 PM

Grėja ir Audrys

Tauragės rajone per pirmus tris mėnesius įregistruoti tiek Lietuvoje, tiek užsienyje gimę 83 kūdikiai. Tai džiuginantys skaičiai, nes nuo praėjusių metų galima pamatyti tendenciją gimstamumo augimui – per tą patį laikotarpį 2022 metais registruotas 71 mažylis.

Tauragiškiai tėvai džiugina ne tik keldami Lietuvos demografijos rodiklius, bet ir nestokojantys fantazijos originaliai pavadinti atžalas.

2023 metais Tauragės kraštas pasipildė tokiais mergaičių vardais: Amėja, Medėja, Jomilė, Esteila, Dijora ir Mila.

Berniukams suteikti Henrio, Arijaus, Evino, Tauro, Meinardo ir Matėjaus vardus.

Praėjusiais metais tarp retų įregistruotų vaikų vardų paminėti galima tokius vardus, kaip Grėja, Nikolė, Abigailė, Matėja, Eiva, Vytė, Teodoras, Kevinas, Audrys, Kostas, Tumas ir Natanielis.

Galima pastebėti, kad tėvai suteikia ne tik sulietuvintus užsienietiškus, bet renkasi ir lietuviškus vardus. Pavyzdžiui, mergaitės vardas Vytė yra kildinamas iš lietuviško vyčio.

Uoknė ir Eida

Marijampolės rajone gimstamumo kreivė šiek tiek šiais metais nukrito – 2022 metais per pirmus tris mėnesius civilinės metrikacijos skyriuje buvo registruoti 122 naujagimiai, o šiais – 8 mažiau, 114 mažylių, gimusių tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Suvalkijos sostinės tėvai taip pat nestokoja fantanzijos. Praėjusiais metais dukroms buvo suteikti Uoknės, Neolės, Kiaros, Klajos, Deinos, Dijoros, Amėjos ir Kiros vardai.

Sūnus pavadino: Atėjus, Girius, Džeikobas, Neitas, Aretas, Evanas, Ameidas, Taironas, Dovis, Emetas.

2023 metais kol kas originalių vardų mažiau – Marijampolės rajone krykštauja mažosios Karilė, Eida, Aurėja, Medeina, Ainė, Sabrina. Berniukams suteikti Neito, Henrio, Dilano, Radvilo, Vilo, Hario, Kevino ir Timo vardai.

Be daugybės lietuviškai užrašytų angliškų vardų, kaip Henris, Vilas, Kevinas, Džeikobas, netrūksta ir tikrai retų vardų. Pasak portalo „Tėvų darželis“, vienintelė Uoknė buvo registruota 2015 metais, o dabar Marijampolės rajone dar viena. Neįprastas ausiai ir vardas Eida, kuriuo pavadinama vos vienas kūdikis kas keletą metų. Lietuviškas vardas yra Radvilas. Daugeliui gali atrodyti, kad jis kilęs iš didikų Radvilų, tačiau iš tikrųjų manoma, jog tai sudurtinis vardas iš žodžių rado ir viltis, norėti, siekti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.