Lietuvės kūriniai populiarėja visame pasaulyje: sutikti žmogų su tokiu pačiu aksesuaru – prilygtų stebuklui

„Ruty design“ įkūrėjos ieškojimų ir eksperimentų metu gimę „žiogai“ – unikalūs, išskirtiniai aksesuarai, primenantys peteliškės ir kaklaraiščio duetą, tik išsiskiriantys daugybe privalumų. Nors dažnai girdime posakį, kad „dviračio neišrasi“, tačiau Europos dizaino registracija patvirtina, kad Rūtos Piekurienės sukurta unisex (iš anglų k. – tinkanti ir vyrams, ir moterims) stiliaus detalė yra verta dizaino apsaugos ir pažymi, kad tai – iki tol nematytas garderobo akcentas. Šiandien kalbamės su autore apie sparčiai augantį pasaulinį susidomėjimą jos kūryba bei apie progas, kuriomis žiogai tampa nepakeičiamais aksesuarais.

Rūtos kūryba nediskriminuoja nei amžiaus, nei lyties.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Rūtos kūryba nediskriminuoja nei amžiaus, nei lyties.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Rūtos kūryba nediskriminuoja nei amžiaus, nei lyties.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Rūtos kūryba nediskriminuoja nei amžiaus, nei lyties.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Rūtos kūryba nediskriminuoja nei amžiaus, nei lyties.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Rūtos kūryba nediskriminuoja nei amžiaus, nei lyties.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Rūtos kūryba nediskriminuoja nei amžiaus, nei lyties.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Rūtos kūryba nediskriminuoja nei amžiaus, nei lyties.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Rūtos kūryba nediskriminuoja nei amžiaus, nei lyties.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Rūtos kūryba nediskriminuoja nei amžiaus, nei lyties.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lietuvos kūrėjai

2024-04-04 14:41, atnaujinta 2024-04-11 16:11

Aksesuaras, išlaikęs vyriškumo egzaminą

Pradėdami pokalbį trumpam nuklystame į išskirtinio aksesuaro gimimo ištakas ir kūrybinių ieškojimų tikslus. Paklausta, su kokiomis mintimis Rūta leidosi į šią kelionę, autorė prisimena žiogų gimimo momentą:

„Proceso pradžioje, prieš 8 metus turėjau sau išsikėlusi užduotį: sukurti vyrišką papuošalą, kurio nebijotų net vertinantys minimalistinį stilių. Konstravimo etape suradusi širdį džiuginantį rezultatą, teiravausi savo aplinkos vyrų, ar neperžengiu ribos, kai aksesuaras vizualiai tampa toks puošnus, kad norisi priskirti jį ir moteriškai auditorijai. Bet „vyriškumo“ egzaminą žiogas išlaikė – šiandien juo puošiasi tūkstančiai vyrų visame pasaulyje!“

Į klausimą, ar kurdama žiogus autorė numanė progas, kuriomis šie galėtų būti dėvimi, Rūta atsako:

„Kūryba yra beribė, dažnai nekontroliuojama, spalvota, tad noriu, kad ir klientai jaustųsi laisvi užsisegti žiogą bet kada, kada jiems tik norisi. Juk jeigu žmogus nori atkreipti į save dėmesį, jaustis pasipuošęs – tai padaręs, jis tikrai jausis ypatingesnis, laimingesnis, tad kūrybinis tikslas bus pateisintas 100 proc.“

Pagrindiniai „žiogų“ gerbėjai Lietuvoje

„Mane ypatingai džiugina tendencija, kad šį lietuvišką aksesuarą, kuriantį žvilgsnį prikaustantį kaklaraiščio–peteliškės efektą, randa vis daugiau žmonių. Nors didžioji dalis žiogų iškeliauja svetur, Lietuvoje – tai vestuvinis arba proginis vyriškas aksesuaras. Jaunikis, o taip pat jaunųjų tėvai, pabroliai ar liudininkai vis dažniau ieško „kažko nepaprasto“.

Mano nuomone, kaklaraiščiais ir peteliškėmis tesipuošia svečiai, o jaunikis turi spinduliuoti išskirtinumu, leisti sau daugiau nei visomis kitomis progomis ir tam puikiai tinka žiogai, kurie gali įgyti pačius įvairiausius spalvinius bei tekstūrinius sprendimus,“ – savo mintimis dalinasi kūrėja R.Piekurienė.

Vestuvėms modernėjant, dažnai atsisakoma klasikinių stiliaus detalių, pasirenkami sportinio stiliaus batai ir nedėvimas joks aksesuaras. „Ruty Design“ autorė sako:

„Kiekvienas pasirenka pagal save, bet neslėpsiu, kad žiogas tampa jaunojo įvaizdžio „karūna“ bet kokio stiliaus vestuvėse. Tai pabrėžia ir pasakoja visi mano klientai.

Vyrams labai imponuoja, kad su žiogu atrodo ne tik išskirtinai, bet ir jaučiasi patogiai. Šis aksesuaras visiškai neveržia kaklo, o laisvės pojūtis ir komfortas, renkantis aprangos detales, vyrams yra bene svarbiausias. Tad žiogas tiks prie visų stilistinių sprendimų ir leis ypatingomis progomis jaustis savimi, laisvai kvėpuoti ir džiaugtis įvaizdžio detale, kuri taps prisiminimų dalimi.“

Kūrėjos paklausus, ar galima žiogus tituluoti vestuviniu aksesuaru, ši atsako, kad tai – tik dalis švenčių, kuomet drąsūs vyrai pasirenka šį kaklaraiščio ar peteliškės „pusbrolį“. Kitos šventės, kai žiogai puošia savo vertę žinančius vyrus ar net vaikus – tai krikštynos, jubiliejai, išleistuvės, diplomų įteikimai. Krikštynoms neretai užsakomi du žiogai: mažas sūneliui ir didesnis tėčiui.

„Kai žiogais puošiasi jaunuoliai savo išleistuvėse – aš jaučiu begalinį pasididžiavimą, kad auga tokia žavi, pasitikėjimo kupina karta, kurie mėgsta pabrėžti, išreikšti save.

Kalbant apie krikštynas ar kitas progas, kuriose pasirenkami tėčio–sūnaus deriniai, man ramu, kad mažyliui tai bus patogus ir saugus aksesuaras, kuris ištirpdys visų mamų, močiučių ir tetų širdis,“ – savo mintimis dalinasi Rūta.

Nuo šimtus dizainų skaičiuojančio pasirinkimo iki individualių užsakymų

„Ruty design“ žiogai yra riboto leidimo, tad sutikti kitą žmogų su tokiu pačiu aksesuaru – prilygtų stebuklui. Vis tik, anot Rūtos, dažniausios užklausos prasideda nuo klausimo, ar galima užsakyti individualiai sukurtą žiogą. Lietuvių kūryba tuo ir žavi, kad dėmesio santykyje su kūrėju visada yra su kaupu, tad į šį klausimą klientas visada gaus tą patį atsakymą – šis bus teigiamas.

Kūrėja sako, kad daugeliu atvejų pirkėjas labai nustemba, kad tas išskirtinis žiogas – jau sukurtas.

Tiesa, pasitaiko įvairių situacijų, kai reikia retesnės spalvos, dažniausiai derinamos prie damos suknelės ar šventės temos. Pavyzdžiui, pelenų rožės ar ryškaus smaragdo – tada tenka ir slapčiausias audinių skryneles prakratyti, ir ne vieną parduotuvę apvažiuoti, kad klientas liktų laimingas dėl savo pasirinkimo.

Žiogų pasaulyje yra vietos ir moterims

Peržvelgus Rūtos kuriamų aksesuarų asortimentą, akis užkliūva už linijos moterims ir žavaus, lietuvio ausiai itin malonaus pavadinimo „Žiogaitė“. Autorė šypsodamasi linksi galvą, kad jos kūryba nediskriminuoja nei amžiaus, nei lyties. Anaiptol – moterys žiogų istorijoje vaidina ypatingą vaidmenį!

„Pradėjusios nuo patarėjų vaidmens, kai vyrui reikia išrinkti papuošalą, jos tapo mano didžiosiomis inspiratorėmis, įkvėpėjomis ir kūrybiniu varikliu, skatinančiu ieškoti vis įmantresnių variantų. Todėl moteriškų žiogaičių kolekcija vis plečiasi ir aš galiu drąsiai įsibėgėti su savo fantazijomis.

Kurdama moterims nepergyvenu, kad bus per puošnu. Jos daug laisvesnės savo stiliaus ekperimentuose“ – moteriškos aksesuarų kolekcijos plėtra džiaugiasi Lietuvos kūrėja.

Turi atsaką ir šeimų poreikiams

Vos tik vyrai drąsiai įsileido žiogus į savo šventes ir garderobą, pasipylė papildomi užklausimai, ar aksesuarų kūrėja nesiūlo žiogų vaikams. Nors šio aksesuaro kaklo apimtis yra reguliuojama, o sulaukus 7–8 metų, galima rinktis universalų modelį, susidomėjimui augant, kūrybos namai nusprendė sukurti ir atskirą vaikiškų aksesuarų liniją mažiesiems.

Didžiausias įvertinimas Rūtai – klientų lojalumas ir galimybė auginti savo veiklą.

„Mugėse, gyvai bendraujant su žmonėmis, nuolat jautėme, jog artėjant mokslo metų pradžiai ar valstybinėms šventėms, ieškantys uniforminio, proginio ar tautinio aksesuaro su trispalve, domisi mūsų žiogeliais vaikams. Atliepdami į pasikartojančius prašymus, sukūrėme šiek tiek paprastesnę konstrukciją, parinkome tvirtesnius audinius, linksmus ornamentus bei dekorą. Ši sprendimų visuma buvo itin palankiai sutikta mažųjų tarpe“ – džiaugiasi R.Piekurienė.

Po pirmojo vaikiško dizaino aksesuarų sezono, anot moters, daugėja atvejų, kai sulaukiama prašymo mokyklinius kaklaraiščius persiūti į žiogus. Pasirodo, tėveliai ir mokytojai ne visada patenkinti šia uniformos dalimi.

Dažnai skundžiamasi, kad ji trukdo dailės pamokose, valgykloje, vaikams žaidžiant, dūkstant. Ir tai visai suprantama – ilgokas kaklaraištis plaikstosi, vis taikosi „įlįsti“ į sriubą ar guašą. Mokyklinės peteliškės irgi „kaprizingos“ – jos nuolat persisuka, sunkiai išbūna numatytoje horizontalėje.

„Tuo metu žiogas – trumpas vertikalus mazgas. Jis lengvai užsegamas ir visada išlieka stabilioje padėtyje. Tvarkingai atrodyti – daug paprasčiau, o ir vaikams jį nešioti gerokai patogiau, todėl sulaukiame užklausų ir iš mokyklų, kurios jau priėmė sprendimą į savo uniformų eilutę įtraukti mūsų lietuviškus, unikalaus dizaino žiogus“ – augančiu klientų ratu, baigdama pokalbį džiaugiasi kūrėja.

Naujienų portalas lrytas.lt aštuntus metus tęsia projektą „Verslo genas 2024“ ir kviečia dalyvauti jaunus verslininkus, žmones ir komandas. Registracija vyksta šiame puslapyje: Verslo genas 2024.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.