Ne vieną Lietuvos rekordą pasiekęs Modestas nepažįstamajam prie paštomato pasiūlė nerealų planą – nuostabu, kur nuvedė vyrų pažintis

Kai žinai, kelių veiklų vienu metu imasi Modestas Stumbrys, rodos, jo reikėtų klaust: „O ko nedarote?“. „Daug dalykų nedarau“, – sako Zarasuose prie apžvalgos rato ant suoliuko prisėdęs vyras. „O ko niekada ir nedarysite?“, – perklausiu. „Anksčiau buvau labai naivus ir maniau, kad nedarysiu labai daug ko. Vienu metu netgi labai tiksliai suvokiau, ko gyvenime noriu, įsivaizdavau, kad taip ir bus, ir nieko daugiau nereikės daryti, nereikės sukti galvos. Bet su amžiumi supratau, kad nereikia sakyti, jog kažko nedarysi – nereikia sau meluoti. Niekas nežino, kas bus ateityje“, – sako M.Stumbrys.

M.Stumbrys.<br>T.Bauro nuotr.
M.Stumbrys.<br>T.Bauro nuotr.
M.Stumbrys.<br>T.Bauro nuotr.
M.Stumbrys.<br>T.Bauro nuotr.
M.Stumbrys pasiekė rekordą kaip žmogus, ilgiausiai išbuvęs apgaubtas ledu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
M.Stumbrys pasiekė rekordą kaip žmogus, ilgiausiai išbuvęs apgaubtas ledu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
M.Stumbrys.<br>T.Bauro nuotr.
M.Stumbrys.<br>T.Bauro nuotr.
Tąkart termometras rodė -25 laipsnius šalčio.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Tąkart termometras rodė -25 laipsnius šalčio.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Vargiai baldų gamyba – paskutinė stotelė Modesto stotelė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Vargiai baldų gamyba – paskutinė stotelė Modesto stotelė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Modestas yra Lietuvos kariuomenės savanoris.<br> E.Zavacko nuotr.
Modestas yra Lietuvos kariuomenės savanoris.<br> E.Zavacko nuotr.
 2023 m. Šašlykinių festivalis.<br>R.Vaitkevičiaus nuotr.
 2023 m. Šašlykinių festivalis.<br>R.Vaitkevičiaus nuotr.
 Su Zarasų skautais po žygio.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Su Zarasų skautais po žygio.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Sausio 13-ąją.<br>V.Kukonenko nuotr.
Sausio 13-ąją.<br>V.Kukonenko nuotr.
 Vargiai baldų gamyba – paskutinė stotelė Modesto stotelė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Vargiai baldų gamyba – paskutinė stotelė Modesto stotelė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Modestas Zarasų kuopoje.<br>E.Zavacko nuotr.
 Modestas Zarasų kuopoje.<br>E.Zavacko nuotr.
 Vargiai baldų gamyba – paskutinė stotelė Modesto stotelė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
 Vargiai baldų gamyba – paskutinė stotelė Modesto stotelė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Apr 13, 2024, 8:09 PM, atnaujinta Apr 13, 2024, 8:10 PM

Modestas rengia šašlykinių festivalį, yra skautų būrelio vadas, organizuoja ir veda renginius, yra Lietuvos kariuomenės savanoris, garsiausiai nuskambėję jo pasiekimai – Lietuvos rekordai kaip ilgiausiai išbuvusio apgaubto ledu žmogaus. Šviežiausia veikla – baldų gamyba. Pakeliui – dar du projektai, apie kuriuos Modestas kol kas nelinkęs plačiau kalbėti. „Jie susiję su turizmu. Tai labai platu, bet kol kas tebūnie taip – dar nenoriu kalbėti, kol tai nėra iki galo patvirtinta. Turizmas – puiki sritis, kuri Zarasuose, man atrodo, nėra iki galo išnaudota. Matau čia labai daug galimybių“, – teigia pašnekovas.

Vyras neslepia – šiuo metu taip pasinėręs į įvairiausias veiklas, kad laiko šeimai lieka minimaliai: „Skamba nelabai kaip, bet galvoju, kad žmogui reikia išgyventi visus virsmus. Pas kiekvieną mūsų būna etapas, kai nebelieka laiko artimiems žmonėms. Dabar toks laikas pas mane.

Gyvename kintančioje erdvėje, todėl darbo, gyvenimo stiliaus ar netgi vertybių pokrypis yra labai normalus. Galime tuo naudotis ir keistis, jei tik norime – tikriausiai niekada žmonija neturėjo tokių galimybių. Keisti nebebijau, todėl drąsiai to imuosi. Kas blogiausia gali nutikti? Prarasi pinigus? Bet juos uždirbsi“.

Žmogus iš vienkiemio, 18 m. pragyvenęs Vilniuje

Į žmonos Agnės gimtinę Zarasus iš Vilniaus jiedu atsikraustė prieš ketverius metus. „Gal ne visiems tai patinka, bet tikriausiai nuo pirmos dienos, kai čia atsikrausčiau, save laikau zarasiečiu. Ir ne vilnietis aš – aš žmogus iš vienkiemio, 18 metų pragyvenęs Vilniuje. Įsivaizdavau, kad man labai reikia miesto. Įsivaizdavau, kad vienintelis man tinkantis miestas – Vilnius. Bet po 18 m. supratau, kad jo nebenoriu, kad noriu gamtos“, – pasakoja M.Stumbrys.

Jam ežerai – daug geriau nei jūra, pats nuostabiausias medis – pušis, kurių aplink Zarasus auga gausiai. Zarasuose – parkai, daug žmogaus nepaliestos gamtos.

Kaip sako Modestas, labai dažnai planai lieka planais, bet koronaviruso pandemija jam ir sutuoktinei Agnei buvo viena priežasčių, leidusi greičiau apsispręsti iš sostinės kraustytis į ramesnę vietą. Stumbriai gyveno prie vienos pagrindinių Vilniaus arterijų – Geležinio vilko gatvės. Modestas sako, kad tuo metu, kai ieškojo nekilnojamojo turto, nusižiūrėtas butas pateko į trejetuką, buvusių arčiausiai Vingio parko. „Bet kai čia pradėjau leisti po dvi tris keturias valandas, reikėjo kažką keisti. Taip mūsų gyvenime atsirado Zarasai“, – pasakoja vyras.

Atsitiktinumas suvedė su geriausiu draugu

Nuo kraustynių neatsiejamas ir kitas virsmas Modesto gyvenime – iš mokymų, komunikacijos, reklamos srities žmogaus jis tapo baldžiumi: ketvirti metai pats projektuoja, gamina ir montuoja baldus.

„Baldų verslu nevadinu. Manau, kad verslininku tampi tada, kai nebesikiši į procesus ir visus darbus už tave padaro kiti. Man baldų gamyba – amatas. Apskritai amatas nepelnytai nurašytas. Toks įspūdis, kad amatininkas turi būti pavargęs nuo gyvenimo, prispaustas kančios žmogus, nes tik per kančią amatą gali pinigėliais paversti. Net ne pinigais, o pinigėliais. O man amatininkas – garbingas žmogaus pavadinimas“, – kalba M.Stumbrys.

Didžiąją gyvenimo dalį, kol pradėjo gaminti baldus, jis kūrė produktą, kurio negalima paimti į rankas. Tai buvo darbas mokymų, reklamos, komunikacijos srityje. Baldai vyro gyvenime atsirado visiškai netikėtai.

„Atsimenu: du mėnesius nieko neveikiau – turėjau planą paversti smegenis į šaltieną ir sugalvoti, ką veiksiu toliau. Labai norėjau kažką pradėti gaminti, kad žmonės galėtų įvertinti ant stalo padėtą mano gaminį, o ne iš ataskaitų spręsti, kaip suveikė viena ar kita reklaminė žinutė. Buvau perdegęs – esu turėjęs savo reklamos agentūrą, paskutiniu metu dirbau laisvai samdomu darbuotoju.

Atvažiavome pasiimti siuntinio, o prieš mane eilėje užlindo vyras, ant kurio marškinėlių buvo parašyta „BET baldai“. Pasirodo, tai žmonos vaikystės draugės vyras“, – pasakoja pašnekovas.

Vyriškiui Modestas, kaip sako jis pats, pasiūlė nerealų planą – per pusę metų jį išmokyti gaminti baldus ir dar mokėti už tai atlyginimą. Modestas pažadėjo po pusės metų atidaryti savo dirbtuves.

„Iš pradžių pasijuokė – juk ruoštų sau konkurentą. Bet po savaitės paskambino: „Tu pas mane atėjai atverstomis kortomis, tad jei pačiam pasiūlymas vis dar įdomus, noriu pažiūrėti, kas iš to išeis“. Dabar Edgaras penkti metai mano geriausias draugas, pasiskambiname kiekvieną dieną – dažniau nei su mama. O konkurentais mes net ir nebuvome – mūsų spinduliai nė nesusipina“, – teigia M.Stumbys.

Šie metai – pirmieji, kai baldus Modestas gamina drauge su kolega. Iki šiol dirbo vienas.

„Labai tikiu, kad savo reikia išlaukti: turi ateiti tinkamas metas, susidėlioti aplinkybės. Sulaukiau savo žmogaus – tai antrasis mano geriausias draugas. Susitikome per varžybas – atstovaujame Zarasų kuopai karinėse varžybose. Jis – iš statybų sektoriaus. Tai artima baldų gamybai, tik gaminant baldus svarbu milimetrai ir mikronai, kas ne visada svarbu statybose. Labai susibendravome, turime daug bendro pasaulio matymo. Labai džiaugiuosi, kad išlaukiau šito žmogaus, nes nebenorėčiau dirbti su kvailiais, su kuriais negali pasišnekėti arba kuriems turi rinkti temas. Man tai labai svarbu“, – savo požiūrį dėsto Modestas.

Iki rekordo atėjo ieškodamas problemos sprendimo

Gyvenimas, anot jo – sutapimų seka. Rekordai lede, sako pašnekovas, irgi buvo sutapimų pasekmė.

M.Stumbrys pasiekė rekordą kaip žmogus, ilgiausiai išbuvęs apgaubtas ledu. Vieną kartą jame praleido apie 30 min., kitą – 45 min ir 4 s. Ir dar gulėdamas ledo vonioje davė ilgiausią, apie 11 min. trukusį, interviu.

Ledą vyras atrado, kai ieškojo būdų, kuo gydyti odos problemas. „Išbandžiau nemažai kremukų, vaistukų, spjoviau į viską ir „pagooglinau“ – radau, kad galbūt šaltas vanduo, vadinamoji šalčio terapija, padėtų. Žinoma, čia esama saviįtaigos, savimotyvacijos, placebo efekto – susidėjo geras kokteilis, todėl kone nuo pirmų dienų pajaučiau, kad jis į gera“, – kalba M.Stumbrys.

Žengus vieną žingsnį, buvo dar kitas: Modestas pradėjo domėtis grūdinimusi, kvėpavimu. Taip pamažu atėjo iki rekordo, tada iki antrojo, trečiojo... Ar bus ketvirtasis?

„Aš jau po pirmojo rekordo mamai sakiau, kad daugiau taip nedarysiu, bet vis tiek dariau“, – kalba vyras ir priduria, kad jam labai patinka JAV rekordų kultūra, kai žmonės prisigalvoja pasiekti pačių įvairiausių rekordų. Modestas sako – juk tą padaryti gali bet kur, kur eini. Daugiausia kartų pašokinėk su pomidoru rankose – ir jau rekordas, juk to dar niekas nėra daręs.

„Kai supranti, kaip visa tai veikia, pasidaro labai įdomu. Naujausias rekordas, kurį pernai Zarasuose pasiekėme su Petru Šiaučiūnu – ilgiausios šašlykinės (6,01 metro).

Bet treniruotės siekiant rekordo nebūna smagios: joms atiduoti labai daug jėgų, laiko, išlieji daug prakaito. Tuo nepasidžiaugi: kenti kenti kenti... O po to viens – ir praeina: gali metus treniruotis, o rekordą pasiekti per 10 sekundžių.

Galbūt kai kam svarbu ir tas paminklo sau pastatymas. Bet, mano supratimu, svarbus ir ruošimosi rekordui procesas, lipimas laipteliais, suvokimas, kad tobulėji“, – svarsto Modestas.

Dar ne paskutinė stotelė

Vyras sako: kai pažiūri į kitus nelaimingus žmones, atrodo, jis pats – labai laimingas. Daugiau nieko nereikėtų. Bet, anot Modesto, žmogui vis kažko trūksta. Tad jis jau dabar sako: vargiai baldų gamyba – jo paskutinė stotelė.

„Baisiausias dalykas, kas gali nutikti sodybai – iš padangų pagamintos gulbės. Bet kai klausiate, ar baldų gaminimas – galutinė stotelė, nieko negali žinoti – gal kada nors užsiimsiu būtent gulbių iš padangų gamyba“, – juokiasi jis priduria, kad pasvajoja pradėti dirbti su medžiu.

Bet sukasi mintis ir apie baldų restauravimą: pasaulyje tiek visko prigaminta, kad reikėtų pradėti galvoti apie remontą, perdarymą, o ne vis gaminti naują. Tik, sako M.Stumbrys, iki to dar reikia pribręsti.

O kol kas gamina baldus įsikūrusiems Zarasuose ir aplink juos. „Palyginti su kitais baldų gamintojais, esu labai mandras. Anksčiau važinėdavau į Vilnių ir Kauną, dabar jau niekur nevažiuoju – darau tik čia. Be to, ir orientuojuosi ne į patį pigiausią segmentą, nes tokiam ir dirbti reikia su pigiausiomis žaliavomis, o aš labai nemėgstu piguvos“, – kalba Modestas.

Naujienų portalas lrytas.lt aštuntus metus tęsia projektą „Verslo genas 2024“ ir kviečia dalyvauti jaunus verslininkus, žmones ir komandas. Registracija vyksta šiame puslapyje: Verslo genas 2024.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.